Visstid klarar svängningar i efterfrågan

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD "Svängningarna i efterfrågan är väldigt stora och kommer ofta med kort varsel. Vi behöver vara flexibla. Då är allmän visstidsanställning en nödvändighet", säger Jonas Kanebo.

Jonas Kanebo

Jonas Kanebo berättar att det finns många exempel på medarbetare som kommit in i företaget som visstidsanställda och som sedan erbjudits en tillsvidareanställning.

Sedan ungefär ett år tillbaka äger och driver han lokalvårdsföretaget Kixon i Lindesberg. Kunderna finns både bland företag och privatpersoner runt om i Örebro län. 

Kixon har ett 30-tal medarbetare. Hälften är tillsvidareanställda, hälften visstidsanställda.

– Den största utmaningen för oss är att få tag på lämpliga medarbetare. Det är ett tungt jobb som kräver ett yrkeskunnande. Den som får anställning måste förstås kunna städa. Hemtjänsten och vi konkurrerar om i stort sett samma personer, förklarar Jonas Kanebo.

Det är ett dagligt pussel för honom att klara personalplaneringen. Inte minst de många byggstädningarna förutsätter maximal flexibilitet.

– Det är städningar som det oftast är mycket bråttom med, säger Jonas Kanebo.

Han är förstås mycket kritisk till signalerna om att avskaffa visstidsanställningar och ge alla möjlighet att få tillsvidareanställning.

– Vi måste anpassa oss efter hur verkligheten ser ut och ha en bemanning som överensstämmer med den.

Samtidigt påpekar Jonas Kanebo att det finns många exempel inom Kixon på medarbetare som kommit in i företaget som visstidsanställda, gjort bra ifrån sig och som sedan erbjudits en tillsvidareanställning när en vakans uppstått.

– Men alla vill inte ha tillsvidareanställning utan föredrar visstid. Det hör också till bilden, säger Jonas Kanebo.

Sören Karlsson 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

En miljon har gått från allmän visstid till fast anställning

ARBETSMARKNAD Visstidsanställning ska bort, regler för arbetskraftsinvandring ska ses över, ”hyvling av arbetstiden” ska förbjudas. Det är tre av punkterna i socialdemokraternas nya handlingsplan för arbetsmarknaden. ”Det riskerar att ytterligare höja trösklarna på arbetsmarknaden. Visstidsanställningar ger närmare 80 000 personer fast jobb varje kvartal”, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.
NYHET Publicerad:

Allmän visstid dörröppnare till arbetsmarknaden

KOMMENTAR Socialdemokraterna vill avskaffa allmän visstidsanställning. Drygt 60 procent av medlemsföretagen anser att det bland annat leder till färre jobb och sämre service till kunder. 
NYHET Publicerad:

”Ett arbetsmarknadspolitiskt fiasko”

ARBETSMARKNAD Extratjänster är ett arbetsmarknadspolitiskt fiasko, menar Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert. Trots att regeringens utlovade 20 000 tjänster bara har blivit runt 3 000 ska projektet nu utvidgas till att omfatta fler områden.
NYHET Publicerad:

Visstid klarar svängningar i efterfrågan

ARBETSMARKNAD "Svängningarna i efterfrågan är väldigt stora och kommer ofta med kort varsel. Vi behöver vara flexibla. Då är allmän visstidsanställning en nödvändighet", säger Jonas Kanebo.
NYHET Publicerad:

Busschaufförer vill behålla sin flexibilitet

ARBETSMARKNAD Under högsäsong har bussföretaget Byberg & Nordin dubbelt så många förare som under lågsäsong. Att få till heltidstjänster åt alla är omöjligt. För att göra yrket attraktivt krävs mer av individuell anpassning, inte flera tvingande regler, anser vd Tomas Byberg.
NYHET Publicerad:

Visstidsanställning nödvändigt på skola

ARBETSMARKNAD Allmän visstid har fått fäste på Akers Friskola. Nio till fem jobb är inte lycka för alla, enligt ägaren Helena Bonnevie.
NYHET Publicerad:

Visstidspersonalen en del av de boendes trygghet

VISSTID På HVB-hemmet Rasmusgården i Falkenberg har man valt att hålla hög personaltäthet, trots att det är en liten verksamhet. Det betyder att företaget utöver de sju tillsvidareanställda i personalen också behöver ett antal visstidsanställda, enligt vd Lotta Johansson.
NYHET Publicerad:

”Inget utrymme för överanställningar”

VISSTID Måbra Förskolor klarar sig inte utan att kunna anställa personal för en begränsad tid. Det handlar om att ta hand om barn med särskilda behov och extra stora barnkullar, men också om att rekrytera trots stor brist på utbildade förskolelärare, enligt grundaren Elisabeth Kvanman.
NYHET Publicerad:

Parterna överens om att visstid behövs

ARBETSMARKNAD Svenskt Näringsliv och LO har i en rapport kartlagt förekomsten och behovet av visstidsanställningar. ”Det är bra att vi är överens om att det behövs olika slag av visstidsanställningar på arbetsmarknaden. Sedan kan jag tycka att LO har en lite väl dyster bild av hur det fungerar där ute i verkligheten”, säger Peter Jeppsson, vice vd.