Vi måste höja statusen på industriarbete

NYHET Publicerad

FÖRETAGARFRÅGOR Även om Wexiödisk AB har löst sina rekryteringsbehov hittills, så tycker vd Magnus Titusson att industrin generellt sett måste göra mera för att höja statusen och locka ungdomarna.

IMG_0312
Företagsbesök på Wexiodisk
IMG_0321
IMG-3010
IMG_0326A
IMG_0320
IMG_0325
IMG_0327
181207_wexiodisk_0006
IMG-3009

– Här är mycket mera avancerat än man tror, säger han. Man kan verkligen inte ”lämna huvudet hemma”.

Magnus Titusson berättar om ett tillfälle, när Svenskt Näringsliv tidigare ordnade med ett industribesök hos Wexiödisk för ”SYV:are” från skolan.

– Flera av de yrkesvägledarna hade aldrig varit ute på en industri förut. Det är de som ska vägleda våra ungdomar. Det är rätt skrämmande. Där har industrin ett eget ansvar också.

För att i någon mån motverka bristerna har Wexiödisk engagerat sig i såväl Epic som Gotech – verksamheter som strävar efter att koppla ihop industrin i regionen med studenter från grundskola till universitet.

–  Vi har också ett samarbete med Teknikum i Växjö, om en produktionsteknisk utbildning, där det först bara var tre elever, men nu kommer man i alla fall upp i åtta, säger Magnus Titusson och hyser visst hopp. 

En rundvandring i Wexiödisk:s lokaler i Växjö i Svenskt Näringslivs regi, tillsammans med en grupp lokal- och regionalpolitiker samt andra företagare, ger en god uppfattning om den bredd i kunnande, som måste finnas i en världsledande teknikindustri, som Wexiödisk.

Diskmaskiner för storkök

Diskmaskiner för storkök på lasarett, restauranger, personalmatsalar och andra proffsmiljöer, kräver helt andra apparater än dem man har i bostäder.

– En diskmaskin i köket, som går en gång om dagen, orkar kanske med 5 - 6 000 diskar under sin livslängd, men i storköksmiljöer handlar det om kanske en miljon diskar. Då måste det vara högre kvalitet, förklarar Magnus Titusson.

Wexiödisk ingår numera i Ali Group, som är Europas största distributör av storköksutrustning, med ursprung i Italien. Wexiödisk tillverkar 6 500 maskiner per år, till ett värde av 380 mkr och är en av blott tre tillverkare i världen som är accepterad leverantör till flygcateringköken – branschens ”Formel 1”, säger Magnus Titusson.

Många olika yrkeskunskaper

Tillverkningen startar i en bearbetning av rostfri plåt, som är gemensam för flera produktionslinjer, var och en med inriktning på en viss typ av maskiner – från enklare huvmaskiner till femton meter långa tunnel- och banddiskmaskiner. Materialhantering, robotprogrammering, svetsning, montering, elinstallationer, testkörning och andra arbetsuppgifter i produktionen kräver stöd av konstruktörer, inköpare, produktionsledare, marknads- och administrationspersonal. En större industri är en spegling av samhället i stort, och tillväxten kräver ständig rekrytering.

– Vi har rekryterat ett 50-tal personer under de senaste åren, berättar Magnus Titusson. Dels har vi expanderat till 180 anställda, dels behöver vi ju ersätta dem som går i pension. Vi har lyckats täcka behovet på det stora hela, men industrin måste nog jobba ganska mycket, för att öka intresset.

– Många plåtslagare har kommit in via Lernia och Gotech, och har sedan fått upplärning och vidareutveckling hos oss. Men fler svetsare behövs och elektriker är en bristvara.

– Konstruktionsarbete kräver ett brett kunnande och där har vi lyckats ganska väl. Liksom när det gäller säljare.

Vid en rundvandring i fabriken ser man att inslaget av invandrare är ganska stort, och det bekräftas av ingenjören Andreas Olaison, som jobbar med produktutveckling.

– Ja, det har varit ”räddningen”. Svetsare kan vara svårt att få tag i och är inte så lätt att utbilda själva. Men när de gäller programmerare kan vi skicka folk till robottillverkaren för utbildning.

Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Avtal 20 lockade publik till Arbetsgivardagen

ARBETSGIVARDAG Den 20 december lägger facken sina utgångsbud till arbetsgivarsidan inom industrin och därmed är avtalsrörelsen 2020 igång. Ett 80-tal medlemsföretag från Kronobergs och Kalmar län hade kanske väntat sig en hint om vartåt det lutar, när man samlades till Svenskt Näringslivs arbetsgivardag i Växjö. Det fick man, om än inte i klara siffror.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Alla tjänar på att det går bra för företagen i Kronoberg

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan vi på Svenskt Näringsliv presenterade årets ranking av företagsklimatet i länets alla kommuner har ledarskribenter och kommunpolitiker skickat med både ris och ros utifrån betydelsen av enkäten och rankingen. I den bästa av världar skulle det vara fantastiskt om undersökningen inte spelade någon roll - att företagens betydelse i samhället, för att finansiera och bedriva allas vår välfärd och skapa nya arbetstillfällen, är så självklar att den inte skulle behövas.
NYHET Publicerad:

Psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”?
NYHET Publicerad:

Använd rankingen som inspiration till utveckling

FÖRETAGSKLIMAT Årets ranking av företagsklimatet är nu sammanställd. Över 30 000 företagare i landet, varav 835 företagare från länet, har svarat på den enkät som utgör en stor del av grunden till rankingen. Resultaten i Kronobergs län innehåller tyvärr en del nedgångar, Markaryd är undantaget som inte bara behåller första platsen utan stiger dessutom två placeringar.
NYHET Publicerad:

Företagare i Kronoberg försiktigt optimistiska, trots nationell ekonomisk utmaning

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar att svenska företags förväntningar om framtida produktion/försäljning, investeringar och sysselsättning fortsätter att minska. Men företagen i Kronobergs län är något mer positiva – trots tuffare tider. 
NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Kronobergs län 

FÖRETAGSKLIMAT Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Kronobergs län ut i år?
NYHET Publicerad:

Så skyddar du ditt företag från brott 

WEBBINAR Det blir allt vanligare att stora delar av ansvaret för brottsbekämpning läggs över på den enskilde företagaren. I detta webbinar rätar Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, ut en hel del frågetecken och ger handfasta tips på hur du skyddar din verksamhet för brott.
NYHET Publicerad:

Det svenska näringslivet ligger i framkant i klimatarbetet

KLIMAT Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet.
NYHET Publicerad:

Så får vi ett förbättrat upphandlingsklimat

KONKURRENS Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större.
NYHET Publicerad:

Flera företag vittnar om att ”får vi bara tag i rätt person utbildar vi dem själva"

KOMMENTAR Vi behöver lägre trösklar in på arbetsmarknaden. LAS behöver göras om i grunden och att frågan nu utreds är ett steg i rätt riktning men vi anser att utredningens uppdrag är alltför begränsat.
NYHET Publicerad:

Företaget som satte EU på plats

ARBETSMILJÖ Batteritillverkaren Saft i Oskarshamn lyckades med rätt argument och rätt kontakter få gehör för ett förslag om utformning av ett EU-direktiv, och i förlängningen av svensk lagstiftning. De lyckades påverka reglerna för uppföljning, av hur användning av kadmium (Cd) i tillverkningsprocessen påverkar arbetsmiljön.
NYHET Publicerad:

”Växjölöftet” minskar bidragsberoendet

ARBETSMARKNAD Genom att kräva motprestation, och samtidigt erbjuda individuella utvecklingsprogram, har Växjö kommun lyckats minska antalet hushåll som får försörjningsstöd med 45 %. Räknat per invånare, är besparingen nästan 36 % av kostnaden.
NYHET Publicerad:

Ny arbetslivsmodell ska lösa låsningar

ARBETSMARKNAD Svenskt Näringsliv var 2009 nära ett huvudavtal med LO om flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden, men det sprack på olika prioriteringar. Likaså 2013 och 2015. Men nu gör organisationen ett nytt avstamp och torgför en ny modell, som man hoppas ska leda till ett antal reformer under de kommande åren.
NYHET Publicerad:

Färre unga blir företagsamma i Kronoberg

JOBBSKAPARE Bara 0,8 procent av de unga i Kronobergs län började leda eller driva företag under det föregående året. Det är en minskning med mer än en tredjedel jämfört med för fyra år sedan. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten.
NYHET Publicerad:

Sommartips från Finfa

SOMMARÖPPET Vi finns tillgängliga under hela sommaren om du har frågor kring kollektivavtalad försäkring och pension.
NYHET Publicerad:

Många får chans att pröva sina vingar

SOMMARJOBB På Tingsryd Resort är det full fart. Solen skiner, campingen är nästintill fullsatt och det är liv och rörelse i hela området. Allt detta hade inte varit möjligt om det inte hade funnits personal som trivs och gör ett bra jobb.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardag i Växjö - Avtal 20

FÖRETAGARFRÅGOR - 23 oktober. En dag fylld av det som rör din vardag som företagare och arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Högsäsong för bluffakturor

BEDRÄGERIER Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då falska fakturorna riskerar att slinka igenom när ordinarie personal är på semester. Här hittar du tips på hur du gör om du får en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Planerad påverkan

KRÖNIKA Jag har varit med på politikerveckan i Almedalen på något sätt sedan 2001. Det är en vecka som för oss politiknördar blivit något oantastligt och odisputerbart. En vecka som präglas av minglande, kontaktskapande och utbyte av idéer. En vecka som med rätta kan ifrågasättas för det offentliga slöseriet. Men för den som väljer att planera och strukturera sin närvaro kan veckan bidra till verklig förändring.