Göksäter

Göksäter

Lanthandeln som blev ett varuhus

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA Mitt bland Orust grönskande landsbygd, strax norr om Henån, ligger familjeföretaget Göksäter. Det som vid starten 1866 var en lanthandel har idag utvecklats till ett 8000 kvm stort varuhus. Fjärde generationen driver nu vidare verksamheten som vuxit till ett välkänt besöksmål för shoppingsugna. ”Jag har inte ångrat en dag på Göksäter. Jag tycker fortfarande allt är fantastiskt roligt”, konstaterar vd och ägare Gun-Britt Svensson.

Trots att det är en kylig onsdagsförmiddag i maj när vi kommer på besök är varuhusets väl tilltagna parkering fylld av bilar. Här mitt bland grönskande åkrar och gårdar ligger idag en av västkustens mest kända shoppingdestinationer. Historien om varuhuset sträcker sig tillbaka till 1866 då en lanthandel startar i ett bostadshus. 153 år senare drivs verksamheten vidare på samma plats, men i helt andra proportioner, av barnbarnsbarnen Gun-Britt och Rolf. Lanthandeln har blivit varuhus och besökarna kommer i hundratusentals varje år. 

— Företagets historia har inte varit spikrak. Vår verksamhet började växa först under den gröna vågen på 1970-talet. Då flyttade människor till Orust och behovet av handel ökade markant. Vi växte ur vår lilla lanthandel men hade ett gammalt magasin på gården som stod tomt. Vi renoverade det och flyttade delar av vår verksamhet dit och började med tyger år 1977. Något vi snabbt blev kända för, säger Gun-Britt Eriksson, VD på Göksäter.  

I takt med att affärerna, sortimentet och antalet kunder vuxit genom åren har butiken blivit trång och behövts byggas ut med jämna mellanrum. Efter 9 utbyggnader är butiksytan idag 8000 kvadratmeter och sortimentet består bland annat av tyger, kläder, inredning, verktyg, leksaker och husgeråd. Trots att familjeföretaget drivits i generationer var det aldrig någon självklarhet för Gun-Britt och Rolf att driva verksamheten vidare.  

— Under vår uppväxt hade vi sett hur tufft det är att driva en handel. Bror min var köpman och renoverade bilar. Jag ville bli kurator. Vi hamnade här ändå och jag har inte ångrat en dag på Göksäter. Jag tycker fortfarande allt är fantastiskt roligt, konstaterar Gun-Britt.  

Vad är det roligaste med att driva företag? 
— Många som själva inte driver företag tror att det är pengar som är drivkraften i företagsamheten. Men vår drivkraft har alltid varit att skapa något. Pengar har varit verktyget. Det som är det roligaste med att driva företag är mötet med alla människor. Att som handlare få köpa, sälja och utveckla vårt utbud, menar Gun-Britt. 

Personal som nyckelfaktor 
En utmaning för de flesta företag i Sverige, inte minst inför sommarmånaderna, är att klara av kompetensförsörjningen. Inte minst inom handeln har många svårt att hitta personal, en utveckling som dock inte påverkat Göksäter. Idag har företaget drygt 50 anställda. Inför sommaren 2019 finns närmre 100 personer på lönelistan och fler än 20 nya sommarjobbare får en chans att få några av sina första rader på sitt CV.  

— Vi har bra med förfrågningar om jobb. Visst kan vi ha svårt med vissa specialkompetenser, till exempel inom tyg. Men vi har låg personalomsättning och många medarbetare med värdefull rutin som arbetat länge. Jag tror många tycker att vi är en trevlig arbetsplats där det är nära till skratt, det är viktigt, menar Gun-Britt. 

Den som vill besöka varuhuset behöver hålla uppsikt över öppettiderna. Trots en stadig ökning av tillströmmande besökare har Göksäter, till skillnad från likvärdiga varuhus, valt att ha stängt på söndagar.  

— Vi har traditionsenligt alltid haft stängt på söndagar. Eftersom vi själva alltid jobbat i verksamheten får man annars aldrig chansen att vara ledig. Söndagar blev den dagen man satt hemma och bokförde. Det är en dag man vill vara ledig och bestämma över sin tid. Jag tror faktiskt att vårt samhälle hade mått väldigt bra om vi hade stängt ibland. Vi vågar gå mot strömmen och det underlättar också för vår personal, menar Gun-Britt.  

Inför sommaren väntar Göksäter besökare från hela Sverige och Norge samt semestrande européer som nu börjat hitta hit. Många är turister, men många är också närboende. Gemensamt för alla är att de behöver ta sig till varuhuset via vägnätet.  

— Vi är stolta över att driva vår verksamhet på landsbygden och är beroende av bra infrastruktur. Både för kunna transportera hit varor men också för att våra kunder ska kunna hitta hit. Landsbygden måste kunna leva och politiker måste börja prata landsbygd igen. Är den inte attraktiv så vill inte folk besöka oss eller bosätta sig här. Landsbygden betyder så mycket mer för folk än vad man tror. Då måste det finnas ett utbud, det kämpar vi med att kunna erbjuda, konstaterar Gun-Britt.  

Brott mot handeln ökar 
Enligt en undersökning från Svensk Handel har det skett en markant ökning av stölder i butiker. De senaste två åren har värdet av stölderna ökat med tolv procent. Problemet är inte centrerat till butikerna i våra större städer utan påverkar handeln i hela Sverige.  

— Trygghetsfrågan är inte bara ett fenomen för storstäderna. Här på landsbygden har vi också problem med snatterier och får ofta vänta på polisen, ibland i 1–2 timmar. Kostnaden är så mycket mer än det som snattas. Vi behöver vänta på polis, bemanna extra och öka våra lönekostnader. Vi polisanmäler allt. Man fattar inte att vi får slita extra när folk stjäl, menar Gun-Britt. 

Det som en gång var en lanthandel är idag ett myllrande varuhus, fyllt av ett brett sortiment och med besökare från när och fjärran. För några år sedan firade företaget 150 år och siktar nu framåt. 

— Vi har egentligen aldrig haft några framtidsvisioner. Vi har hela tiden försökt utveckla vår verksamhet genom bra utbud och personal som trivs. Byggt ut när vi har behövt. Vi har alltid haft en god stöttning från kommunen och befolkningen. Planen är att fortsätta så. Då kommer förhoppningsvis ännu fler hitta hit till Orust, avslutar Gun-Britt. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT. Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Västra Götaland ut i år?
NYHET Publicerad:

Bli studentmedarbetare hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PLATSANNONS Inför vårens arbete söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland studentmedarbetare för att stärka upp arbetet. Är du den vi söker?
NYHET Publicerad:

Dags att rusta sig för utmaningar

FREDAGSKRÖNIKA Svenskt Näringslivs företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar på dystra framtidsutsikter i både Västra Götaland som riket i stort. Samtidigt som förväntningarna framöver minskar visar Västra Götaland även på en något lägre produktion/försäljningsvolym under de senaste 6 månaderna än i övriga riket.
NYHET Publicerad:

Donsö sätter sjöfarten på kartan

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Nästan 2000 gymnasie- och högskoleelever, över 100 yrkes- och studievägledare och utbildningsminister Anna Ekström samlades förra veckan på Donsö för att delta på en studiedag i sjöfartens tecken.
NYHET Publicerad:

Fler nya bostäder med regelförenklingar

BOSTADSBRIST I Västra Götalands län väntas befolkningen fortsätta växa till drygt 1,9 miljoner invånare år 2035. Samtidigt upplever i princip alla kommuner i länet ett underskott på bostäder, med undantag för Dals-Ed och Herrljunga som är de enda kommunerna i länet där man upplever en balans i kommunen som helhet. Underskottet på bostäder får konsekvenser som sträcker sig bortom individnivå. Många arbetsgivare får också svårt att rekrytera kompetens och därmed utvecklas och växa. Detta påverkar i sin tur möjligheten av utvecklas och växa vilket i förlängningen påverkar välfärden och reformutrymmet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Välfärdsvaluta för pengarna

FREDAGSKRÖNIKA Vilken välfärd får du för dina skattepengar? 
Det beror på var du bor. Det till synes självklara sambandet mellan vad du betalar och den kvalitet du får tycks dock saknas. 
NYHET Publicerad:

Välkommen Jessica Tengeland

NY PÅ JOBBET Jessica Tengeland ny projektledare vid Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland. Vi bad henne svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.
NYHET Publicerad:

Mindre dyrt att köpa och sälja sin bostad

BOSTADSBRIST I Västra Götalands län väntas befolkningen fortsätta växa till drygt 1,9 miljoner invånare år 2035. Samtidigt upplever i princip alla kommuner i länet ett underskott på bostäder, med undantag för Dals-Ed och Herrljunga som är de enda kommunerna i länet där man upplever en balans i kommunen som helhet. Underskottet på bostäder får konsekvenser som sträcker sig bortom individnivå. Många arbetsgivare får också svårt att rekrytera kompetens och därmed utvecklas och växa. Detta påverkar i sin tur möjligheten av utvecklas och växa vilket i förlängningen påverkar välfärden och reformutrymmet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Hanna!

SVENSKT NÄRINGSLIV Vi välkomnar Hanna Waerland-Fager som ny skolnätverksansvarig till Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland. Hanna kommer i sin roll som skolnätverksansvarig att arbeta med att öka samverkan mellan skola och näringsliv genom att förmedla Svenskt Näringslivs kostnadsfria skolmaterial.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Moltas Kallur!

NY PÅ JOBBET Moltas Kallur är vår nya praktikant för hösten på regionkontoret i Göteborg. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Rimligare hyror för fler bostäder

BOSTÄDER I Västra Götalands län väntas befolkningen fortsätta växa till drygt 1,9 miljoner invånare år 2035. Samtidigt upplever i princip alla kommuner i länet ett underskott på bostäder, med undantag för Dals-Ed och Herrljunga som är de enda kommunerna i länet där man upplever en balans i kommunen som helhet. Underskottet på bostäder får konsekvenser som sträcker sig bortom individnivå. Många arbetsgivare får också svårt att rekrytera kompetens och därmed utvecklas och växa. Detta påverkar i sin tur möjligheten av utvecklas och växa vilket i förlängningen påverkar välfärden och reformutrymmet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Oroande patentutveckling i Västra Götaland

PATENT Sverige som land ligger ofta i topp när det görs undersökningar över vilka länder som är mest innovativa. Självklart ligger Västra Götaland på många sätt högt i sådan ranking, med många innovativa företag och många lärosäten.
NYHET Publicerad:

”Privata aktörer riskerar dö sotdöden innan reformen är sjösatt”

KOMMENTAR Privata aktörer ska ta över viktiga delar av Arbetsförmedlingen uppdrag. Under sommaren har det visat sig att samma leverantörer inte får tillräckligt många arbetslösa anvisade till sig. Det äventyrar möjligheterna till en framgångsrik reform, skriver arbetsmarknadsexpert Edward Hamilton.
NYHET Publicerad:

Rudolf Antoni – Ny regionchef för Svenskt Näringsliv Västra Götaland

NY PÅ JOBBET Den 12 augusti tillträdde Rudolf Antoni tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv Västra Götaland. Vem är Rudolf, hur ser han på Västra Götaland utifrån ett näringslivsperspektiv och vad hoppas han uppnå i sin nya roll?
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet – varje dag

KLIMAT Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet.
NYHET Publicerad:

Stort behov av ökad digitalisering i Västra Götaland - störst i Göteborg

FÖRETAGSKLIMAT En tidigare undersökning från Svenskt Näringsliv har påvisat en tydlig önskan från företagarna i Västra Götaland. De västsvenska kommunerna måste öka digitaliseringstakten, en ståndpunkt som Svenskt Näringslivs enkät om kommunernas företagsklimat befäster. Störst efterfrågan finns i Göteborgsregionen och framförallt Göteborgs Stad.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Alexander Fägersten, ny projektledare

NY PÅ JOBBET Från och med 5 augusti är Alexander Fägersten ny projektledare vid Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland. Alexander är en före detta praktikant och studentmedarbetare som nu tagit steget upp till en projektledartjänst. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Västsvenska kommuner måste bli bättre på digitalisering

FÖRETAGSKLIMAT Idag kan vi som privatpersoner sköta det mesta digitalt genom smarta och tidseffektiva e-tjänster. Det har blivit en självklarhet i vår vardag. Som företagare i kontakt med landets kommuner, är det dock inte lika självklart. En ny undersökning visar att nästan hälften av företagen i Västra Götaland använder e-tjänster i sina kontakter med kommunen. Samtidigt finns det en stor efterfrågan på utökade e-tjänster.
NYHET Publicerad:

Wilma tävlar för Sverige i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET I augusti i år går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. En av dem är Wilma Augustsson, frisör från Vårgårda.
NYHET Publicerad:

Klimatneutralt flyg – viktigt för västsvenska företags konkurrenskraft

INFRASTRUKTUR Antalet flygresenärer ökar varje år och Göteborg-Landvetter Airport är en global hubb för den västsvenska turismen och handeln. För att matcha regionens behov att komma närmre omvärlden är flygplatsen mitt i en expanderingsfas, där allt arbete sker med fokus på hållbar utveckling. En klimatneutral flygbransch är högt prioriterat, men mycket har redan gjorts.