Storkommunerna mår inte bra – företagsklimatet kraftigt försämrat

NYHET Publicerad

RANKING 2018 Kräftgången fortsätter för landets tre största kommuner. Stockholm står och stampar, Malmö och Göteborg backar. Det visar årets ranking av företagsklimatet i landets kommuner.

Storkommuner

Landet tre storkommuner har alla en låg placering i årets ranking. "Det är bekymmersamt att utvecklingen går bakåt, eftersom de största kommunerna är betydelsefulla för sina regioner", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.

Stockholm ligger kvar på plats 123, Malmö tappar sex placeringar jämfört med fjolåret och återfinns på plats 159. Ännu kärvare är det för Göteborg som backar 16 placeringar och hamnar på plats 222 av 290 kommuner, visar årets ranking från Svenskt Näringsliv.

Även i Umeå, Linköping, Norrköping, Helsingborg och Lund verkar det ha låst sig. Alla tappar mark i rankinglistan.

Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer, är orolig över den negativa utvecklingen, som har pågått några år. Återkommunalisering av verksamhet och snårig upphandling sänder fel signaler till företagen. Dessutom är attityden till näringslivet sämre, konstaterar han.

Det är bekymmersamt att utvecklingen går bakåt på vissa håll, eftersom de största kommunerna är betydelsefulla för sina regioner. Företagen upplever att politiker och tjänstemän inte förstår näringslivets betydelse för den lokala utvecklingen.

Han fortsätter:

– En ny mandatperiod ligger framför oss. Ett gyllene tillfälle öppnar sig för kommuner att forma verksamheten tillsammans med de lokala företagen, säger han.

Ur innehållet från årets sammanställning framgår att allt fler företagare är nöjda med företagsklimatet i sin hemkommun. 157 kommuner kan glädjas åt en förbättring. 38 kommuner får betyget bra i ett sammanfattande omdöme, det högsta antalet sedan mätningarna började för drygt två decennier sedan. 46 kommuner är underkända, enligt rapporten.

– Företagsklimatet blir allt bättre över hela landet. Det är resultatet av ett långsiktigt arbete från Svenskt Näringsliv. Samtidigt ökar konkurrensen mellan kommuner. De som har målsättningen att bli bättre måste jobba aktivt, de som inte tar frågan på allvar halkar allt längre ner på rankinglistan, säger Christer Östlund.

Årets prispall fylldes av kommuner från Stockholm och Skåne. Solna tog hem segern för elfte gången i rad före skånska Vellinge och Höganäs.

Årets raket är Strömstad, som klättrar 89 placeringar till plats 106. I toppen på klättrarlistan återfinns även Piteå och Skinnskatteberg.

Svenskt Näringsliv listar också kommuner som är uthålliga och uppvisar en förbättring av företagsklimatet under de senaste fem åren. Här toppar Nordmaling. Andra kommuner på tio i topp är bland annat Hofors, Boden, Nybro och Skurup.

Rankingen baseras på svaren från 31 000 svenska företag samt officiell statistik.

Läs mer på foretagsklimat.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Viktigt med tydliga drivkrafter i omställningsförsäkring

KOMMENTAR Ett förslag till ny arbetslöshetsförsäkring har presenterats. "Systemet blir mer förutsägbart och administrationen för arbetsgivare enklare", skriver försäkringsexpert Pär Andersson.
NYHET Publicerad:

Nya styrelseledamöter invalda vid stämman

ÅRSSTÄMMA En ny styrelse har klubbats vid Svenskt Näringslivs ordinarie stämma den 28 maj. Omvald som ordförande är Fredrik Persson. Utöver det välkomnas bland annat tre nya ledamöter valda av stämman.
NYHET Publicerad:

Massarbetslöshet dyrare än effektiva krisåtgärder

CORONAKRISEN Det är helt avgörande att vi lyckas undvika massarbetslöshet. Det klarar vi bara om företagen finns kvar efter krisens akuta fas, skriver vd Jan-Olov Jacke.
NYHET Publicerad:

Rutinerad trio till Svenskt Näringslivs styrelse

ÅRSSTÄMMA Svenskt Näringslivs valberedning föreslår att tre nya styrelseledamöter utses i samband med föreningens ordinarie stämma den 28 maj. De är Johan Forssell, vd och koncernchef Investor, Martin Lundstedt, vd och koncernchef AB Volvo och Helena Stjernholm, vd Industrivärden.
NYHET Publicerad:

Överenskommelser om pensions- och försäkringsfrågor

AVTAL Svenskt Näringsliv har tecknat överenskommelser med LO och PTK om vissa pensions- och försäkringsfrågor.
NYHET Publicerad:

Krisen kräver åtgärder över hela landet

CORONAKRISEN Svenskt Näringsliv tar nu kontakt med kommuner, regioner och länsstyrelser för att föreslå åtgärder som underlättar för företagen att klara coronakrisen. Det är viktigt både med åtgärder som stärker företagens likviditet och med åtgärder som frigör företagarnas tid till att hantera krisen.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv föreslår nya krisåtgärder

CORONA Läget i Svenskt Näringslivs medlemsföretag har förvärrats dramatiskt under veckan, visar svar från företagarpanelen. Svenskt Näringsliv har därför idag lagt fram nya förslag på åtgärder till regeringen. "Nu är det viktigt med fler snabba och kraftfulla likviditetsstärkande åtgärder", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Välkommet krispaket

CORONA – Vi upplever att regeringen har varit lyhörd i diskussionerna och tagit till sig av de förslag som vi har framfört. Reformen för korttidsarbete genomförs tidigare än beräknat och det införs flera åtgärder som syftar till att underlätta företagens likviditet, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke efter regeringens krispaket.
NYHET Publicerad:

Läget i företagen och Coronakrisen

KRISÅTGÄRDER Många företag påverkas negativt av coronasmittan, skriver vd Jan-Olof Jacke i ett brev till regeringen och föreslår åtgärder som kan hjälpa företag att klara det akuta läget.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl: ”Bra att regeringen inför korttidsarbete – måste snabbt på plats”

KORTTIDSARBETE Regeringen lägger ett lagförslag om korttidsarbete. Mattias Dahl, vice vd, konstaterar att det kan rädda många svenska jobb, men att det inte får dröja för länge innan reformen kommer på plats.
NYHET Publicerad:

”Regeringen behöver vidta åtgärder”

CORONAVIRUSET Regeringen samlade tidigare idag representanter från det svenska näringslivet för att diskutera den pågående spridningen av coronaviruset. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl var med på mötet.
NYHET Publicerad:

Med kloka lagar kan företagen klara klimatutmaningen

DEBATT Svenska företag är ledande i klimatomställningen. Årligen investeras tiotals miljarder kronor i innovationer och utveckling. Ett problem är att lagar och tillstånd inte hänger med i utvecklingen, skriver Fredrik Persson, ordförande, och vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

PÅ NY POST Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.
NYHET Publicerad:

Johan Jakobsson ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning

PERSONALNYTT Johan Jakobsson blir ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning. Han tillträder tjänsten den 1 mars 2020.
NYHET Publicerad:

Svenska företag hoppas på sjunde största ekonomin

INTERNATIONELL HANDEL En ung, folkrik subkontinent genomgår en gigantisk omställning. Läget attraherar svenska företag. Under det svenska statsbesöket i Indien etablerar en nästan hundra personer stor näringslivsdelegation kontakter för kommande affärer.
NYHET Publicerad:

Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tung näringslivsdelegation på dansk mark

NÄRINGSLIV När kronprinsessparet besökte Danmark i veckan, så ledde Fredrik Persson, Svenskt Näringslivs ordförande, den svenska näringslivsdelegationen.
NYHET Publicerad:

"Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner"

NYA POLITISKA ÅRET "Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner. Nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Vi är redo att bidra konstruktivt i det arbetet." Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl ny chef för arbetsgivarfrågor

PÅ NY POST Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Han är sedan 2016 vd på Transportföretagen. Mattias Dahl tillträder tjänsten den 1 september 2019.