Vi måste höja statusen på industriarbete

NYHET Publicerad

FÖRETAGARFRÅGOR Även om Wexiödisk AB har löst sina rekryteringsbehov hittills, så tycker vd Magnus Titusson att industrin generellt sett måste göra mera för att höja statusen och locka ungdomarna.

IMG_0312
Företagsbesök på Wexiodisk
IMG_0321
IMG-3010
IMG_0326A
IMG_0320
IMG_0325
IMG_0327
181207_wexiodisk_0006
IMG-3009

– Här är mycket mera avancerat än man tror, säger han. Man kan verkligen inte ”lämna huvudet hemma”.

Magnus Titusson berättar om ett tillfälle, när Svenskt Näringsliv tidigare ordnade med ett industribesök hos Wexiödisk för ”SYV:are” från skolan.

– Flera av de yrkesvägledarna hade aldrig varit ute på en industri förut. Det är de som ska vägleda våra ungdomar. Det är rätt skrämmande. Där har industrin ett eget ansvar också.

För att i någon mån motverka bristerna har Wexiödisk engagerat sig i såväl Epic som Gotech – verksamheter som strävar efter att koppla ihop industrin i regionen med studenter från grundskola till universitet.

–  Vi har också ett samarbete med Teknikum i Växjö, om en produktionsteknisk utbildning, där det först bara var tre elever, men nu kommer man i alla fall upp i åtta, säger Magnus Titusson och hyser visst hopp. 

En rundvandring i Wexiödisk:s lokaler i Växjö i Svenskt Näringslivs regi, tillsammans med en grupp lokal- och regionalpolitiker samt andra företagare, ger en god uppfattning om den bredd i kunnande, som måste finnas i en världsledande teknikindustri, som Wexiödisk.

Diskmaskiner för storkök

Diskmaskiner för storkök på lasarett, restauranger, personalmatsalar och andra proffsmiljöer, kräver helt andra apparater än dem man har i bostäder.

– En diskmaskin i köket, som går en gång om dagen, orkar kanske med 5 - 6 000 diskar under sin livslängd, men i storköksmiljöer handlar det om kanske en miljon diskar. Då måste det vara högre kvalitet, förklarar Magnus Titusson.

Wexiödisk ingår numera i Ali Group, som är Europas största distributör av storköksutrustning, med ursprung i Italien. Wexiödisk tillverkar 6 500 maskiner per år, till ett värde av 380 mkr och är en av blott tre tillverkare i världen som är accepterad leverantör till flygcateringköken – branschens ”Formel 1”, säger Magnus Titusson.

Många olika yrkeskunskaper

Tillverkningen startar i en bearbetning av rostfri plåt, som är gemensam för flera produktionslinjer, var och en med inriktning på en viss typ av maskiner – från enklare huvmaskiner till femton meter långa tunnel- och banddiskmaskiner. Materialhantering, robotprogrammering, svetsning, montering, elinstallationer, testkörning och andra arbetsuppgifter i produktionen kräver stöd av konstruktörer, inköpare, produktionsledare, marknads- och administrationspersonal. En större industri är en spegling av samhället i stort, och tillväxten kräver ständig rekrytering.

– Vi har rekryterat ett 50-tal personer under de senaste åren, berättar Magnus Titusson. Dels har vi expanderat till 180 anställda, dels behöver vi ju ersätta dem som går i pension. Vi har lyckats täcka behovet på det stora hela, men industrin måste nog jobba ganska mycket, för att öka intresset.

– Många plåtslagare har kommit in via Lernia och Gotech, och har sedan fått upplärning och vidareutveckling hos oss. Men fler svetsare behövs och elektriker är en bristvara.

– Konstruktionsarbete kräver ett brett kunnande och där har vi lyckats ganska väl. Liksom när det gäller säljare.

Vid en rundvandring i fabriken ser man att inslaget av invandrare är ganska stort, och det bekräftas av ingenjören Andreas Olaison, som jobbar med produktutveckling.

– Ja, det har varit ”räddningen”. Svetsare kan vara svårt att få tag i och är inte så lätt att utbilda själva. Men när de gäller programmerare kan vi skicka folk till robottillverkaren för utbildning.

Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag som står inför omställning

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Magnus Gustafsson, regionchef för TRR i Kronobergs län, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permitteringsstöd och utdelningsstopp

WEBBINARIUM Tillväxtverket har lämnat besked om att stoppa permitteringsstöd till företag som gör aktieutdelningar. Varför är aktieutdelningar så viktiga? Vad innebär utdelningsstoppet i praktiken? Hur påverkar det företagen och företagandet?
NYHET Publicerad:

Årets enkätresultat för länet i lokalföretagsklimat är här

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Kronobergs län tycker att förutsättningarna att driva företag har blivit sämre, även före coronakrisen. Det visar Svenskt Näringslivs senaste undersökning av företagsklimatet. Sex kommuner får ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med förra året. Bara en kommun får ett bättre resultat.
NYHET Publicerad:

Stöden måste nå ut till företagen!

KOMMENTAR Företagare kämpar för sin överlevnad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Kronobergs företagare förbereder sig för lång kris

KONJUNKTUREN Rekordmånga företag i Kronobergs län har upplevt en nedgång i försäljning och produktion det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Många av dem förbereder sig på att krisen kan bli långvarig. 44 procent av företagen tror att tappet kommer fortsätta det kommande halvåret. Bara 22 procent tror på en återhämtning.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda jobb och företag

DEBATT Coronaviruset har försatt Sverige och stora delar av världen i en extrem situation. Det påverkar vår vardag och skapar oro för nära och kära. Personalen inom vård och omsorg gör stora insatser för att rädda liv och hälsa. Men krisen har också en ekonomisk effekt som håller på att få allvarliga konsekvenser för företag, jobb och välfärd.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL är redo med resurser för att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Under mars och april har vi sett historiskt stora varsel, coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till permitteringar och varsel, större än under finanskrisen 2008, och arbetslösheten stiger påtagligt. Nu finns stora behov av omställning.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Vi måste rädda företagen & jobben

CORONA Snabbhet före perfektion, sa Jan-Olof Jacke, VD Svenskt Näringsliv, på tisdagens pressträff. Snabbhet är just ordet. Virus och oro sprids snabbt, och med dem kommer de ekonomiska konsekvenserna. Också snabbt. Permitteringar, varsel och konkurser sker ni i ett rasande tempo. Nu behövs åtgärderna – snabbt!
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder som kan hjälpa och dämpa fallet

CORONA Sverige och världen står inför en unik situation och ingen vet riktigt vad vi kan vänta oss, hur illa det blir och när är det över? Det vi vet är att många företag har det mycket tufft just nu och vi behöver snabba och kraftfulla likviditetsstärkande åtgärder.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samling i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av Covid-19.
NYHET Publicerad:

Kronoberg behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHETEN I Kronoberg är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 6,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna.
NYHET Publicerad:

Fler avgifter för små skogsnäringar 

AVGIFTER Från årsskiftet krävs det en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg, oavsett storlek på virkesupplag och väg. Detta blir en ytterligare börda för redan tyngda skogsbrukare. 
NYHET Publicerad:

Stort engagemang på SYV-dagen i Växjö

SKOLA - NÄRINGSLIV Det var med stort intresse och engagemang som 34 av Kronobergs läns 40 studie- och yrkesvägledare (SYV:are) deltog i Svenskt Näringslivs SYV-dag den 17 februari. Den som eventuellt inte tidigare känt till vilken bredd och variation av yrkeskunskaper det krävs i dagens företag, fick en givande genomgång, både i föreläsningar och vid nedslag i verkligheten.
NYHET Publicerad:

Förbättra företagsklimatet i din kommun nu!

FÖRETAGSKLIMAT  I januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.