Arbetslöshet i unga år ger långsiktiga effekter

NYHET Publicerad

UNGA "En person som är långvarigt marginaliserad i 20-årsåldern löper 6-7 gånger större risk att vara det forstsatt i livet jämfört med en jämnårig som fått in en fot på arbetsmarknaden". Det var forskaren Anna Angelins budskap vid Svenskt Näringslivs tredje seminarium i serien om "Unga och arbetsmarknaden".

<

Sofia Appelgren vill med sitt företag Mitt Liv hjälpa ungdomar med invandrarbakgrund att komma in på arbetsmarknaden.

Foto: Patrik Karlsson
Magnus_opt

Receptet från Ung företagsamhets vd Magnus N:son Engelbäck för att skapa fler ungdomsjobb är enkelt: "Vi måste starta fler jobb".

Foto: Patrik Karlsson
Anna Angelin_opt

Enligt forskaren Anna Angelin är det främst skammen och maktlösheten som gör det svårt att vara arbetslös och beorende av socialbidrag som student.

Foto: Patrik Karlsson

Seminariet fokuserade på effekter av arbetslöshet och på vilket sätt ungdomar kan stärka sina chanser att få ett jobb.

Anna Angelin, forskare vid Lunds universitet, konstaterade att ungdomar är en av de fattigaste grupperna i samhället och att det gör deras situation problematisk.

– Med så lite pengar är det helt enkelt svårt att försörja sig, säger Anna Angelin.

Därutöver pekar de arbetslösa ungdomarna på främst två andra faktorer som gör det jobbigt att vara arbetslös och beroende av socialbidrag, enligt Angelins avhandling, och det är skammen och maktlösheten.

Sofia Appelgren medverkade också i seminariet. Hon driver Mitt Liv, ett socialt företag i Göteborg som inriktar sig på unga invandrartjejer. Tjejerna får ta del av en kurs- och ett mentorskapsprogram med syfte att öka integrationen och stärka deltagarnas nätverk och chans att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Programmet har hittills gett ett riktigt bra resultat. Många utav tjejerna har via sina mentorer exempelvis fått sommarjobb, säger Sofia Appelgren.

En annan möjlighet som står till buds är att bli egen företagare. Ung Företagsamhet tränar ungdomar i företagsamhet och i att driva företag under ett läsår på gymnasiet. Magnus N:son Engelbäck är VD för Ungföretagsamhet i Sverige.

– Vill vi ha fler jobb, behöver vi fler företag, så enkelt är det!

Magnus berättade också att många ungdomar idag är intresserade av att starta eget företag vilket Ung Företagsamhet märker av. Därför fokuserar nu även Ung Företagsamhet sin verksamhet ännu starkare mot grundskolan.

– Vi vet att 23 procent av de som har drivit ett UF-företag startar ett riktigt företag senare i livet, säger Magnus N:son Engelbäck.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Ett jobb är alltid bättre än bidrag"

ENKLA JOBB Det finns alltför många hinder för att vi ska kunna erbjuda jobb till människor som står långt utanför arbetsmarknaden. Med ett förbättrat regelverk och lägre risk vid anställningar kan vi lättare bemöta de enorma utmaningarna inom sysselsättningen framöver. Det menar Michael Jonsson, vd och ägare av AD-Plast i Anderstorp.
NYHET Publicerad:

Ica-handlare vill få fler i arbete – hindras av regler

ARBETSMARKNAD ”Vi står inför enorma samhällsproblem om vi inte gör det lättare för företagen att anställa, något som har ställts på sin spets efter hösten 2015 då vi tog emot fler flyktingar än någonsin tidigare. Att snabbt komma i arbete är viktigt för självkänsla, språkinlärning och självständighet”, säger Jonas Berg, som driver Ica Maxi i Södertälje.
NYHET Publicerad:

Försämrat Rut-avdrag ger färre jobb på barnvaktsföretag

ARBETSMARKNAD Kaos utbröt i branschen när Rut-avdraget försämrades. Ökande svartarbete, sämre möjligheter till integration och uppsägningar är bara några konsekvenser. "Det är rent otäckt att vi har en regering som har så lite koll på vad som skapar jobb och skatteintäkter", säger Jeanette Holm, grundare av Nannynu.
NYHET Publicerad:

Politisk låsning stoppar sommarjobb i Östersund

ARBETSMARKNAD Turerna kring feriearbetet i Östersund fortsätter fram och tillbaka. Senaste budet från kommunen är att ungdomarnas feriepraktik ska upphandlas, något som de privata vårdbolagen ställer sig starkt kritiska till. ”Jag kan inte under några omständigheter ta emot ungdomarna under de här villkoren”, säger Ruth Berglund, vd på Strukturrutan.
NYHET Publicerad:

LO:s recept för lägre arbetslöshet håller inte

ARBETSMARKNAD LO presenterade idag sin utredning om hur full sysselsättning ska uppnås. Riskerna är stora att merparten av de strukturåtgärder som LO föreslår snarast skulle leda till högre jämviktsarbetslöshet, skriver Ann Öberg, chefekonom.
NYHET Publicerad:

Arbetslöshet i unga år ger långsiktiga effekter

UNGA "En person som är långvarigt marginaliserad i 20-årsåldern löper 6-7 gånger större risk att vara det forstsatt i livet jämfört med en jämnårig på arbetsmarknaden". Det var forskaren Anna Angelins budskap vid Svenskt Näringslivs tredje seminarium i serien om "Unga och arbetsmarknaden".