Karlstads prestigebygge i upphandlingsskandal

NYHET Publicerad

UPPHANDLING Under flera år har Karlstads kommun stöttat det förlusttyngda konferenscenter Karlstad CCC med miljonbelopp. De medger misstagen men fortsätter att gynna prestigebygget. ”Det är för jävligt rent ut sagt”, säger Peter Eriksson som driver Nöjesfabriken. En oberoende granskning visar att kommunens metoder är olagliga.

sdltb58940e-nh
Foto: Linn Malmen/TT

Peter Eriksson, delägare Nöjesfabriken i Karlstad.

Sedan 2011 har Karlstad kommun direktupphandlat tjänster av förlusttyngda konferenscentret Karlstad CCC. På det sättet har centret tillförts mångmiljonbelopp. Under både 2013 och 2014 ska kommunen ha handlat tjänster av Karlstad CCC för ett belopp på omkring 7,5 miljoner kronor per år. Det utan att följa lagen om upphandling (LOU).

Centret drivs av bolaget Visit Karlstad, som ägs till 49 procent av kommunen och 51 procent av näringslivet.

Peter Eriksson är en företagare som har fått nog av den snedvridna konkurrensen. Han driver och äger Nöjesfabriken med Willi Schmidt och tillsammans har de byggt upp sin verksamhet från grunden i en byggnad på 8 000 kvadratmeter. Idag rymmer den det mesta i nöjesväg. Bowlingbanor, scen, nattklubb, konferenslokaler och mycket annat går att hitta under samma tak.

Hade kommunen följt LOU så hade bolaget kunnat vara med och konkurrera om att ordna konferenser, intäkter som de nu går miste om.

– Det är för jävligt, så ska det inte få gå till. Miljoner skattepengar går upp i rök för att kommunen vill hålla sin egen verksamhet om ryggen. Jag blir så trött på det. Varför ska vi hålla oss till lagarna om kommunen inte gör det, säger Peter Eriksson.

Långt ner på listan

Det var först i början på 2015 som kommunen insåg, efter upprepade påstötningar av företagare och lokala medier i trakten, att de hade direktupphandlat på otillåtna sätt i flera år. Då genomförde kommunen en upphandling för ramavtal för konferenser.

Bolaget Visit Karlstad hamnade på elfte plats i upphandlingen för flerdagarskonferenser. Det innebär att det var tio företag som erbjöd sig att genomföra konferensen billigare än Karlstad CCC. Men trots upphandlingens resultat, så fortsätter kommunen att handla direkt av Karlstad CCC för stora summor.

Mellan 7 mars 2015 och 7 april 2016 köpte kommunen tjänster för omkring 7 miljoner kronor av Karlstad CCC. Andra leverantörer, bland andra Nöjesfabriken, fick under samma period affärer värda omkring 2,5 miljoner kronor. Det är omkring 27 procent av den totala volymen, trots att de alla var billigare alternativ än Karlstad CCC. Men det är få som vågar säga ifrån.

– Känslan är att ju mer man bråkar, desto mer skit får man. Jag vet att många av mina kollegor i branschen inte vill prata om detta för att de är rädda för repressalier. Jag kommer säkert att drabbas av det här nu, men jag vill inte bråka. Jag vill bara att det ska gå rätt till, säger Peter Eriksson.

Tappar lusten

För Peter Eriksson var upphandlingen droppen. Han och hans team hade kämpat med upphandlingens dokument för att hamna på en bra plats i rangordningen, och därmed få chansen att ta del av affärerna. När kommunen väljer att bortse från rankingen och använda Karlstad CCC:s tjänster ändå, då tröttnar man, menar han.

– Det är jäkligt svårt att bedriva en verksamhet så här. Kommunen måste förstå att risken finns att vi entreprenörer tappar lusten och slår igen. Vi har kämpat hårt för att vara där vi är med Nöjesfabriken, och vi drar folk till Karlstad. Då förstår jag inte varför kommunen inte uppskattar det, utan istället puttar bort oss.

Experter kritiska

Till kritikerkåren ställer sig även den oberoende expertgruppen Konkurrenskommissionen som har granskat Karlstad kommuns direktupphandlingar. Kommissionen reagerar på att kommunen agerar på ett otillåtet sätt och skriver i sin utredning att det finns ”all anledning att rikta skarp kritik mot kommunen.”.

Pär Cronhult är chefjurist på Stiftelsen Den nya välfärden, som står bakom Konkurrenskommissionen. Han menar att det är solklart att kommunen har gjort fel, dessutom medvetet och upprepade gånger.

– Först gjorde man fel och direktupphandlade tjänster för miljonbelopp från Visit Karlstad. Sedan upptäckte man felet och genomförde en upphandling som borde ha rättat till det hela. Efter att kommunen därefter ändå fortsatt med otillåtna direktköp från Visit Karlstad, så framstår den tidigare genomförda upphandlingen dock närmast som ett spel för gallerierna. Ett sådant beteende är inte tillåtet enligt gällande lag och under all kritik, säger han.

Ansvariga på Karlstad kommun medger att de tidigare har gjort fel, men att de har rättat till felen genom att genomföra en upphandling. Kommunen hävdar, via mejl från ekonomidirektör Lars Sätterberg, att kommunen använder sig av Visit Karlstads tjänster som en del av det ramavtal som tecknats med olika leverantörer.

”Sedan 2015 har vi ramavtal med flera olika leverantörer och Visit Karlstad (ägare till Karlstad CCC) är en av dem. Karlstad CCC är en av Nordens mest attraktiva och moderna konferensanläggningar och många tycker att det fungerar bra att vara där. När det gäller stora mässor har vi inte någon annan anläggning i Karlstad som uppfyller kraven storleksmässigt”, skriver Lars Sätterberg.

Peter Eriksson ställer sig frågande till påståendet att Nöjesfabriken inte har kapacitet att hantera större evenemang:

– Det där är inte sant, vi uppfyller visst kraven för stora delar av bokningarna. Självklart finns det undantag, men långt över majoriteten av CCC:s bokningar hade vi kunnat hantera. Jag undrar vad CCC har i deras ögon som Nöjesfabriken inte har, säger han.

Konkurrenskommissonen tar upp frågan om ramavtalen i sin utredning: ”Den i ramavtalet fastställda avropsordningen mellan leverantörerna får enbart frångås om det föreligger särskilda skäl med hänsyn till föremålet för upphandlingen.”. Konkurrenskommissionen anser därmed att Karlstad kommun har gjort fel.

Peter Eriksson hoppas att kommunen tar kritiken på allvar.

– Vi har just investerat i ett nytt projekt som kommer gynna Karlstad med omnejd ännu mer. Då vore det roligt att slippa kämpa för att saker ska gå till på rätt sätt. Om alla gör affärer på ett schysst sätt finns det massor att vinna. Fula spelregler gynnar däremot ingen, säger han.

Företagsklimat

I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet i Sveriges kommuner har 162 företagare i Karlstad betygsatt en rad områden som påverkar hur det är att driva företag i kommunen. På frågan om företagen upplever att kommunens verksamheter tränger undan den privata näringen har andelen som ger ett bra betyg sjunkit från 48 procent 2015 till 38 procent 2016. Det är tillsammans med Dialog mellan företag och kommunledning den enkätfråga som försämrar sig mest i årets undersökning.

 

Miljonbidragen

Sedan 2011 har CCC kunnat kvittera ut en miljon kronor i marknadsbidrag från Karlstad kommun, utan upphandling eller förväntad motprestation. Några andra aktörer har inte fått något bidrag.

– Jag har förståelse för att kommunen vill få sin egen verksamhet att gå runt, men det ska inte ske på skattebetalarnas eller andra företags bekostnad. Det är helt fel och det är därför det finns regler och lagar, säger Peter Eriksson, delägare på Nöjesfabriken i Karlstad.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.