Sverige mot Danmark 0-5

NYHET Publicerad

ARBETSRÄTT Kampen om arbetskraften väcker ont blod i Skåne. Danskarnas övertag i form av större rörlighet, låga arbetsgivaravgifter, lägre skatter och högre löner gör det svårt för de skånska företagen att hävda sig i konkurrensen. Av de 20 000 arbetstagare som varje dag gränspendlar över Öresund är 90 procent svenskar som jobbar i Danmark.

Danmark konkurrenskraft

En stor andel av de 20 000 som dagligen gränspendlar över Öresund är svenskar med jobb i Danmark.

Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

– En chaufför som jobbar i Köpenhamn kan tjäna lika mycket pengar netto på en helg som på en hel veckas jobb i Sverige. Det är inte konstigt att vi tappar chaufförer till Danmark, säger Mikael Nilsson, delägare och styrelseordförande i det skånska transportföretaget Shuttle Service Local, som sysslar godstransporter via lastbil och färja.

Han är en av de sydsvenska företagare som har svårt att konkurrera med danskarna om de bästa medarbetarna. Enligt Mikael Nilsson råder det brist på 7 000 chaufförer i Sverige idag.

Han anser att de totala lönekostnaderna är på tok för höga i Sverige.

– Arbetsgivaravgifter och avtalsförsäkringar innebär ett påslag på 45 procent på företagets lönekostnader. Tar man med branschspecifika kostnader och kostnad för sjuklön blir påslaget över 60 procent, säger Mikael Nilsson.

Shuttle Service Local har 50 anställda och en omsättning på 70 miljoner kronor om året.

Det är framför allt den berömda danska ”flexicurityn”, som gör de lätt för de danska företagen att både anställa och säga upp personal, som väcker avundsjuka hos de sydsvenska företagen.

– Danskarna har lättare att konjunkturanpassa sin verksamhet eftersom de har lättare att få tag i folk och lättare att bli av med dem, säger Mikael Nilsson.

Den svenska arbetsrätten, reglerad i lagen om anställningsskydd, las, gör däremot den svenska arbetsmarknaden trögrörlig, då företagen drar sig för att anställa och medarbetarna drar sig för att byta jobb.

– Risken är inte så hög i Danmark, varken för arbetsgivarna eller för de anställda, säger Ewa Ljung Rasmussen, som är utbildad dansk advokat på advokatbyrån MAQS Law Firm i Köpenhamn.

Hon är svenska, men arbetar och lever sedan många år i Danmark, och är expert på arbetsrätt och företagsetableringar. Ewa Ljung Rasmussen är även knuten till informationsportalen Oresunddirekt.com som förmedlar offentlig information från myndigheter till medborgare och företag. Där går det exempelvis att läsa om skillnaderna mellan svenska och danska regler för företag som vill etablera sig i Öresundsregionen.

Ewa Ljung Rasmussen framhåller att det är en helt annan ruljans på den danska arbetsmarknaden än på den svenska. Företagen kan i princip säga upp personal utan att ange någon särskild anledning och de finns heller inga regler för hur man får använda tidsbegränsade anställningar eller hur länge. Å andra sidan är arbetslöshetsersättningen hög och det är enkelt att få ett nytt jobb igen efter en uppsägning.

– I Sverige går man hem och gråter om man blivit av med jobbet. Så är det inte i Danmark. En genomsnittlig dansk arbetstagare stannar i två år på en arbetsplats. Det är ingen som tycker det är konstigt att man byter jobb och ingen som tycker att de är konstigt att man hoppar fram och tillbaka mellan arbetsgivare, säger Ewa Ljung Rasmussen.

En annan skillnad mellan Danmark och Sverige är att de danska företagen betalar mycket låga arbetsgivaravgifter, det rör sig om några hundralappar per anställd och månad, medan de svenska företagen betalar 32,42 procent på lönesumman per anställd och månad.

Å andra sidan är det danska löneläget betydlig högre och medarbetarna betalar själva in sina sociala avgifter till staten. De danska lönerna ligger därför mellan 35–40 procent högre än de svenska. Vid årsskiftet sänkte den danska regeringen skatten på arbete med närmare 12 miljarder svenska kronor i förhoppning om det ska leda till 7 300 nya arbetstillfällen.

– Svenska företag kan helt enkel inte konkurrera med lönen, säger Thomas Rydenfelt, skattekonsult på revisions- och konsultbyrån KPMG i Malmö.

Han framhåller att av de 20 000 personer som gränspendlar varje dag över Öresund är 90 procent svenskar som jobbar i Danmark. Och det är mycket svårt för svenska företag att vända strömmen, trots att det finns en särskild skatteregel, den så kallade SINK-skatten (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta), som gör att danskar som arbetar i Sverige bara betalar 25 procent i inkomstskatt.

– Idag är det bara 1000 danskar som arbetar i Sydsverige på det sättet, så trots att möjligheten finns är det väldigt få svenska företag som lyckas rekrytera danska medarbetare, säger Thomas Rydenfelt.

Ewa Ljung Rasmussen påpekar också att det är väldigt enkelt att etablera ett företag i Danmark. En blivande företagare kan ha sitt företag registrerat och igång på en dag, medan den administrativa processen i Sverige tar betydligt längre tid.

– I Danmark vänder sig alla som vill starta ett bolag till en advokatbyrå. Byrån är online med ”Erhvervs og Selskabsstyrelsen”, motsvarigheten till Bolagsverket, och kan på stående fot gratis registrera företaget. Sedan är det bara att köra igång, säger Ewa Ljung Rasmussen.

Oresunddirekt.com

•Oresunddirekt är en informationstjänst som förmedlar offentlig information från myndigheter till medborgare och näringsliv i Öresundsregionen.

•Bakom Oresunddirekt står det danska Økonomi- og Erhvervsministeriet samt Region Hovedstaden.

•Utöver webbplatsen finns även Informationscentret Oresunddirekt i Malmö, där representanter från arbetsförmedlingen Öresund, försäkringskassan, länsstyrelsen och skatteverket besvarar Öresundsfrågor.

•Under rubriken ”Företag” går det att få tips och råd kring allt som har med företagsetablering att göra, en omfattande uppställning av skillnaderna i svenska och danska regler, hur man går till väga vid rekrytering och vilka organisationer som kan vara till hjälp.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Rapport från parterna inför förhandlingarna om anställningsskydd och omställning

ARBETSMARKNAD LO, PTK och Svenskt Näringsliv tillsatte i januari 2020 tre arbetsgrupper för att ta fram förslag till regler för anställningsskydd, omställningssystem och kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring i privat sektor. Resultatet redovisas i en partsgemensam rapport.
NYHET Publicerad:

Dahl: "Parterna kan komma överens om betydligt bättre regler"

ARBETSMARKNAD Fem personer får undantas från turordningsreglerna vid uppsägningar, föreslår utredningen om en moderniserad arbetsrätt. Samtidigt utökas arbetstagarnas rätt till kompetensutveckling. "Utredningen har förslag som ökar företagens vilja att anställa, men också förslag som skulle försämra möjligheterna till fler jobb", säger vice vd Mattias Dahl, i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl: ”Våga förhandla om Las”

ARBETSMARKNAD I söndags spreds uppgifter i SVT om den pågående Las-utredningen. Mattias Dahl, vice vd, vill inte kommentera förrän utredningen är officiell. Helst vill han att parterna ska komma överens om betydligt bredare och bättre regler för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Rapport: Länsstyrelsen får bakläxa

REGELKRÅNGLET Kritiken är bitvis hård, ilskan stor hos företagare och kommuner mot länsstyrelsens regeltillämpning ”Det allvarligaste är att handläggningen upplevs som rättsosäker”, säger projektledaren Daniel Andersson. 
NYHET Publicerad:

Parterna överens om avsiktsförklaring

ARBETSMARKNAD Idag har arbetsmarknadens parter kommit överens om en avsiktsförklaring om flexibiltet och trygghet i arbetslivet. Det meddelar de i ett pressmeddelande på torsdagsförmiddagen. Bland annat ska allmän visstid ersättas och arbetsgivarna få större flexibilitet vid uppsägningar.
NYHET Publicerad:

För smalt direktiv till Las-utredning

ARBETSRÄTTEN Regeringen har beslutat om direktiv till en utredning av Las, lagen om anställningsskydd. Svenskt Näringsliv anser att uppdraget är alldeles för begränsat.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver företagen på ännu fler rapporter

REGELKRÅNGEL Regeringen vill införa ytterligare rapportskyldighet för företagen. Det medför orimliga kostnader, menar Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Riksdagen flaggar för förändringar om ”gold-plating”

EU-DIREKTIV Sverige är överdrivet lydigt när man inför hårdare lagar än EU kräver. Fenomenet "gold-plating", får nu riksdagen att agera.
NYHET Publicerad:

Jacke: Näringsministern måste minska regelkrånglet

REGLER OCH KRAV Regelförbättring är ingen svensk paradgren. Lär av Österrike och undvik ”goldplating”, uppmanar vd Jan-Olof Jacke. ”Näringsminister Ibrahim Baylan kan göra en viktig insats genom att på allvar ta itu med regelkrånglet.”
NYHET Publicerad:

Regelförbättringsarbetet får underbetyg

DEBATT Regelkrånglet fortsätter för svenska företag. Inga förbättringar har skett de senaste åren, enligt rapporten Regulatory Policy Outlook. 22 företrädare för näringslivet uppmanar regeringen att ta initiativ till möten för att vända den negativa trenden.
NYHET Publicerad:

Ny modell gör det lättare att anställa och att få ett jobb

ARBETSMARKNAD Nu finns en historisk möjlighet att modernisera och genomföra reformer som är bra för Sverige. Svenskt Näringsliv föreslår en ny modell som ökar företagens flexibilitet och medarbetarnas trygghet.
NYHET Publicerad:

LAS: Ny modell ger företagarna mer att säga till om

ARBETSRÄTTEN Svenskt Näringsliv kommer att föreslå en modell som ger företagen större möjligheter att bestämma vilka som är med i arbetsstyrkan. Utvecklingen har gjort LAS till ett hinder för jobb och tillväxt. Det hög tid för genomgripande förändringar, konstaterar vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Wallner-utredningens förslag försvårar jobbskapande

KOMMENTAR Arbetsrätten behöver moderniseras och förändras i grunden. Bland annat genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. För de partier som har den ambitionen går utredningsförslaget ”Hållbart arbetsliv över tid” i fel riktning, skriver arbetsrättsjurist Niklas Beckman.
NYHET Publicerad:

”Brister i nya lagar slår mot näringslivet”

DEBATT Regeringen har under de senaste åren konsekvent producerat regler och låtit göra utredningar där det helt saknas konsekvensbeskrivningar. När även kritik från Lagrådet ibland helt ignoreras är rättssäkerheten på väg att urholkas, skriver chefsjurist Anders Thorstensson och ställföreträdande näringspolitisk chef Göran Grén.
NYHET Publicerad:

”Ifrågasättandet är obehagligt”

BYRÅKRATI 30 år som företagare gör ingen skillnad. Regelkrånglet tar kraft och energi. Anita Roll tycker fortfarande att ”det måste gå att göra enklare”. Ett av hennes råd i mötet med myndigheter är att inte känna sig i underläge.
NYHET Publicerad:

Jacke: Hela LAS måste ändras

ARBETSMARKNAD Arbetsrätten har blivit en het potatis i regeringsförhandlingarna. Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, anser att det inte räcker med mindre justeringar i turordningsreglerna utan att hela LAS måste ändras.
NYHET Publicerad:

Regelnämndens vd: ”Regeringskansliet saknar helhetssyn”

BYRÅKRATI Regelregnet fortsätter plåga företagare. ”Utvecklingen går åt fel håll. Det saknas en helhetssyn från framför allt regeringskansliet”, konstaterar Andrea Femrell, vd för Näringslivets regelnämnd. Samtidigt är han försiktigt optimistisk, då krisinsikten ökar hos politiker.
NYHET Publicerad:

Ballonger hotas av EU:s kamp mot plastnedskräpning

REGELKRÅNGEL Mindre plastskräp i haven. Det är EU:s ambition med den lista över olika plastprodukter som ska förbjudas eller där företagen måste ta ansvar för nedskräpningen. Det drabbar ett svenskt företag trots att ballongerna inte är gjorda av plast och inte tillverkade i Sverige.
NYHET Publicerad:

Sverige ger upp kampen mot regelkrånglet

KRÅNGELSVERIGE Sverige tappar ytterligare mark i en internationell studie om arbetet mot regelkrångel. Politikerna tar inte frågan på allvar, de måste gå från ord till handling, hävdar regelexpert Göran Grén.
NYHET Publicerad:

Regeringen och arbetsgivarna oeniga om äldre i arbetslivet

ARBETSMARKNAD Förläng anställningsskyddet till 69 års ålder, föreslår regeringen i en promemoria. Nej tack, säger arbetsgivarna. ”Det vore kontraproduktivt”, menar Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.