Dalsland kraftsamlar för företagens kompetensförsörjning

NYHET Publicerad

REKRYTERINGSBEHOV Rekryteringsbehovet bland företagen i Dalsland är stort, oavsett bransch eller yrke. Företagen behöver personal för att möta kommande pensionsavgångar och nå nya marknader. Samtidigt vill kommunerna växa och bli fler invånare. Därför gör nu Dalslands näringsliv, organisationer och kommuner gemensam sak och tar bussen till Stockholm - för att rekrytera.

Hellberg

Sebastian Hellberg, VD Hellbergs Dörrar.

Annika och Peter Andersson, SJB AB

Annika Andersson, ägare SJB AB och styrelseordförande eDIT, och Peter Andersson, ägare SJB AB

För att möta behovet av arbetskraft åker en delegation på över 50 personer från Dalsland till Stockholm 20–21 januari. Kommunalråd, kommunchefer, företagsledare, personalchefer, banker, akademi och intresseorganisationer deltar för att träffa potentiella dalslänningar och beslutsfattare. Ett av företagen som deltar är Hellbergs Dörrar i Mellerud.

— För oss är det viktigt att uppmärksamma att industrin lever också på landsbygden. Här finns företag som växer och anställer. Det finns jobb och framtidstro, säger Sebastian Hellberg, VD Hellbergs Dörrar.

Den 20 januari arrangeras en mässa på Junibacken där besökare kan se vad Dalsland har att erbjuda. I dagsläget är över 500 personer anmälda. Dagen efter arrangeras ett frukostmöte med inbjudna riksdagsledamöter för att diskutera fördomar om landsbygden. Iden till arrangemanget kommer ursprungligen från föreningen eDIT – Ett Dalsland i Tillväxt.

— Vi vill slå hål på myten om att det inte finns några jobb i Dalsland. Kompetensbehovet är stort hos många arbetsgivare och genom satsningen vill vi fånga upp dalslänningar som har intresse av att flytta hem och underlätta för dem att ta steget, säger Annika Andersson, styrelseordförande eDIT.

I Svenskt Näringslivs undersökning om det lokala företagsklimatet har kommunerna i Dalsland förbättrat sina resultat under de senaste åren. Flera kommuner har gjort företagsklimatet till en prioriterad fråga som hamnar högt upp på den politiska agendan, vilket gett resultat. Förutsättningarna att driva företag blir allt bättre. Men ”företagens möjligheter att rekrytera medarbetare med rätt kompetens” sticker dock fortsatt ut negativt för kommunerna i undersökningen.

— Frågan om kompetensförsörjning är ett nationellt problem som kräver nationella lösningar. Men det går också att ta saken i egna händer och Dalslands initiativ är ett bra exempel på hur kommuner kan se de lokala företagens betydelse och prioritera dess förutsättningar att kunna växa. Det handlar inte om enskilda företagsbehov utan om Dalslands framtid, menar Anton Oskarsson, Svenskt Näringsliv Västra Götaland.

Projektet är ett samarbete mellan de fem Dalslandskommunerna, Dalslands Turist, Dalslands Sparbank, Västra Götalandsregionen samt Fyrbodals kommunalförbund. Syftet är att visa på den utvecklingskraft och de möjligheter som finns på landsbygden. En del i arbetet för en regional tillväxt och utveckling i hela länet där företagens utveckling är en viktig del.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Skaraborg satsar på företagsklimatet 

FÖRETAGSKLIMAT 2018 presenterade Skaraborgs kommunalförbund projektet ”Stärkt företagsklimat i Skaraborg”. Ett år in i projektet har mycket hänt.
NYHET Publicerad:

Great minds don't think alike

FREDAGSKRÖNIKA Hur överbrygger vi kompetensgapet, vänder utanförskap till integration och mångfald till affärsnytta? Det skriver Rudolf Antoni om i dagens krönika.
NYHET Publicerad:

Industrinatt – för inblick och kompetensförsörjning

FÖRETAGSKLIMAT Götene kommun arbetar aktivt tillsammans med näringslivet för att skapa ett så gott företagsklimat som möjligt. Ett bra exempel är att de tillsammans med Näringslivsföreningen arrangerade Götene Industrinatt för andra gången, kvällen den 23 oktober.
NYHET Publicerad:

Så rustas Västra Götaland

FREDAGSKRÖNIKA Vi ser en oväntat snabb försvagning av konjunkturen och vi går en tuffare framtid till mötes. För att möta dessa utmaningar blir kommunernas arbete med att stärka de lokala förutsättningarna för företagande allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda!

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Ohlsson Larsson! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.