Vi måste höja statusen på industriarbete

NYHET Publicerad

FÖRETAGARFRÅGOR Även om Wexiödisk AB har löst sina rekryteringsbehov hittills, så tycker vd Magnus Titusson att industrin generellt sett måste göra mera för att höja statusen och locka ungdomarna.

IMG_0312
Företagsbesök på Wexiodisk
IMG_0321
IMG-3010
IMG_0326A
IMG_0320
IMG_0325
IMG_0327
181207_wexiodisk_0006
IMG-3009

– Här är mycket mera avancerat än man tror, säger han. Man kan verkligen inte ”lämna huvudet hemma”.

Magnus Titusson berättar om ett tillfälle, när Svenskt Näringsliv tidigare ordnade med ett industribesök hos Wexiödisk för ”SYV:are” från skolan.

– Flera av de yrkesvägledarna hade aldrig varit ute på en industri förut. Det är de som ska vägleda våra ungdomar. Det är rätt skrämmande. Där har industrin ett eget ansvar också.

För att i någon mån motverka bristerna har Wexiödisk engagerat sig i såväl Epic som Gotech – verksamheter som strävar efter att koppla ihop industrin i regionen med studenter från grundskola till universitet.

–  Vi har också ett samarbete med Teknikum i Växjö, om en produktionsteknisk utbildning, där det först bara var tre elever, men nu kommer man i alla fall upp i åtta, säger Magnus Titusson och hyser visst hopp. 

En rundvandring i Wexiödisk:s lokaler i Växjö i Svenskt Näringslivs regi, tillsammans med en grupp lokal- och regionalpolitiker samt andra företagare, ger en god uppfattning om den bredd i kunnande, som måste finnas i en världsledande teknikindustri, som Wexiödisk.

Diskmaskiner för storkök

Diskmaskiner för storkök på lasarett, restauranger, personalmatsalar och andra proffsmiljöer, kräver helt andra apparater än dem man har i bostäder.

– En diskmaskin i köket, som går en gång om dagen, orkar kanske med 5 - 6 000 diskar under sin livslängd, men i storköksmiljöer handlar det om kanske en miljon diskar. Då måste det vara högre kvalitet, förklarar Magnus Titusson.

Wexiödisk ingår numera i Ali Group, som är Europas största distributör av storköksutrustning, med ursprung i Italien. Wexiödisk tillverkar 6 500 maskiner per år, till ett värde av 380 mkr och är en av blott tre tillverkare i världen som är accepterad leverantör till flygcateringköken – branschens ”Formel 1”, säger Magnus Titusson.

Många olika yrkeskunskaper

Tillverkningen startar i en bearbetning av rostfri plåt, som är gemensam för flera produktionslinjer, var och en med inriktning på en viss typ av maskiner – från enklare huvmaskiner till femton meter långa tunnel- och banddiskmaskiner. Materialhantering, robotprogrammering, svetsning, montering, elinstallationer, testkörning och andra arbetsuppgifter i produktionen kräver stöd av konstruktörer, inköpare, produktionsledare, marknads- och administrationspersonal. En större industri är en spegling av samhället i stort, och tillväxten kräver ständig rekrytering.

– Vi har rekryterat ett 50-tal personer under de senaste åren, berättar Magnus Titusson. Dels har vi expanderat till 180 anställda, dels behöver vi ju ersätta dem som går i pension. Vi har lyckats täcka behovet på det stora hela, men industrin måste nog jobba ganska mycket, för att öka intresset.

– Många plåtslagare har kommit in via Lernia och Gotech, och har sedan fått upplärning och vidareutveckling hos oss. Men fler svetsare behövs och elektriker är en bristvara.

– Konstruktionsarbete kräver ett brett kunnande och där har vi lyckats ganska väl. Liksom när det gäller säljare.

Vid en rundvandring i fabriken ser man att inslaget av invandrare är ganska stort, och det bekräftas av ingenjören Andreas Olaison, som jobbar med produktutveckling.

– Ja, det har varit ”räddningen”. Svetsare kan vara svårt att få tag i och är inte så lätt att utbilda själva. Men när de gäller programmerare kan vi skicka folk till robottillverkaren för utbildning.

Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sommartips från Finfa

SOMMARÖPPET Vi finns tillgängliga under hela sommaren om du har frågor kring kollektivavtalad försäkring och pension.
NYHET Publicerad:

Många får chans att pröva sina vingar

SOMMARJOBB På Tingsryd Resort är det full fart. Solen skiner, campingen är nästintill fullsatt och det är liv och rörelse i hela området. Allt detta hade inte varit möjligt om det inte hade funnits personal som trivs och gör ett bra jobb.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardag i Växjö - Avtal 2020

SAVE THE DATE - 23 oktober. En dag fylld av det som rör din vardag som företagare och arbetsgivare. Mattias Dahl som efterträder Peter Jeppsson som vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv, medverkar på Arbetsgivardagen i Växjö och diskuterar; Inför Avtal 2020.
NYHET Publicerad:

Högsäsong för bluffakturor

BEDRÄGERIER Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då falska fakturorna riskerar att slinka igenom när ordinarie personal är på semester. Här hittar du tips på hur du gör om du får en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Planerad påverkan

KRÖNIKA Jag har varit med på politikerveckan i Almedalen på något sätt sedan 2001. Det är en vecka som för oss politiknördar blivit något oantastligt och odisputerbart. En vecka som präglas av minglande, kontaktskapande och utbyte av idéer. En vecka som med rätta kan ifrågasättas för det offentliga slöseriet. Men för den som väljer att planera och strukturera sin närvaro kan veckan bidra till verklig förändring.
NYHET Publicerad:

Tankar i semestertider

KRÖNIKA Skol- och sommaravslutningar har avlöst varandra och det har blivit dags att summera mina första terminer på Svenskt Näringsliv. Ett fantastiskt arbete med många spännande möten.
NYHET Publicerad:

Förändring är möjlig, men kan ta tid.

FÖRETAGSKLIMAT För Lasse Olofsson har speedway alltid varit ett stort intresse, men också nyttig när det gäller att knyta nya kunder till företaget
NYHET Publicerad:

Fler reformförslag behövs för svensk skola

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 8,1 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Kronoberg. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Svenskt Näringsliv föreslår därför höjda krav på lärarutbildningarna, nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Är det här så listigt?

FÖRETAGSKLIMAT Bra företagsklimat ger bättre tillväxt. När årets enkätsvar för företagsklimatet i Tingsryds kommun presenterades var det fokus på konkurrens och dialog. Svenskt Näringslivs biträdande regionchef Johnny Rönnfjord menade att man inte ska ta alltför allvarligt på förändringar i enstaka tiondelar i omdömena. Samtidigt, menade han, är det viktigt att ta företagens omdöme om kommunens näringslivsklimat på stort allvar.
NYHET Publicerad:

Svenska åkerier är hårt pressade

KONKURRENS Att konkurrensläget för de svenska åkerierna på hemmaplan är tufft, återspeglas såväl i antalet utländska trailerfordon på svenska vägar, som vid en titt i lönsamhetsstatistiken.
NYHET Publicerad:

Vi måste höja statusen på industriarbete

FÖRETAGARFRÅGOR Även om Wexiödisk AB har löst sina rekryteringsbehov hittills, så tycker vd Magnus Titusson att industrin generellt sett måste göra mera för att höja statusen och locka ungdomarna.
NYHET Publicerad:

Öka intresset för de praktiska utbildningarna

FÖRETAGARFRÅGOR Under rubriken ”Dags för verkstad” har Svenskt Näringsliv under våren arrangerat en rad studiebesök på företag, gemensamma för politiker och medlemsföretag. Överallt möts deltagarna av samma budskap: ”Vi måste öka intresset för de praktiska utbildningarna”.
NYHET Publicerad:

Framtiden är här

UNG FÖRETAGSAMHET Sedan 1980 har Ung Företagsamhet gett ungdomar möjlighet att träna och testa sina vingar, utveckla sin kreativitet, företagsamhet och lära sig var entreprenörskap handlar om. Det här är en fantastisk möjlighet. I år ledde tävlandet för ett av företagen hela vägen till en silvermedalj på SM.
NYHET Publicerad:

En högre grad av nyfikenhet

FÖRETAGSKLIMAT Efter valet är det många politiker som är nya på sina jobb. Därför har vi gett oss ut för att träffa, samtala, lyssna och föra dialog med dem som styr i kommunerna nu. Mikael Jeansson (s) i Tingsryd är inte helt ny i rollen, men vi tog ändå ett snack med honom om hur han ser på företagsklimatet och näringslivet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

En röst för företagsamheten

EU-VALET På söndag är det val till EU-parlamentet. Ett val som för många känns som något långt borta och något som man inte ser den direkta kopplingen till i vardagen. Inget kunde vara mer fel. EU påverkar det svenska näringslivet i väldigt stor utsträckning. Därför är det viktigt att rösta på kandidater som vill stoppa politisk klåfingrighet och överreglering. Rösta på kandidater som vill skapa förutsättningar för ett växande näringsliv.
NYHET Publicerad:

Synen på företagsklimatet varierar

FÖRETAGSKLIMAT I år har både företagare och kommunpolitiker svarat på enkäten om hur det står till med det lokala företagsklimatet. Över 30 000 företagare i landet har svarat, varav 835 företagare från länet. En lång rad frågor har besvarats och svaren ger en hel del underlag för politiker, tjänstemän och företagare att arbeta vidare med. 
NYHET Publicerad:

Vi får aldrig glömma att det börjar med företagen

FÖRETAGSKLIMAT Efter valet är det många politiker som är nya på sina jobb. Därför har vi gett oss ut för att träffa, samtala, lyssna och föra dialog med dem som styr i kommunerna nu. Elizabeth Peltola (c) i Älmhult är en av dessa. Vi tog ett snack med henne om hur hon ser på företagsklimatet och näringslivet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

VIDA-koncernen fortsätter att effektivisera

FÖRETAGARFRÅGOR När Santhe Dahl började på Vida Timber i Vislanda 1977 sågade man 5 000 m per år på sågen i Alvesta, som förvärvades i samma veva. Efter alla förvärv och teknisk expansion sågar VIDA-koncernens nio sågverk 7 800 m per dag! 95 % hyvlas och blir till konstruktionsvirke i byggnader.
NYHET Publicerad:

Det är företagen som skapar välfärden

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs tjänst välfärdsskaparna ska visa vilken betydelse som företagen har för den offentliga välfärden. Via Välfärdsskaparnas hemsida kan landets företagare själva räkna ut hur mycket skatt deras verksamhet skapar, och vad det betyder för vården, skolan eller omsorgen.
NYHET Publicerad:

Näringslivet viktigt i en cirkulär ekonomi

KLIMAT Ska vi klara omställningen till en långsiktigt hållbar utveckling av miljö och klimat krävs det en global samverkan på många områden. Det svenska näringslivet har dragit på sig tävlingsdressen och är beredd att ta ledartröjan. Siktet är inställt på omställning till en cirkulär ekonomi.