Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

NYHET Publicerad

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.

Volvogymnasiet 2
Foto: Niklas Larsson

Något som gör att Volvogymnasiet sticker ut jämfört med många andra industritekniska skolor är att eleverna erbjuds att läsa teoretiska kurser, som matematik, fysik, kemi, engelska och svenska, vid sidan om industriprogrammet.

Hans Karlsson, rektor Volvogymnasiet

– I stort sett alla går direkt in i en anställning, och de senaste åren har det nästan alltid handlat om fasta anställningar, säger Hans Karlsson, rektor på Volvogymnasiet i Skövde.

Volvogymnasiet är ett av de industrigymnasier i landet som säkrast ger jobb efter utbildningen. Tio år efter avslutad utbildning är hela 95,6 procent av eleverna i sysselsättning. Det visar siffror från sajten gymnasiekvalitet.se

– I stort sett alla går direkt in i en anställning, och de senaste åren har det nästan alltid handlat om fasta anställningar, säger Hans Karlsson, rektor på Volvogymnasiet i Skövde.

Eleverna får inga garantier om jobb när de börjar utbildningen, men i princip får alla under årskurs tre erbjudande om jobb. Hälften av dem brukar gå till Volvo Cars och den andra halvan till AB Volvo.

På senare år har intresset för utbildningen ökat och ett tydligt tecken är bland annat att intagningsbetygen blir högre. Även teknikgymnasiet Lichron i Skövde, märker av ett ökat söktryck, konstaterar han.

– Känslan är att yrkesprogrammen blir allt mer populära bland ungdomar – det går försiktigt åt rätt håll. Och hela samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver.

Något som gör att Volvogymnasiet sticker ut jämfört med många andra industritekniska skolor är att eleverna erbjuds att läsa teoretiska kurser, som matematik, fysik, kemi, engelska och svenska, vid sidan om industriprogrammet.

– Det är väldigt positivt att ha med sig ett yrke från gymnasiet, samtidigt som de har möjligheten att på sikt gå vidare och läsa på högskolan, till exempel en civilingenjörsutbildning.

Många av de 14–15-åringar som inte vet vad de vill bli tilltalas av flera möjliga vägar att gå när de är klara med gymnasiet.

– Att direkt kunna få ett välbetalt och intressant jobb, eller att kunna gå vidare till högskolan lockar motiverade ungdomar. De flesta klarar av att läsa teoretiska ämnen parallellt.

Den som väljer att gå den andra vägen, och skaffa sig en yrkesutbildning efter ett studieförberedande program, får det betydligt svårare, slår Hans Karlsson fast.

– Jag kan verkligen rekommendera en yrkesutbildning men det är också bra att läsa lite extra om man orkar, för att få en grundläggande behörighet till högskolan.

En betydelsefull faktor för många som väljer en industriteknisk utbildning är att jobben ofta är välbetalda. En 19-åring går in med en bra grundlön och sedan blir det ofta skiftestillägg på det, enligt Hans Karlsson.

– Många går till och med förbi sina föräldrar i lön när de börjar jobba.

För Volvogymnasiet är den starka företagskopplingen och det stora engagemanget hos lärare och ledning en stor del av framgångarna, påpekar han. När eleverna kommer till skolan satsar skolan mycket på att ”alla ska med”, och att det ska vara ordning och reda utan att trivseln går förlorad.

– De som jobbar här är anställda på Volvo Cars och att alla lärare har jobbat på Volvo. Det gör att de verkligen vet vad eleverna bör kunna, både om tekniken och om hur det fungerar på en sådan arbetsplats.

Fyller snart 70 år

Volvogymnasiet i Skövde startade 1952 av samma skäl som driver skolan idag, att det saknas kompetenta medarbetare inom industrin.

Skolans industritekniska program, med inriktningen produkt- och maskinteknik, tar in 48 elever varje år.

Under en period var utbildningen finansierad av Volvobolagen men sedan några år tillbaka lever skolan primärt på elevernas kommunala peng. Men Volvo Cars och AB Volvo stöttar fortfarande genom en viss finansiering och annat stöd.

 

Länkar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Teknikföretagen behöver unga som söker en teknisk utbildning”

TEKNIK Nya teknologier kräver kvalificerade medarbetare. Därför är unga som gått tekniska utbildningar eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Maria Rosendahl, Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Rekordstort intresse för ingenjörsyrket bland unga

TEKNIK Aldrig tidigare har så många unga visat intresse för att testa ingenjörsyrket. Det visar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, nationella praktikprogram Tekniksprånget, som tagit emot ansökningar till ingenjörspraktik i höst från hela 2 300 gymnasiestudenter.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens bildbank blir utställning på Arbetets museum

TEKNIK Oftast är det män som syns på bilder som ska illustrera teknikindustrin. Det är bakgrunden till Teknikföretagens Bredda bilden, en gratis bildbank som består av närmare 200 bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller arbetar med teknik.
NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

MATEMATIK När tidskiften Resumé utser årets första omgång av ”Månadens content” är det Teknikföretagen och Transportföretagen som står högst upp på pallen.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.