Karlstads prestigebygge i upphandlingsskandal

NYHET Publicerad

UPPHANDLING Under flera år har Karlstads kommun stöttat det förlusttyngda konferenscenter Karlstad CCC med miljonbelopp. De medger misstagen men fortsätter att gynna prestigebygget. ”Det är för jävligt rent ut sagt”, säger Peter Eriksson som driver Nöjesfabriken. En oberoende granskning visar att kommunens metoder är olagliga.

sdltb58940e-nh
Foto: Linn Malmen/TT

Peter Eriksson, delägare Nöjesfabriken i Karlstad.

Sedan 2011 har Karlstad kommun direktupphandlat tjänster av förlusttyngda konferenscentret Karlstad CCC. På det sättet har centret tillförts mångmiljonbelopp. Under både 2013 och 2014 ska kommunen ha handlat tjänster av Karlstad CCC för ett belopp på omkring 7,5 miljoner kronor per år. Det utan att följa lagen om upphandling (LOU).

Centret drivs av bolaget Visit Karlstad, som ägs till 49 procent av kommunen och 51 procent av näringslivet.

Peter Eriksson är en företagare som har fått nog av den snedvridna konkurrensen. Han driver och äger Nöjesfabriken med Willi Schmidt och tillsammans har de byggt upp sin verksamhet från grunden i en byggnad på 8 000 kvadratmeter. Idag rymmer den det mesta i nöjesväg. Bowlingbanor, scen, nattklubb, konferenslokaler och mycket annat går att hitta under samma tak.

Hade kommunen följt LOU så hade bolaget kunnat vara med och konkurrera om att ordna konferenser, intäkter som de nu går miste om.

– Det är för jävligt, så ska det inte få gå till. Miljoner skattepengar går upp i rök för att kommunen vill hålla sin egen verksamhet om ryggen. Jag blir så trött på det. Varför ska vi hålla oss till lagarna om kommunen inte gör det, säger Peter Eriksson.

Långt ner på listan

Det var först i början på 2015 som kommunen insåg, efter upprepade påstötningar av företagare och lokala medier i trakten, att de hade direktupphandlat på otillåtna sätt i flera år. Då genomförde kommunen en upphandling för ramavtal för konferenser.

Bolaget Visit Karlstad hamnade på elfte plats i upphandlingen för flerdagarskonferenser. Det innebär att det var tio företag som erbjöd sig att genomföra konferensen billigare än Karlstad CCC. Men trots upphandlingens resultat, så fortsätter kommunen att handla direkt av Karlstad CCC för stora summor.

Mellan 7 mars 2015 och 7 april 2016 köpte kommunen tjänster för omkring 7 miljoner kronor av Karlstad CCC. Andra leverantörer, bland andra Nöjesfabriken, fick under samma period affärer värda omkring 2,5 miljoner kronor. Det är omkring 27 procent av den totala volymen, trots att de alla var billigare alternativ än Karlstad CCC. Men det är få som vågar säga ifrån.

– Känslan är att ju mer man bråkar, desto mer skit får man. Jag vet att många av mina kollegor i branschen inte vill prata om detta för att de är rädda för repressalier. Jag kommer säkert att drabbas av det här nu, men jag vill inte bråka. Jag vill bara att det ska gå rätt till, säger Peter Eriksson.

Tappar lusten

För Peter Eriksson var upphandlingen droppen. Han och hans team hade kämpat med upphandlingens dokument för att hamna på en bra plats i rangordningen, och därmed få chansen att ta del av affärerna. När kommunen väljer att bortse från rankingen och använda Karlstad CCC:s tjänster ändå, då tröttnar man, menar han.

– Det är jäkligt svårt att bedriva en verksamhet så här. Kommunen måste förstå att risken finns att vi entreprenörer tappar lusten och slår igen. Vi har kämpat hårt för att vara där vi är med Nöjesfabriken, och vi drar folk till Karlstad. Då förstår jag inte varför kommunen inte uppskattar det, utan istället puttar bort oss.

Experter kritiska

Till kritikerkåren ställer sig även den oberoende expertgruppen Konkurrenskommissionen som har granskat Karlstad kommuns direktupphandlingar. Kommissionen reagerar på att kommunen agerar på ett otillåtet sätt och skriver i sin utredning att det finns ”all anledning att rikta skarp kritik mot kommunen.”.

Pär Cronhult är chefjurist på Stiftelsen Den nya välfärden, som står bakom Konkurrenskommissionen. Han menar att det är solklart att kommunen har gjort fel, dessutom medvetet och upprepade gånger.

– Först gjorde man fel och direktupphandlade tjänster för miljonbelopp från Visit Karlstad. Sedan upptäckte man felet och genomförde en upphandling som borde ha rättat till det hela. Efter att kommunen därefter ändå fortsatt med otillåtna direktköp från Visit Karlstad, så framstår den tidigare genomförda upphandlingen dock närmast som ett spel för gallerierna. Ett sådant beteende är inte tillåtet enligt gällande lag och under all kritik, säger han.

Ansvariga på Karlstad kommun medger att de tidigare har gjort fel, men att de har rättat till felen genom att genomföra en upphandling. Kommunen hävdar, via mejl från ekonomidirektör Lars Sätterberg, att kommunen använder sig av Visit Karlstads tjänster som en del av det ramavtal som tecknats med olika leverantörer.

”Sedan 2015 har vi ramavtal med flera olika leverantörer och Visit Karlstad (ägare till Karlstad CCC) är en av dem. Karlstad CCC är en av Nordens mest attraktiva och moderna konferensanläggningar och många tycker att det fungerar bra att vara där. När det gäller stora mässor har vi inte någon annan anläggning i Karlstad som uppfyller kraven storleksmässigt”, skriver Lars Sätterberg.

Peter Eriksson ställer sig frågande till påståendet att Nöjesfabriken inte har kapacitet att hantera större evenemang:

– Det där är inte sant, vi uppfyller visst kraven för stora delar av bokningarna. Självklart finns det undantag, men långt över majoriteten av CCC:s bokningar hade vi kunnat hantera. Jag undrar vad CCC har i deras ögon som Nöjesfabriken inte har, säger han.

Konkurrenskommissonen tar upp frågan om ramavtalen i sin utredning: ”Den i ramavtalet fastställda avropsordningen mellan leverantörerna får enbart frångås om det föreligger särskilda skäl med hänsyn till föremålet för upphandlingen.”. Konkurrenskommissionen anser därmed att Karlstad kommun har gjort fel.

Peter Eriksson hoppas att kommunen tar kritiken på allvar.

– Vi har just investerat i ett nytt projekt som kommer gynna Karlstad med omnejd ännu mer. Då vore det roligt att slippa kämpa för att saker ska gå till på rätt sätt. Om alla gör affärer på ett schysst sätt finns det massor att vinna. Fula spelregler gynnar däremot ingen, säger han.

Företagsklimat

I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet i Sveriges kommuner har 162 företagare i Karlstad betygsatt en rad områden som påverkar hur det är att driva företag i kommunen. På frågan om företagen upplever att kommunens verksamheter tränger undan den privata näringen har andelen som ger ett bra betyg sjunkit från 48 procent 2015 till 38 procent 2016. Det är tillsammans med Dialog mellan företag och kommunledning den enkätfråga som försämrar sig mest i årets undersökning.

 

Miljonbidragen

Sedan 2011 har CCC kunnat kvittera ut en miljon kronor i marknadsbidrag från Karlstad kommun, utan upphandling eller förväntad motprestation. Några andra aktörer har inte fått något bidrag.

– Jag har förståelse för att kommunen vill få sin egen verksamhet att gå runt, men det ska inte ske på skattebetalarnas eller andra företags bekostnad. Det är helt fel och det är därför det finns regler och lagar, säger Peter Eriksson, delägare på Nöjesfabriken i Karlstad.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Väl fungerande konkurrens viktigare än på länge

KOMMENTAR Den aktuella ekonomiska krisen kommer leda till stora förändringar på marknaderna. Då behövs en stark myndighet som säkrar justa spelregler. Det skriver konkurrensexpert Stefan Sagebro med anledning av förslaget att låta Konkurrensverket få beslutanderätt i konkurrensmål.
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Kommunal busstrafik oroar privata bolag

OSUND KONKURRENS Regioner och kommuner diskuterar att driva kollektivtrafik för buss i egen regi. Det riskerar att slå hårt mot bussbranschen eftersom samhällsbetalda transporter står för över 90 procent av intäkterna, enligt Transportföretagen.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.