NYHET14 oktober 2021

Kompetensbrist oroar Dalecarlia Hotel & SPA

När pandemin slog till avbokades allt på Dalecarlia Hotel & Spa i Tällberg – trots detta lyckades hotellet behålla sin personal. Nu när verksamheten mer och mer återgår till det normala råder en oro hur man ska lösa kompetensbehovet framöver.

Foto: Dalecarlia Hotel & Spa

– Nu har vi fullt upp. Under den värsta tiden av pandemin hade vi omkring 15 procent beläggning, då varenda företagsbokning försvann. Men nu börjar verkligheten mer och mer infinna sig igen och det är tydligt att många företag är intresserade av att åter åka på konferens, säger Ann-Louise Gustafsson, vd på Dalecarlia Hotel & Spa.  

Ann-Louise Gustafsson berättar att trots den kraftiga inbromsningen under pandemin har företaget klarat sig ifrån att behöva säga upp några medarbetare.  

– Tack och lov har vi lyckats behålla vår duktiga personal, vilket har underlättat återstarten. Vi korttidspermitterade en stor del av personalen, men tvingades betala deras löner under den perioden. Vi väntar fortfarande på ersättningen. Som tur är står vi inte och faller med den, men för andra hotell kan denna långa tid vara förödande.  

Svårt att rekrytera personal  

Pandemin har gjort att många som jobbat inom hotell- och restaurangsektorn har sökt sig till andra arbeten och situationen att hitta medarbetare är svårare nu än före pandemin.  

– Vi kan inte bara ta in vem som helst utan det krävs både personlighet och utbildning. Exempelvis har vi med ljus och lykta sökt efter en ny husfru till hotellet, men det går inte att hitta någon. När det gäller kockar är det också väldigt svårt, varför jag är väldigt tacksam att jag inte behövde säga upp några under pandemin.  

För närvarande ser Rättviks och Leksands kommuner över möjligheten att anordna utbildningar för att matcha behovet.  

– Jag blev kontaktad av vuxenutbildningen som frågade mig vilken typ av personal vi hade brist på. Att kommunen vänder sig till företagen och frågar är glädjande. Förhoppningsvis kan det leda till att fler lokalt utbildar sig till den typ av jobb där vi har svårt att hitta medarbetare. Vi behöver och kommer att behöva alltifrån servicepersonal, till kockar och husfruar.  

Bristande kollektivtrafik försvårar 

Ann-Louise Gustafsson berättar att en ytterligare försvårande omständighet att rekrytera personal är hotellets geografiska läge.  

– Tyvärr har vi en kollektivtrafiksituation som inte räcker till, vilket gör att personal som inte är bilburen har svårt att ta sig till jobbet. Det gör det extra svårt i och med att det ofta är unga och nyanlända som börjar i vår bransch, vilka i mindre utsträckning har tillgång till körkort och bil.  

– För våra gäster som kommer till Tällberg station är det nödvändigt att ha förbokat en taxi, annars tar man sig inte hit. Det går varken att ta tåg eller buss till hotellet. Här hoppas jag att regionen kommer att inse behovet och underlätta framöver, avslutar hon.   

Kompetensförsörjning
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist