Göksäter

Göksäter

Lanthandeln som blev ett varuhus

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA Mitt bland Orust grönskande landsbygd, strax norr om Henån, ligger familjeföretaget Göksäter. Det som vid starten 1866 var en lanthandel har idag utvecklats till ett 8000 kvm stort varuhus. Fjärde generationen driver nu vidare verksamheten som vuxit till ett välkänt besöksmål för shoppingsugna. ”Jag har inte ångrat en dag på Göksäter. Jag tycker fortfarande allt är fantastiskt roligt”, konstaterar vd och ägare Gun-Britt Svensson.

Trots att det är en kylig onsdagsförmiddag i maj när vi kommer på besök är varuhusets väl tilltagna parkering fylld av bilar. Här mitt bland grönskande åkrar och gårdar ligger idag en av västkustens mest kända shoppingdestinationer. Historien om varuhuset sträcker sig tillbaka till 1866 då en lanthandel startar i ett bostadshus. 153 år senare drivs verksamheten vidare på samma plats, men i helt andra proportioner, av barnbarnsbarnen Gun-Britt och Rolf. Lanthandeln har blivit varuhus och besökarna kommer i hundratusentals varje år. 

— Företagets historia har inte varit spikrak. Vår verksamhet började växa först under den gröna vågen på 1970-talet. Då flyttade människor till Orust och behovet av handel ökade markant. Vi växte ur vår lilla lanthandel men hade ett gammalt magasin på gården som stod tomt. Vi renoverade det och flyttade delar av vår verksamhet dit och började med tyger år 1977. Något vi snabbt blev kända för, säger Gun-Britt Eriksson, VD på Göksäter.  

I takt med att affärerna, sortimentet och antalet kunder vuxit genom åren har butiken blivit trång och behövts byggas ut med jämna mellanrum. Efter 9 utbyggnader är butiksytan idag 8000 kvadratmeter och sortimentet består bland annat av tyger, kläder, inredning, verktyg, leksaker och husgeråd. Trots att familjeföretaget drivits i generationer var det aldrig någon självklarhet för Gun-Britt och Rolf att driva verksamheten vidare.  

— Under vår uppväxt hade vi sett hur tufft det är att driva en handel. Bror min var köpman och renoverade bilar. Jag ville bli kurator. Vi hamnade här ändå och jag har inte ångrat en dag på Göksäter. Jag tycker fortfarande allt är fantastiskt roligt, konstaterar Gun-Britt.  

Vad är det roligaste med att driva företag? 
— Många som själva inte driver företag tror att det är pengar som är drivkraften i företagsamheten. Men vår drivkraft har alltid varit att skapa något. Pengar har varit verktyget. Det som är det roligaste med att driva företag är mötet med alla människor. Att som handlare få köpa, sälja och utveckla vårt utbud, menar Gun-Britt. 

Personal som nyckelfaktor 
En utmaning för de flesta företag i Sverige, inte minst inför sommarmånaderna, är att klara av kompetensförsörjningen. Inte minst inom handeln har många svårt att hitta personal, en utveckling som dock inte påverkat Göksäter. Idag har företaget drygt 50 anställda. Inför sommaren 2019 finns närmre 100 personer på lönelistan och fler än 20 nya sommarjobbare får en chans att få några av sina första rader på sitt CV.  

— Vi har bra med förfrågningar om jobb. Visst kan vi ha svårt med vissa specialkompetenser, till exempel inom tyg. Men vi har låg personalomsättning och många medarbetare med värdefull rutin som arbetat länge. Jag tror många tycker att vi är en trevlig arbetsplats där det är nära till skratt, det är viktigt, menar Gun-Britt. 

Den som vill besöka varuhuset behöver hålla uppsikt över öppettiderna. Trots en stadig ökning av tillströmmande besökare har Göksäter, till skillnad från likvärdiga varuhus, valt att ha stängt på söndagar.  

— Vi har traditionsenligt alltid haft stängt på söndagar. Eftersom vi själva alltid jobbat i verksamheten får man annars aldrig chansen att vara ledig. Söndagar blev den dagen man satt hemma och bokförde. Det är en dag man vill vara ledig och bestämma över sin tid. Jag tror faktiskt att vårt samhälle hade mått väldigt bra om vi hade stängt ibland. Vi vågar gå mot strömmen och det underlättar också för vår personal, menar Gun-Britt.  

Inför sommaren väntar Göksäter besökare från hela Sverige och Norge samt semestrande européer som nu börjat hitta hit. Många är turister, men många är också närboende. Gemensamt för alla är att de behöver ta sig till varuhuset via vägnätet.  

— Vi är stolta över att driva vår verksamhet på landsbygden och är beroende av bra infrastruktur. Både för kunna transportera hit varor men också för att våra kunder ska kunna hitta hit. Landsbygden måste kunna leva och politiker måste börja prata landsbygd igen. Är den inte attraktiv så vill inte folk besöka oss eller bosätta sig här. Landsbygden betyder så mycket mer för folk än vad man tror. Då måste det finnas ett utbud, det kämpar vi med att kunna erbjuda, konstaterar Gun-Britt.  

Brott mot handeln ökar 
Enligt en undersökning från Svensk Handel har det skett en markant ökning av stölder i butiker. De senaste två åren har värdet av stölderna ökat med tolv procent. Problemet är inte centrerat till butikerna i våra större städer utan påverkar handeln i hela Sverige.  

— Trygghetsfrågan är inte bara ett fenomen för storstäderna. Här på landsbygden har vi också problem med snatterier och får ofta vänta på polisen, ibland i 1–2 timmar. Kostnaden är så mycket mer än det som snattas. Vi behöver vänta på polis, bemanna extra och öka våra lönekostnader. Vi polisanmäler allt. Man fattar inte att vi får slita extra när folk stjäl, menar Gun-Britt. 

Det som en gång var en lanthandel är idag ett myllrande varuhus, fyllt av ett brett sortiment och med besökare från när och fjärran. För några år sedan firade företaget 150 år och siktar nu framåt. 

— Vi har egentligen aldrig haft några framtidsvisioner. Vi har hela tiden försökt utveckla vår verksamhet genom bra utbud och personal som trivs. Byggt ut när vi har behövt. Vi har alltid haft en god stöttning från kommunen och befolkningen. Planen är att fortsätta så. Då kommer förhoppningsvis ännu fler hitta hit till Orust, avslutar Gun-Britt. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Det långsiktiga målet: Att föra skola och näringsliv närmare varandra

SKOLA & NÄRINGSLIV "Jag upplever att man ibland pratar lite olika språk. Skolan pratar om drömmar, och det är bra, men arbetsgivare och näringslivet kanske snarare pratar om anställningsbarhet"
NYHET Publicerad:

En sommarhälsning

KRÖNIKA Vi går nu mot sommar och semestertider efter en vår som inte liknar någonting annat vi tidigare har varit med om. För oss på Svenskt Näringsliv har de senaste månaderna inneburit ett intensivt arbete med att förmedla företagens svåra situation till beslutsfattare och få till stödåtgärder på såväl nationell nivå som här i Västsverige.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

"Trygghetsfrågan måste högre upp på kommunernas dagordningar"

FÖRETAGSKLIMAT ”Brotten mot företag drabbar hela samhällsekonomin. Trygghetsfrågan måste upp på kommunernas dagordningar”, anser Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

Var fjärde företag i Västra Götaland påverkas allvarligt av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Västra Götaland. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med över 5 500 svarande företag i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Skolans verkliga utmaningar

KRÖNIKA För vår framtida samhällsutveckling, och inte minst våra företags framtida kompetensförsörjning, utgör skolan en viktig grund. Det är därför med bestörtning som jag läser den nya rapporten Skolans verkliga utmaningar som igår publicerades av Friskolornas riksförbund.
NYHET Publicerad:

Så satsar Västra Götalandsregionen på näringslivet

CORONAKRISEN Nya satsningar för att mildra coronakrisens konsekvenser för näringslivet samt bidra till en hållbar omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.