NYHET15 januari 2019

Han tog Himalaya till Göteborg

Efter att ha handlat med kläder i Nepal så ledde vägen via jordbävningar, Chalmers, en diskare på Friggatan Kumar Dhakal till Göteborg. 2008 öppnade han sin första restaurang och 2015 sin andra. En tredje i Stockholm är på gång, men att få tag i en kock är lättare sagt än gjort. ”Senast jag sökte en kock via Arbetsförmedlingen slutade det med att jag fick ta saken i egna händer sen vänta 16 månader innan pappersarbetet med Migrationsverket var klart”, säger Kumar Dhakal.

Kumar Dhakal drev ett importföretag för kläder i Nepal, men när en omfattande jordbävning ödelade stora delar av landet såg han sig efter nya utmaningar. Genom en vän i Sverige fick han upp ögonen för landet.

— Det var via en vän som pluggade på Chalmers och som extrajobbade som diskare på en restaurang i Göteborg. Jag var utbildad kock och tänkte att Sverige vore ett intressant land att upptäcka och jobba i, säger Kumar.

Efter några vändor fram och tillbaka så satsade Kumar fullt ut på Sverige och sedan 1995 har han verkat i restaurangbranschen i olika roller. En praktikplats på Operakällaren i Stockholm, ett antal år i Volvos personalmatsal ledde slutligen till att han startade restaurang Himalaya i Göteborg. Den då första nepalesiska restaurangen i staden. På senare år har det tillkommit ett antal, men i princip samtliga är sprungna ur restaurang Himalaya, då tidigare anställda gått vidare och startat egna restauranger.

Som företagare upplever Kumar att mycket fungerar bra i Sverige. Det lokala företagsklimatet i Göteborg har han en del synpunkter på. Det finns enligt honom mycket som fungerar bra, det som inte som är bra kan inte alltid skyllas staden, men det finns ändå en hel del utmaningar som behöver tas tag i. En viktig del handlar om att när det väl är tillsyn eller kontroll, att tjänstemännen är pålästa och har kompetens och en förståelse för den mängd av myndighetskontakter som den enskilda företagaren i hans bransch har.

— Det har varit både högt och lågt ibland. Efter att ha drivit restaurang i Göteborg över ett decennium och jobbat med mat i olika former större delen av mitt liv, så vet jag ju en hel del om hur man bedriver en verksamhet på rätt sätt. En nyutexaminerad miljöinspektör har kanske en liten annan syn på saker och ting, säger Kumar.

Han ser också att kunderna är de allra bästa kontrollanterna. Skulle något vara fel så skulle det sprida sig väldigt fort.

— Som restaurangföretagare och kock så är och ska jag inte vara bäst på att jobba med papper, utan att laga fantastiskt mat. Skulle jag göra något fel så skulle det direkt slå tillbaka. Kunder som inte är nöjda kommer inte tillbaka och med dagens teknik så skulle en dålig upplevelse nås av tusentals direkt, säger Kumar.

Den allra viktigaste frågan är att säkra kompetensförsörjningen, som Kumar idag upplever vara svårt. Det är extremt långa handläggningstider hos Migrationsverket och att rekrytera utanför EU är byråkratiskt komplext, kombinerat med en Arbetsförmedling som han upplever fungerar dåligt.

— Jag försökte rekrytera via Arbetsförmedlingen, men inte en enda ansökan var något att jobba vidare med. Snarare innebar det merarbete för min del då många, med tanke på deras CV, inte verkade vara intresserade av jobbet, Säger Kumar.

Som företagare i de mest centrala delarna av Göteborgs innerstad, så påverkas verksamheten oundvikligen av infrastrukturprojektet Västlänken och hela västsvenska paketet. Kumar tror att det är viktigt att själva staden inte blir öde under byggtiden och att hänsyn tas till tillgängligheten.

— Jag har ju redan nu börjat känna av effekterna av att det blir allt svårare för mina kunder att ta sig hit. Förhoppningsvis så kommer man framöver på ett bättre sätt se att vi som verkar i innerstaden inte påverkas alltför negativt, avslutar Kumar.

KompetensförsörjningkompetensbristArbetsförmedlingenInfrastruktur
Skriven avKristian Ryberg
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist