Storkommunerna mår inte bra – företagsklimatet kraftigt försämrat

NYHET Publicerad

RANKING 2018 Kräftgången fortsätter för landets tre största kommuner. Stockholm står och stampar, Malmö och Göteborg backar. Det visar årets ranking av företagsklimatet i landets kommuner.

Storkommuner

Landet tre storkommuner har alla en låg placering i årets ranking. "Det är bekymmersamt att utvecklingen går bakåt, eftersom de största kommunerna är betydelsefulla för sina regioner", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.

Stockholm ligger kvar på plats 123, Malmö tappar sex placeringar jämfört med fjolåret och återfinns på plats 159. Ännu kärvare är det för Göteborg som backar 16 placeringar och hamnar på plats 222 av 290 kommuner, visar årets ranking från Svenskt Näringsliv.

Även i Umeå, Linköping, Norrköping, Helsingborg och Lund verkar det ha låst sig. Alla tappar mark i rankinglistan.

Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer, är orolig över den negativa utvecklingen, som har pågått några år. Återkommunalisering av verksamhet och snårig upphandling sänder fel signaler till företagen. Dessutom är attityden till näringslivet sämre, konstaterar han.

Det är bekymmersamt att utvecklingen går bakåt på vissa håll, eftersom de största kommunerna är betydelsefulla för sina regioner. Företagen upplever att politiker och tjänstemän inte förstår näringslivets betydelse för den lokala utvecklingen.

Han fortsätter:

– En ny mandatperiod ligger framför oss. Ett gyllene tillfälle öppnar sig för kommuner att forma verksamheten tillsammans med de lokala företagen, säger han.

Ur innehållet från årets sammanställning framgår att allt fler företagare är nöjda med företagsklimatet i sin hemkommun. 157 kommuner kan glädjas åt en förbättring. 38 kommuner får betyget bra i ett sammanfattande omdöme, det högsta antalet sedan mätningarna började för drygt två decennier sedan. 46 kommuner är underkända, enligt rapporten.

– Företagsklimatet blir allt bättre över hela landet. Det är resultatet av ett långsiktigt arbete från Svenskt Näringsliv. Samtidigt ökar konkurrensen mellan kommuner. De som har målsättningen att bli bättre måste jobba aktivt, de som inte tar frågan på allvar halkar allt längre ner på rankinglistan, säger Christer Östlund.

Årets prispall fylldes av kommuner från Stockholm och Skåne. Solna tog hem segern för elfte gången i rad före skånska Vellinge och Höganäs.

Årets raket är Strömstad, som klättrar 89 placeringar till plats 106. I toppen på klättrarlistan återfinns även Piteå och Skinnskatteberg.

Svenskt Näringsliv listar också kommuner som är uthålliga och uppvisar en förbättring av företagsklimatet under de senaste fem åren. Här toppar Nordmaling. Andra kommuner på tio i topp är bland annat Hofors, Boden, Nybro och Skurup.

Rankingen baseras på svaren från 31 000 svenska företag samt officiell statistik.

Läs mer på foretagsklimat.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Med kloka lagar kan företagen klara klimatutmaningen

DEBATT Svenska företag är ledande i klimatomställningen. Årligen investeras tiotals miljarder kronor i innovationer och utveckling. Ett problem är att lagar och tillstånd inte hänger med i utvecklingen, skriver Fredrik Persson, ordförande, och vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Magnus Wallerå ny chef för utbildning, forskning & innovation

PÅ NY POST Magnus Wallerå är ny chef för Svenskt Näringslivs avdelning för utbildning, forskning och innovation. Han börjar sin tjänst 15 mars.
NYHET Publicerad:

Johan Jakobsson ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning

PERSONALNYTT Johan Jakobsson blir ny chef för Kommunikation & Opinionsbildning. Han tillträder tjänsten den 1 mars 2020.
NYHET Publicerad:

Svenska företag hoppas på sjunde största ekonomin

INTERNATIONELL HANDEL En ung, folkrik subkontinent genomgår en gigantisk omställning. Läget attraherar svenska företag. Under det svenska statsbesöket i Indien etablerar en nästan hundra personer stor näringslivsdelegation kontakter för kommande affärer.
NYHET Publicerad:

Leif Johansson: Svenskt Näringsliv har stor trovärdighet

OPINIONSBILDNING Den svenska industrinestorn Leif Johansson var med och startade Svenskt Näringsliv för 20 år sedan. Han anser att organisationen behövs nu mer än någonsin. ”Vi är en kör men sjunger olika stämmor”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tung näringslivsdelegation på dansk mark

NÄRINGSLIV När kronprinsessparet besökte Danmark i veckan, så ledde Fredrik Persson, Svenskt Näringslivs ordförande, den svenska näringslivsdelegationen.
NYHET Publicerad:

"Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner"

NYA POLITISKA ÅRET "Regeringsförklaringen innehåller flera goda ambitioner. Nu gäller det för regeringen att förverkliga dem i praktisk politik. Vi är redo att bidra konstruktivt i det arbetet." Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Mattias Dahl ny chef för arbetsgivarfrågor

PÅ NY POST Mattias Dahl blir ny vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv. Han är sedan 2016 vd på Transportföretagen. Mattias Dahl tillträder tjänsten den 1 september 2019.
NYHET Publicerad:

Parterna bildar gemensamt bolag för försäkringsinformation

FÖRSÄKRINGAR Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildar ett gemensamt bolag som ska samla och utveckla informationen till arbetare, tjänstemän och arbetsgivare om kollektivavtalade försäkringar och pensioner. Verksamheten ska vara igång senast 1 januari 2021.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv vill inspirera unga till yrkesutbildning under Järvaveckan

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Utbildning är en nyckel till kompetensförsörjning. Därför är Svenskt Näringsliv på plats under Järvaveckan och pratar yrkesutbildning och framtidsyrken.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Svenskt Näringsliv i Almedalen 2019

POLITIKERVECKAN I vår fina trädgård bjuder vi på seminarier om aktuella ämnen som svensk konkurrenskraft och välstånd, företagsklimat och kommunernas myndighetsutövning och framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

"Näringslivet kan fortsätta vara en motor i klimatarbetet"

STÄMMAN 2019 "Svenskt Näringsliv kommer att med ännu större kraft driva klimatfrågorna. Vi är redo att anta utmaningen, men även regering och riksdag måste göra sina delar av jobbet." Det sade vd Jan-Olof Jacke i ett tal på stämman på torsdagen.
NYHET Publicerad:

De sitter i den nya styrelsen

STÄMMA 2019 Svenskt Näringslivs stämma och dess medlemsorganisationer har utsett ny styrelse.
NYHET Publicerad:

Viktigt att reformer nu snabbt genomförs

FÖRETAGSKLIMAT Sverige kan ha en välfärd i världsklass, men bara om vår konkurrenskraft också är i världsklass, konstaterar vd Jan-Olof Jacke. Avskaffad värnskatt och sänkta marginalskatter väcker förhoppningar, liksom en utredning om LAS.
NYHET Publicerad:

Värna den väl fungerande tjänstepensionen

PENSION Alltför långtgående politiska förslag riskerar att kraftigt försämra den välfungerande tjänstepensionen för drygt två miljoner tjänstemän och 35 000 arbetsgivare, helt i onödan. Förslagen underminerar den svenska modellen och bör göras om i grunden, skriver pensionsexperterna Dan Wallberg, PTK, och Ingvar Backle, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Upphandlingar ger tjänstemännen tusenlappar mer i pension

PENSIONER Drygt tvåtusen kronor mer i månaden. Det är effekten av en ny upphandling av tjänstepensioner som kraftigt pressat avgifterna och höjer det sparkapital som avgör pensionen.
NYHET Publicerad:

Jeppsson: ”Resultaten som räknas, inte vem som gör vad”

KOMMENTAR I en DN-artikel i dag påstås att Centerpartiet och Liberalerna saknar stöd från näringslivet när det gäller kraven på Stefan Löfven om lagförändringar i arbetsrätten. Men beskrivningen är felaktig, enligt Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Nicolinpriset till frispråkig entreprenör

HYLLAD Årets Nicolinpris tilldelas Rune Andersson, entreprenör och styrelseordförande för Mellby Gård. I motiveringen står bland annat att "han är orädd att ta sig an viktiga frågor, även om de är kontroversiella, och står alltid på företagsamhetens sida."
NYHET Publicerad:

Vd Jan-Olof Jacke: ”Vi kan bättre”

FRÅN MIN HORISONT Konjunkturen, kompetenskris och välstånd är veckans tre ämnen för vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Dags för kloka reformer

UTMANINGAR Vårt framtida välstånd kräver reformer. Behoven är särskilt stora på tre viktiga områden: kompetensförsörjning, arbetsmarknad och företagarvillkor, skriver vd Jan-Olof Jacke.