"Vi ser världen som rekryteringsbas"

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På ABB i Ludvika kommer medarbetarna från 50 olika nationaliteter. Platschefen Magnus Ström tror att företaget behöver öka sin utlandsrekrytering för att klara framtidens kompetensbehov. "Mångfalden gör oss bättre och mer innovativa", säger han.

Magnus Ström, platschef vid ABB Ludvika

Magnus Ström, platschef vid ABB Ludvika

Foto: Foto Jonas Bilberg

ABB i Ludvika arbetar på bred front för att locka ny kompetens till företaget. I dag arbetar 3000 personer innanför grindarna.

– Vi har ett ständigt behov av att rekrytera spjutspetskompetens, men framöver ser vi också att vi kommer att lägga mer energi på att rekrytera även till verkstadsjobben. Det blir allt svårare att hitta arbetskraft, säger Magnus Ström.

På företaget jobbar personal från hela världen. Eftersom ABB är världsledande inom kraft- och automationsteknik lockar det förstås talanger som vill utvecklas. Den internationella kulturen gör också att många ABB-anställda i andra länder kommer till Ludvika och vice versa.

– Vi har en företagskultur där det är vanligt att man jobbar några år i ett annat land för att bredda sin kompetens. Det vi har märkt här i Ludvika är att många stannar kvar. Vi har försökt titta lite på vad det kan bero på och det finns nog flera orsaker. Några träffar kärleken här, många trivs i en liten stad och vill ha nära till naturen. Man ska heller inte underskatta sammanhållningen, många av de som har kommit hit från andra länder håller ihop och träffas regelbundet, säger Magnus Ström.

På ABB Ludvika finns ett ambassadörsnätverk med ett 40-tal medarbetare. De tar emot studiebesökare och gör besök på högskolor och universitet för att berätta om vilka karriärmöjligheter som finns.

– De gör ett jättebra jobb. En annan sak som jag brinner för och som jag önskar att fler företag nappade på, är att skapa ett teknikintresse även i yngre åldrar. I stället för att gnälla om att det utbildas för få tekniker så borde vi, alla i branschen, ta vårt ansvar för hur vi kan sälja in våra företag och visa varför jobben är intressanta. Det kan till exempel vara att prata i skolorna och ta emot studiebesök och sommarjobbare, säger Magnus Ström.

En utmaning är den snabba teknikutvecklingen. Nu råder det till exempel stor brist på AI-ingenjörer över hela världen, det vill säga ingenjörer som är utbildade inom artificell intelligens och till exempel kan utveckla programvara som efterliknar mänskligt tänkande.

– AI är ett område som vi inte rekryterade till för några år sedan, för då fanns inga AI-ingenjörer. Så det går fort och vi i branschen måste vara tydliga med att tala om för högskolor och universitet vad vi behöver, inte bara i dag men även om fem år.

En stor del av kompetensutvecklingen sköter ABB Ludvika internt. Magnus Ström tror att det kommer att bli viktigare även på verkstadssidan i framtiden.

– Vi måste inse att folk inte vill göra samma arbetsuppgifter i många år, utan vi måste kunna erbjuda utvecklingsmöjligheter även för de som jobbar på verkstadsgolvet. Karriärvägar och kompetenstrappor är något vi skissar på tillsammans med de fackliga aktörerna och det blir allt viktigare om vi vill behålla duktig personal.

Något som utmärker ABB Ludvika är den internationella miljön. Koncernspråket är engelska och personalen kommer från 50 olika länder över hela världen.

– Vi ser världen som vår rekryteringsbas och vi kommer att behöva rekrytera mer från utlandet i framtiden. Mångfald gör oss bättre och mer innovativa, säger Magnus Ström.

Samtidigt har Ludvika på senare år blivit hemvist för högerextrema personer. ABB och Spendrups vill möta utvecklingen bland annat genom att delfinansiera en doktorandtjänst på Högskolan Dalarna. Doktoranden ska forska i hur man kan motverka våldsbejakande extremism och rekrytering från skolor. Det är ovanligt att näringslivet stödjer den här typen av forskningsprojekt.

–  Det vi tycker är viktigt är att se hur man kan motverka rekryteringen, att unga vuxna dras in i extrema miljöer. Ludvika är egentligen en stad som har lyckats riktigt bra med integrationen, vi har en internationell miljö och vi hoppas att det ska förbli så, säger Magnus Ström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skistart och Outdoorexperten vill bli största nätbutiken

TILLVÄXT I Dalarna finns e-handelsbutiken Skistart som vill bli störst i landet inom friluftsliv. Detta tillsammans med sin nya partner Outdoorexperten i Västerås. Skistart har efter 13 intensiva år intagit platsen som Nordens största skidbutik på nätet. Detta trots att längdskidor är komplext att sälja då det ska mätas både vikt, spann och åkförmåga men här har ägarna Henrik Lindh och Johan Rehnström tagit hjälp av ny teknik och fixat en välfungerande lösning."Det är därför vi vill vara specialister, vi är bra på skidor och erbjuder garantier om kunden mot förmodan inte är nöjd," säger Johan Rehnström.
NYHET Publicerad:

"Vi ser världen som rekryteringsbas"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På ABB i Ludvika kommer medarbetarna från 50 olika nationaliteter. "Vi ser världen som vår rekryteringsbas och vi kommer att behöva rekrytera mer från utlandet i framtiden. Mångfald gör oss bättre och mer innovativa", säger platschefen Magnus Ström.
NYHET Publicerad:

Omsorgsföretagare krävs på tredubbla avgifter

TILLSTÅNDSPLIKT Vid årsskiftet införde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nya avgifter för privata omsorgsföretag. Annikas Hemtjänst måste betala 90 000 kronor till IVO. "Det är både tidsödande och dyrt", säger Annika Hedström som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Viktigt att vi inte bara pratar om Google"

FÖRETAGSKLIMAT Om Google bygger serverhallar i Horndal innebär det ett lyft för regionen, menar Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S). "Jag tror att de kommer att locka kompetens till länet som blir till nytta för alla. Men grunden i tillväxtarbetet är fortfarande våra aktiva företag".
NYHET Publicerad:

Näringslivsfrågorna ges högsta prioritet i Hedemora

FÖRETAGSKLIMAT Att förbättra för näringslivet är en prioriterad fråga för Hedemoras styrande koalition. "Vi sitter verkligen inte stilla i båten, utan jobbar på flera olika fronter", säger kommunalrådet Ola Gilén (S).
NYHET Publicerad:

Bra kommunal service är Säters filosofi

FÖRETAGSKLIMAT Säters kommun har haft en positiv utveckling de senaste åren, med låg arbetslöshet och stor efterfrågan på bostäder. " När vi blir fler invånare vill vi också växa på företagssidan", säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Dalarnas unga är företagsamma

NY RAPPORT Dalarna är ett av få län där nyföretagsamheten ökar. Den ökar sett till totalen, men också för såväl kvinnor som för unga personer. Det framgår av Svenskt Näringslivs rapport, Företagsamheten i Dalarna 2019. "Dalarnas framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Teresa Bergkvist regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn visar starkast konjunktur i Dalarna

KONJUNKTUREN Arbetsmarknaden inom den privata sektorn i Dalarna har utvecklats något bättre det senaste halvåret jämfört med snittet för övriga Sverige. Störst tillväxt kommande halvår väntas inom bygg- och tjänstesektorn. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Gagnef vill vända den negativa trenden

FÖRETAGSKLIMAT "Det är genom växande och välmående företag vi skapar förutsättningar för hela kommunen med vård, skola och omsorg. Därför är det viktigt att ha ett välfungerande och positivt företagsklimat", säger Fredrik Jarl (C) som är nytt kommunalråd i Gagnef.
NYHET Publicerad:

Leksand vill fortsätta växa

FÖRETAGSKLIMAT Leksands kommun har satt upp ett mål om 18000 invånare år 2025. "Det är en rimlig befolkningsmängd om vi ska kunna behålla offentlig service och handel och klara kompetensförsörjningen till företagen", säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C).
NYHET Publicerad:

Falun behöver jobba på förtroendet för att främja tillväxten

FÖRETAGSKLIMAT "Vi har haft en del olyckliga omständigheter som dragit ner förtroendet" säger kommunalrådet Joakim Storck (C). För att bygga upp förtroendet igen vill han att kommunen ska jobba för att främja tillväxten, samtidigt som myndighetsutövningen ska förbättras.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Bostadsbrist orsakar kompetensbrist för Mora

FÖRETAGSKLIMAT Mora kommun jobbar för att lösa kompetensförsörjningen till både lokala företag och kommunens egna verksamheter. En viktig fråga att lösa är bostadsbristen. "Vi får hit kompetent personal, men om de inte hittar någonstans att bo så flyttar de igen", säger kommunalrådet Anna Hed (C).
NYHET Publicerad:

Industrins konkurrenskraft högt på agendan i Borlänge

FÖRETAGSKLIMAT För några år sedan kunde en pappersrulle från Borlänge ta sig till Göteborgs hamn på åtta timmar. I dag tar det tolv timmar. Jan Bohman, kommunalråd i Borlänge, tycker det är dags att frågan om industrins konkurrenskraft lyfts regionalt.
NYHET Publicerad:

Orsa vill klättra i statistiken

FÖRETAGSKLIMAT "Vi har som mål att vara bland de 100 bästa företagen i Svenskt Näringslivs kommunranking, senast år 2020. Det säger Mikael Thalin (C), kommunalråd i Orsa. För att nå dit ska kommunen bland annat jobba med bemötande och kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Bostadsbyggandet en viktig fråga för Ludvika

FÖRETAGSKLIMAT Bostadsbyggandet rankades som den viktigaste frågan för Ludvika kommun att ta tag i vid den senaste mätningen av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Något som kommunalrådet Leif Pettersson (S) håller med om. "Vi ser en ökad inpendling från flera håll och det gör att bostadsbyggandet måste få bättre fart".
NYHET Publicerad:

Vansbro behöver både industrilokaler och bostäder för att utvecklas

FÖRETAGSKLIMAT För att vara en landsbygdskommun ligger Vansbro förhållandevis högt i Svenskt Näringslivs ranking. Men för att kommunen ska kunna utvecklas behövs fler bostäder. "Vi letar med ljus och lykta efter någon som vill bygga", säger kommunalrådet Stina Munters (C).
NYHET Publicerad:

För Rättvik är bygglovshanteringen en akilleshäl

FÖRETAGSKLIMAT Rättvik har i flera års tid hamnat i topp bland dalakommunerna i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. "Vi har jobbat långsiktigt för att komma hit", säger kommunalrådet Annette Riesbeck (C). Nu vill hon ta tag i bygglovshanteringen för att planprocesserna ska gå snabbare.
NYHET Publicerad:

Smedjebacken vill utveckla besöksnäringen

FÖRETAGSKLIMAT Efter några år på botten i Svenskt Näringslivs ranking har Smedjebackens kommun vänt uppåt i statistiken. För att behålla den positiva utvecklingen vill kommunalrådet Fredrik Rönning (S) satsa på nyetableringar och turism. – Vi vill inte bli jättestora inom besöksnäringen, men det finns potential att växa.