"Vi ser världen som rekryteringsbas"

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På ABB i Ludvika kommer medarbetarna från 50 olika nationaliteter. Platschefen Magnus Ström tror att företaget behöver öka sin utlandsrekrytering för att klara framtidens kompetensbehov. "Mångfalden gör oss bättre och mer innovativa", säger han.

Magnus Ström, platschef vid ABB Ludvika

Magnus Ström, platschef vid ABB Ludvika

Foto: Foto Jonas Bilberg

ABB i Ludvika arbetar på bred front för att locka ny kompetens till företaget. I dag arbetar 3000 personer innanför grindarna.

– Vi har ett ständigt behov av att rekrytera spjutspetskompetens, men framöver ser vi också att vi kommer att lägga mer energi på att rekrytera även till verkstadsjobben. Det blir allt svårare att hitta arbetskraft, säger Magnus Ström.

På företaget jobbar personal från hela världen. Eftersom ABB är världsledande inom kraft- och automationsteknik lockar det förstås talanger som vill utvecklas. Den internationella kulturen gör också att många ABB-anställda i andra länder kommer till Ludvika och vice versa.

– Vi har en företagskultur där det är vanligt att man jobbar några år i ett annat land för att bredda sin kompetens. Det vi har märkt här i Ludvika är att många stannar kvar. Vi har försökt titta lite på vad det kan bero på och det finns nog flera orsaker. Några träffar kärleken här, många trivs i en liten stad och vill ha nära till naturen. Man ska heller inte underskatta sammanhållningen, många av de som har kommit hit från andra länder håller ihop och träffas regelbundet, säger Magnus Ström.

På ABB Ludvika finns ett ambassadörsnätverk med ett 40-tal medarbetare. De tar emot studiebesökare och gör besök på högskolor och universitet för att berätta om vilka karriärmöjligheter som finns.

– De gör ett jättebra jobb. En annan sak som jag brinner för och som jag önskar att fler företag nappade på, är att skapa ett teknikintresse även i yngre åldrar. I stället för att gnälla om att det utbildas för få tekniker så borde vi, alla i branschen, ta vårt ansvar för hur vi kan sälja in våra företag och visa varför jobben är intressanta. Det kan till exempel vara att prata i skolorna och ta emot studiebesök och sommarjobbare, säger Magnus Ström.

En utmaning är den snabba teknikutvecklingen. Nu råder det till exempel stor brist på AI-ingenjörer över hela världen, det vill säga ingenjörer som är utbildade inom artificell intelligens och till exempel kan utveckla programvara som efterliknar mänskligt tänkande.

– AI är ett område som vi inte rekryterade till för några år sedan, för då fanns inga AI-ingenjörer. Så det går fort och vi i branschen måste vara tydliga med att tala om för högskolor och universitet vad vi behöver, inte bara i dag men även om fem år.

En stor del av kompetensutvecklingen sköter ABB Ludvika internt. Magnus Ström tror att det kommer att bli viktigare även på verkstadssidan i framtiden.

– Vi måste inse att folk inte vill göra samma arbetsuppgifter i många år, utan vi måste kunna erbjuda utvecklingsmöjligheter även för de som jobbar på verkstadsgolvet. Karriärvägar och kompetenstrappor är något vi skissar på tillsammans med de fackliga aktörerna och det blir allt viktigare om vi vill behålla duktig personal.

Något som utmärker ABB Ludvika är den internationella miljön. Koncernspråket är engelska och personalen kommer från 50 olika länder över hela världen.

– Vi ser världen som vår rekryteringsbas och vi kommer att behöva rekrytera mer från utlandet i framtiden. Mångfald gör oss bättre och mer innovativa, säger Magnus Ström.

Samtidigt har Ludvika på senare år blivit hemvist för högerextrema personer. ABB och Spendrups vill möta utvecklingen bland annat genom att delfinansiera en doktorandtjänst på Högskolan Dalarna. Doktoranden ska forska i hur man kan motverka våldsbejakande extremism och rekrytering från skolor. Det är ovanligt att näringslivet stödjer den här typen av forskningsprojekt.

–  Det vi tycker är viktigt är att se hur man kan motverka rekryteringen, att unga vuxna dras in i extrema miljöer. Ludvika är egentligen en stad som har lyckats riktigt bra med integrationen, vi har en internationell miljö och vi hoppas att det ska förbli så, säger Magnus Ström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fraktsubventioner skapar osund konkurrens

OSUND KONKURRENS Förra året tog Mikael och Sofie Sjöstrand över nätbutiken Lek Ute i Falun.
Som e-handlare tycker de att FN:s paketsubventioner skapar en osund konkurrens för e-handlare.
"Kina är en stormakt, de behöver inte billigare frakter", säger Mikael Sjöstrand.
NYHET Publicerad:

Få företag i Dalarna ansöker om mönsterskydd

MÖNSTERSKYDD Bland de olika immaterialrättsliga skydden är mönsterskyddet det minst kända, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. Av den statistik som Patent- och registreringsverket nu presenterat, framgår att det från Dalarna bara gjordes en enda mönsterskyddsansökan under 2018.
NYHET Publicerad:

Henrik Navjord ny regionchef för Svenskt Näringsliv Dalarna

NY REGIONCHEF Den första september tillträder Henrik Navjord tjänsten som ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna. Han kommer närmast från en tjänst som chef för en specialistgrupp inom Länsförsäkringar Bank i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Försiktig satsning gav god lönsamhet

FÖRETAGSAMHET Nya produkter och samarbeten har hjälpt Grådö Mejeri att ta sig vidare efter den stora Milkokrisen. Snart går mejeriet för full kapacitet och kan behöva nyanställa.
"Vi har svårt att hitta utbildad personal", säger mejerichefen Staffan Eklöv.
NYHET Publicerad:

Fäbod får dispens för elektroniskt kassaregister

REGELKRÅNGEL Tin Gumuns på Karl Tövåsens fäbod utanför Vikarbyn blev rikskänd när hon tog strid mot Skatteverkets krav på elektroniskt kassaregister. Att driva en fäbod är ett kulturarv där elektroniska kassaregister inte fungerar i praktiken. Av den enkla anledningen att det saknas el på genuina fäbodar.
Nu har Tin Gumuns fått dispens från kravet igen, den här gången gäller dispensen i tre år.
 
NYHET Publicerad:

Skolan behöver ny syn på kunskap

NY RAPPORT En av de stora utmaningarna för Dalarna är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.
NYHET Publicerad:

"Vi vill inte behöva flytta jobb till Stockholm"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING 70 nya jobb står på spel i Långshyttan. Men träindustriföretaget Setra har svårt att få tag i nya medarbetare med rätt kompetens. Därmed återstår alternativet att förlägga nya jobb för tjänstemän i Stockholm eller Gävle, något företaget vill undvika. "Det pratas ofta om att det inte finns högprofilerade karriärjobb på mindre orter och nu när vi har sådana tjänster så hittar vi inte rätt kompetens," säger Anna-Lena Gull på Setra Group.
NYHET Publicerad:

Malung-Sälen och Orsa tar stora steg framåt

FÖRETAGSKLIMAT Malung-Sälen och Orsa kommun tar stora steg framåt i årets undersökning av företagsklimatet i Dalarna och Vansbro kommun har länets allra bästa företagsklimat. Det framgår av Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet för 2019.
NYHET Publicerad:

Vasaloppet en motor för turism och ungdomsidrott

TILLVÄXT Den ideella verksamheten Vasaloppet har blivit en ekonomisk motor för turismen i Dalarna. På tio år har Vasaloppet dubblat sin omsättning. Det ger näring till både turismen och ungdomsidrotten. Varumärket har funnits i över 50 år och ägs av ideella föreningar. Varje år levererar arrangemanget 20 till 25 miljoner till det lokala och regionala föreningslivet. Nu hoppas Vasaloppet växa ytterligare med nya sommaraktiviteter.
NYHET Publicerad:

Konjunkturen tappar kraft i Dalarna

KONJUNKTUREN Konjunkturen viker nedåt för företagen i Dalarna, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport. En del företag kommer att minska sin personalstyrka det kommande halvåret och lägre tillväxt är att vänta. Utrymmet företagens kostnadsökningar blir sämre vilket får betydelse för avtalsrörelsen.
NYHET Publicerad:

"Minska regelkrånglet i besöksnäringen"

REGELKRÅNGEL Myndigheternas stora regelbörda är en belastning för företag inom besöksnäringen. Sarah Larsson anläggningschef på Mora Parken vill se förenklingar för branschen. "Det känns som att arbetslagstiftningen är anpassad för kontorsjobb och inte för oss som behöver mer flexibilitet"
NYHET Publicerad:

Skistart och Outdoorexperten vill bli största nätbutiken

TILLVÄXT I Dalarna finns e-handelsbutiken Skistart som vill bli störst i landet inom friluftsliv. Detta tillsammans med sin nya partner Outdoorexperten i Västerås. Skistart har efter 13 intensiva år intagit platsen som Nordens största skidbutik på nätet. Detta trots att längdskidor är komplext att sälja då det ska mätas både vikt, spann och åkförmåga men här har ägarna Henrik Lindh och Johan Rehnström tagit hjälp av ny teknik och fixat en välfungerande lösning."Det är därför vi vill vara specialister, vi är bra på skidor och erbjuder garantier om kunden mot förmodan inte är nöjd," säger Johan Rehnström.
NYHET Publicerad:

"Vi ser världen som rekryteringsbas"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På ABB i Ludvika kommer medarbetarna från 50 olika nationaliteter. "Vi ser världen som vår rekryteringsbas och vi kommer att behöva rekrytera mer från utlandet i framtiden. Mångfald gör oss bättre och mer innovativa", säger platschefen Magnus Ström.
NYHET Publicerad:

Omsorgsföretagare krävs på tredubbla avgifter

TILLSTÅNDSPLIKT Vid årsskiftet införde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nya avgifter för privata omsorgsföretag. Annikas Hemtjänst måste betala 90 000 kronor till IVO. "Det är både tidsödande och dyrt", säger Annika Hedström som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Viktigt att vi inte bara pratar om Google"

FÖRETAGSKLIMAT Om Google bygger serverhallar i Horndal innebär det ett lyft för regionen, menar Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S). "Jag tror att de kommer att locka kompetens till länet som blir till nytta för alla. Men grunden i tillväxtarbetet är fortfarande våra aktiva företag".
NYHET Publicerad:

Näringslivsfrågorna ges högsta prioritet i Hedemora

FÖRETAGSKLIMAT Att förbättra för näringslivet är en prioriterad fråga för Hedemoras styrande koalition. "Vi sitter verkligen inte stilla i båten, utan jobbar på flera olika fronter", säger kommunalrådet Ola Gilén (S).
NYHET Publicerad:

Bra kommunal service är Säters filosofi

FÖRETAGSKLIMAT Säters kommun har haft en positiv utveckling de senaste åren, med låg arbetslöshet och stor efterfrågan på bostäder. " När vi blir fler invånare vill vi också växa på företagssidan", säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Dalarnas unga är företagsamma

NY RAPPORT Dalarna är ett av få län där nyföretagsamheten ökar. Den ökar sett till totalen, men också för såväl kvinnor som för unga personer. Det framgår av Svenskt Näringslivs rapport, Företagsamheten i Dalarna 2019. "Dalarnas framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Teresa Bergkvist regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Bygg- och tjänstesektorn visar starkast konjunktur i Dalarna

KONJUNKTUREN Arbetsmarknaden inom den privata sektorn i Dalarna har utvecklats något bättre det senaste halvåret jämfört med snittet för övriga Sverige. Störst tillväxt kommande halvår väntas inom bygg- och tjänstesektorn. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.