Fokus på kravprofilen breddar Sodexos rekrytering

NYHET Publicerad

MÅNGFALD Rekrytering baserad på kompetens har lett till större mångfald och bättre business på Sodexo. ”Vi tittar noga på vad som verkligen krävs för ett visst jobb. Måste personen kunna svenska till exempel? Och i så fall på vilken nivå?”. Det säger Emma Tägt Kernan, hr- och rekryteringsansvarig.

Emma Tägt Kernan

"Vi försöker att verkligen gå till botten med våra fördomar, och stöta och blöta vilka de är och vid vilka tillfällen de poppar upp", säger Emma Tägt Kernan.

Genom att utgå från en tydlig kravprofil för varje tjänst som ska tillsättas breddar serviceföretaget rekryteringen.

 – Det gör att vi får en helt annan pool av personer att leta bland än om vi slentrianmässigt ställer krav som egentligen inte har så stor betydelse för jobbet, säger Emma Tägt Kernan, hr- och rekryteringsansvarig på Sodexo.

För Sodexo handlar mångfald inte bara om utlandsfödda, utan om alla aspekter, påpekar hon.

– Vi vill rekrytera dem som tillför mest kompetens till en befattning oavsett kön, könsidentitet, etnicitet, religion eller om någon har en funktionsvariation.

Företaget har mångårig erfarenhet och kompetens av att rekrytera och utveckla personer med olika bakgrund, och förutom de sociala aspekterna är vinsterna flera, enligt Emma Tägt Kernan.

– Rent krasst ger det affärsnytta. Vi behöver duktiga kompetenta medarbetare och en personalgrupp som speglar den marknad som vi verkar på.

För Sodexo är satsningen på kompetensbaserad rekrytering ett sätt att säkerställa att vissa grupper inte stängs ute omedvetet.

– Vi tittar noga på vad som verkligen krävs för att utföra ett visst jobb. Måste personen kunna svenska till exempel? Och i så fall på vilken nivå? Ska du ha externa kundkontakter eller har du mest kontakt med din chef?

Det centrala är att chefen ser medarbetaren och dess potential, och har en dialog om hans eller hennes intressen, driv och vilja. Nyanlända kan ha mycket med sig i cv:t, konstaterar hon.

Även när någon kommer in som städare eller restaurangbiträde ska chefen ha koll på vad personen har med sig från sitt hemland.

– Är det en person med en akademisk utbildning är det rimligt att tro att det finns en potential och vilja att växa. Det handlar om att vara öppen och nyfiken, och att ta sig tiden att vara noggrann.

Mångfaldsarbetet tar avstamp i en levande värdegrund med fokus på utveckling och allas lika värde, förklarar Emma Tägt Kernan. Företaget utvärderar och korrigerar kontinuerligt sina arbetssätt för att hela tiden förbättra sig, och mångfald är en integrerad del i Sodexos utbildningar.

– Vi försöker att verkligen gå till botten med våra fördomar, och stöta och blöta vilka de är och vid vilka tillfällen de poppar upp. Mycket kretsar kring att bli mer medveten om de fördomar man har.

Förra året satte Sodexo som mål att erbjuda 200 praktikplatser och/eller anställningar för nyanlända, efter regeringens uppmaning om hjälp från företag i Sverige.

– För oss var det viktigt både för att ta ett samhällsansvar och för att hitta kompetenta medarbetare. Resultatet blev att 201 nyanlända fick möjlighet till praktik och att 61 av dem sedan fick en anställning.

Satsningen skedde i samarbete med Arbetsförmedlingen, men det visade sig vara stora skillnader i hur det fungerade runt om i landet.

– På vissa ställen kunde Arbetsförmedlingen inte föreslå oss en enda person och då är det ju svårt att erbjuda någon plats, säger Emma Tägt Kernan.

Vad var er reaktion när ni inte fick någon respons när ni ville göra en insats?

– Det är klart att vi blev besvikna. Som organisation hade vi laddat och engagerat chefer att tänka till på vad de kunde erbjuda. Cheferna gick och väntade men det blev aldrig något. Men vi klarade vårt mål att skapa 200 praktikplatser för nyanlända, och det gjorde vi genom att även samarbeta med andra externa organisationer.

Tre tips

– Ha en tydlig värdegrund som alla förstår vad den innebär. Det är en stor styrka.

– Jobba med kompetensbaserad rekrytering.

– Utbilda medarbetare och chefer i mångfald så att de blir medvetna om sina egna fördomar så att de kan se till att de inte påverkar beslut och bemötande.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

”Lär av dem som blickar framåt”

HALLÅ DÄR Maria Norberg, vd och grundare av Teknikkvinnor, nyss hemkommen från konferensen Move The Dial i Toronto. Varför var du inbjuden dit?
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Här tar kvinnorna plats

JÄMSTÄLLDHET Stena Line gör en rejäl satsning på ökad jämställdhet i hela koncernen. Om tre år ska 30 procent av företagets chefer vara kvinnor, liksom 30 procent av alla som nyrekryteras, enligt hr-ansvariga Margareta Jensen Dickson.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivaren satsar på jobb till utsatta grupper

KOMPETENS Att ta in utlandsfödda och personer med funktionsnedsättning är ett sätt för FM Mattsson Mora Group att ta sitt samhällsansvar och få in ny kompetens.
NYHET Publicerad:

Städbolaget där nio av tio är utlandsfödda

MÅNGFALD På Stockholms Städsystem är 90 procent av medarbetarna utlandsfödda och det är något som företagets vd Emma Unevik är mycket stolt över. ”Det är fantastiskt att handgripligen vara en del av integrationen. Vi pratar inte bara om det – vi gör det.”
NYHET Publicerad:

Unga inspirerar i energibranschen

HALLÅ DÄR Neval Bilic, ansvarig för frågor kring kompetensförsörjning på Energiföretagen Sverige. Ni har startat initiativet Qraftsamling. Vad är det?
NYHET Publicerad:

Rapport: Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna

ARBETSMARKNAD Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Företagen är inte bara välfärdsskapare utan också stora utbildningsaktörer”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert.
NYHET Publicerad:

McDonalds: Inställningen avgör vem som får jobbet

MÅNGFALD Här jobbar svensk- och utlandsfödda sida vid sida. Alla pratar svenska och har en positiv attityd till jobbet. Det är framgångsreceptet när Eva Dunér, ägare av flera McDonaldsrestauranger, anställer ungdomar. 
NYHET Publicerad:

”Våga testa mångfald på riktigt”

HALLÅ DÄR Delal Apak, vd på rekryteringsföretaget Novare Peritos, med fokus på personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer som exempelvis autism, adhd eller add. Hur ser deras arbetsmarknad ut?
NYHET Publicerad:

Så ska unga tjejer behålla sitt teknikintresse

JÄMSTÄLLDHET Unga tjejer följer äldre tjejer på sociala medier, där de delar med sig av vardagen på en teknisk utbildning. Teknikföretagens senaste grepp är ett försök att få fler tjejer att behålla sitt teknikintresse.
NYHET Publicerad:

Uppskattad jubilar fyller 10 år

KOMMENTAR Yrkeshögskolan fyller tio år. Värna skolans särart och låt den stå modell för fler utbildningsformer, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Fyra svenska medaljer vid yrkes-VM

WEBB-TV Sverige kammade hem ett silver, tre brons och sex Medallion for Excellence vid yrkes-VM i ryska Kazan.
NYHET Publicerad:

Med principen "en av tre" stärker Siemens mångfalden

MÅNGFALD Attityder, envishet och empatiska ledare är centrala faktorer i Siemens satsning på mångfald. Norden-vd:n Ulf Troedsson betonar att arbetet är långt ifrån klart men med några enkla konkreta grepp har företaget på senare år lyckats ta rejäla kliv framåt. 
NYHET Publicerad:

Rekryteringsroboten ger alla samma chans

KOMPETENS Roboten Tengai har inga känslor. Den ställer utmanande frågor under intervjun utan att tveka och rapporterar sedan exakt vad kandidaten svarat.
NYHET Publicerad:

Byggbolag lockar kvinnor för att hitta de bästa

HALLÅ DÄR Helena Söderberg, HR-direktör på byggföretaget JM. I höst drar ert lärlingsprogram för kvinnor igång för tredje året i rad. Vad ligger bakom det?
NYHET Publicerad:

Här har kompetensutveckling högsta prioritet

KOMPETENS Med eget universitet i USA kan företaget General Electric erbjuda möjligheter till kompetensutveckling för sina medarbetare. Christina Dahlgren, HR-chef vid det svenska dotterbolaget, berättar om en utbildningsverksamhet som ger gott om utrymme för medarbetarna att utveckla sig själva och företaget.
NYHET Publicerad:

Nya krav i AI-världen

KOMPETENS Digitalisering och artificiell intelligens ger inte färre jobb utan nya typer av jobb som ställer högre krav på kognitiv förmåga. Det gör att fler måste bli bättre på att anpassa sig och lära nytt under arbetslivet, menar Joakim Wernberg på Entreprenörsforum.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Så täpper Volvo till kunskapsluckan

UTBILDNING Biltillverkaren krokar arm med den akademiska världen, andra industrier och fordonsföretag för att vässa medarbetarnas kompetens. ”För oss ger investeringar i kompetensutveckling konkurrenskraft”, säger Camilla Antonsson, HR chef.