FM Mattsson Mora Group
Foto: Lars Dahlström

FM Mattson Mora Group är alltid på jakt efter duktiga och kompetenta medarbetare, särskilt med tanke på kompetensbristen inom vissa områden.

Arbetsgivaren satsar på jobb till utsatta grupper

NYHET Publicerad

KOMPETENS Att ta in utlandsfödda och personer med funktionsnedsättning är ett sätt för FM Mattsson Mora Group att ta sitt samhällsansvar och få in ny kompetens. ”Vi har fått in bra personer som gör ett gott jobb i vår produktion – det är ju det vi eftersträvar”, säger Lisa Sundman Maripuu, hr-direktör.

Sedan flera år tillbaka sysselsätter krantillverkaren FM Mattsson Mora Group personer med olika typer av funktionsnedsättning via ett samarbete med Samhall. Det handlar om enklare arbetsuppgifter som utförs vid monteringen i slutet av produktionslinan.

– Det är härligt att se att de är så överlyckliga över att få arbeta med delar som många andra medarbetare tycker är tråkiga och monotona. Rätt person på rätt plats, helt enkelt, säger Lisa Sundman Maripuu, hr-direktör.

Omkring 15 personer jobbar samtidigt men eftersom sjukfrånvaron är högre i den här gruppen är det totalt sett fler individer involverade för att kunna täcka upp för varandra.

En arbetsledare från Samhall finns placerad hos FM Mattsson Mora Group och jobbar nära produktionsledarna, stämmer av hur det går och lyssnar på möjliga förbättringar. På det stora hela fungerar allt bra, konstaterar Lisa Sundman Maripuu.

– Vi försöker se till att de så mycket som möjligt jobbar tillsammans med övriga medarbetare så att de känner att de är en del av vårt företag.

Viken typ av arbetsgivare vinner på att ta in personer med funktionsnedsättningar?
– Jag tror att alla kan vinna på det om det finns rätt förutsättningar och att det finns arbetsuppgifter som är lämpliga och som individerna klarar av. Min erfarenhet är att olikheter berikar. Det är vinster från båda håll, både för arbetsgivaren och individen, säger hon.

För ett år sedan tog FM Mattson Mora Group nästa steg för att öka mångfalden. Företaget startade tillsammans med ett annat företag i Mora, Arbetsförmedlingen och Mora kommun ett projekt med siktet inställt på att ta in fler med utländsk bakgrund.

– På en liten ort som Mora vill vi att vår arbetsplats ska spegla samhället – vi vill ta ett samhällsansvar.

FM Mattson Mora Group är alltid på jakt efter duktiga och kompetenta medarbetare, särskilt med tanke på kompetensbristen inom vissa områden.

– Vi vill aktivt bredda rekryteringsbasen och öka mångfalden. Det är brist på svarvarkompetens i hela landet och vårt önskemål var bland annat att de vi tog in skulle ha utbildning eller yrkeserfarenhet som svarvare. Och vi fick faktiskt in en sådan person, säger Lisa Sundman Maripuu.

Eftersom de alla var relativt nya i Sverige kunde de inte så mycket svenska, men de lärde sig snabbt och av de tre personer som kom till FM Mattsson Mora Group är två kvar idag som tillsvidareanställda.

– De har blivit bra mottagna och de kommer in med en oerhört hög arbetsmoral.

Samtidigt är det omgärdade regelverket och kontakterna med olika myndigheter inte helt enkelt, enligt Lisa Sundman Maripuu. För FM Mattsson Mora Group var det bra att jobba nära Arbetsförmedlingen och Mora kommun och kunna ställa frågor till om hur företaget skulle agera, vad som gäller för olika typer av stöd, och vad arbetsgivaren har för ansvar.  Men hon anser att det överlag behöver bli lättare för arbetsgivare.

– Många företag vill ta in fler med utländsk bakgrund men det tar mycket tid. Det är administrativt tungt. Även om vi skulle vilja ta in fler så vi måste också tänka på tiden det tar.

FM Mattsson Mora Group kommer att fortsätta framåt att jobba för en större mångfald, konstaterar Lisa Sundman Maripuu.

– Vinsten för oss är att vi har fått in bra personer som gör ett gott jobb i vår produktion – det är ju det vi eftersträvar. Vi har också vunnit genom att vi har breddat vår mångfald.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Komvux: Positiv signal från regeringen

UTBILDNING Regeringen satsar på vuxenutbildningen. Den som har störst behov av studier ska ges förtur och språk blir en naturlig del av yrkesutbildningen. ”Förändringarna är ett steg i rätt riktning för en mer effektiv kompetensförsörjning”, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Tafatt regering hämmar kompetensförsörjningen

DEBATT Arbetsgivare skriker efter rätt kompetens. Samtidigt konstaterar privatanställda tjänstemän att svårigheten att intyga sin kompetens för en ny arbetsgivare är det största hindret för att byta jobb. Att regeringen i det läget väljer att inte hörsamma ett enda av de förslag som presenteras i Valideringsdelegationens utredning är olyckligt, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv och Unionen.
NYHET Publicerad:

Så tog sig byggjätten ur machokulturen

STRATEGI En missad storaffär gjorde att Skanskas mångfaldsarbete tog fart på allvar. "Ledningen hade nog inte förstått att det kunde vara affärskritiskt", säger Monica Westerberg på Skanska Sverige där andelen kvinnor nu har ökat markant.
NYHET Publicerad:

Ica:s toppkvinnor tar för sig allt mer

MÅNGFALD Fokusera på jämlikhet och inkludering så får ni mångfalden på köpet. Rådet kommer från Emma Nyquist, mångfaldsstrateg inom Ica-gruppen. Koncernen fick nyligen ta emot priset som den europeiska detaljhandelns mest jämställda företag.
NYHET Publicerad:

De är techbranschens hetaste kvinnor 

HALLÅ DÄR Livia Moore, marknadschef på riskkapitalbolaget Antler, som har varit med och tagit fram en lista på 50 tongivande kvinnor i techbranschen. Varför behövs det?
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

”Lär av dem som blickar framåt”

HALLÅ DÄR Maria Norberg, vd och grundare av Teknikkvinnor, nyss hemkommen från konferensen Move The Dial i Toronto. Varför var du inbjuden dit?
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Här tar kvinnorna plats

JÄMSTÄLLDHET Stena Line gör en rejäl satsning på ökad jämställdhet i hela koncernen. Om tre år ska 30 procent av företagets chefer vara kvinnor, liksom 30 procent av alla som nyrekryteras, enligt hr-ansvariga Margareta Jensen Dickson.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivaren satsar på jobb till utsatta grupper

KOMPETENS Att ta in utlandsfödda och personer med funktionsnedsättning är ett sätt för FM Mattsson Mora Group att ta sitt samhällsansvar och få in ny kompetens.
NYHET Publicerad:

Städbolaget där nio av tio är utlandsfödda

MÅNGFALD På Stockholms Städsystem är 90 procent av medarbetarna utlandsfödda och det är något som företagets vd Emma Unevik är mycket stolt över. ”Det är fantastiskt att handgripligen vara en del av integrationen. Vi pratar inte bara om det – vi gör det.”
NYHET Publicerad:

Unga inspirerar i energibranschen

HALLÅ DÄR Neval Bilic, ansvarig för frågor kring kompetensförsörjning på Energiföretagen Sverige. Ni har startat initiativet Qraftsamling. Vad är det?
NYHET Publicerad:

Rapport: Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna

ARBETSMARKNAD Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Företagen är inte bara välfärdsskapare utan också stora utbildningsaktörer”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert.
NYHET Publicerad:

McDonalds: Inställningen avgör vem som får jobbet

MÅNGFALD Här jobbar svensk- och utlandsfödda sida vid sida. Alla pratar svenska och har en positiv attityd till jobbet. Det är framgångsreceptet när Eva Dunér, ägare av flera McDonaldsrestauranger, anställer ungdomar. 
NYHET Publicerad:

”Våga testa mångfald på riktigt”

HALLÅ DÄR Delal Apak, vd på rekryteringsföretaget Novare Peritos, med fokus på personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer som exempelvis autism, adhd eller add. Hur ser deras arbetsmarknad ut?
NYHET Publicerad:

Så ska unga tjejer behålla sitt teknikintresse

JÄMSTÄLLDHET Unga tjejer följer äldre tjejer på sociala medier, där de delar med sig av vardagen på en teknisk utbildning. Teknikföretagens senaste grepp är ett försök att få fler tjejer att behålla sitt teknikintresse.
NYHET Publicerad:

Uppskattad jubilar fyller 10 år

KOMMENTAR Yrkeshögskolan fyller tio år. Värna skolans särart och låt den stå modell för fler utbildningsformer, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Fyra svenska medaljer vid yrkes-VM

WEBB-TV Sverige kammade hem ett silver, tre brons och sex Medallion for Excellence vid yrkes-VM i ryska Kazan.
NYHET Publicerad:

Med principen "en av tre" stärker Siemens mångfalden

MÅNGFALD Attityder, envishet och empatiska ledare är centrala faktorer i Siemens satsning på mångfald. Norden-vd:n Ulf Troedsson betonar att arbetet är långt ifrån klart men med några enkla konkreta grepp har företaget på senare år lyckats ta rejäla kliv framåt. 
NYHET Publicerad:

Rekryteringsroboten ger alla samma chans

KOMPETENS Roboten Tengai har inga känslor. Den ställer utmanande frågor under intervjun utan att tveka och rapporterar sedan exakt vad kandidaten svarat.