750 miljoner till Yrkeshögskolan

NYHET Publicerad

STÖDPAKET Regeringen vill ge Yrkeshögskolan 750 miljoner kronor för kompetensutveckling i samband med corona. Det innebär 2000 fler utbildningsplatser, enligt Thomas Persson, generaldirektör, Myndigheten för yrkeshögskolan.

Thomas Persson

"Fortsätter kompetensbehoven som fanns före corona att finnas även efter att krisen klingat av gör det här att vi ligger steget före", säger Thomas Persson.

I coronakrisens Sverige tvingas mängder av företag korttidspermittera, varsla och säga upp anställda. Det gör att efterfrågan på utbildningar i samband med omställning väntas öka de kommande åren. 

Därför har regeringen i sin vårändringsbudget föreslagit att Yrkeshögskolan under 2020 och 2021 tilldelas ytterligare 750 miljoner kronor.

– Syftet är att svara upp mot de nya behov som uppkommer i samband med corona. Vi ska se till att individer får den kompetens som arbetslivet behöver, så att de får omedelbar nytta av det i form av ett nytt jobb, säger Thomas Persson, generaldirektör, Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH.

Många går en yrkeshögskoleutbildning för att byta karriär eller för att fördjupa sig inom sitt område. Utbildningarna, som normalt är på ett eller två år, finns för de flesta branscher men tyngdpunkten ligger på samhällsbyggnad, ekonomi och administration, data/it och teknik.

Det som är speciellt med Yrkeshögskolan, YH, är kopplingen mellan teori och den arbetslivsnära praktiken, konstaterar Thomas Persson.

En del av de utökade resurserna ska nu gå till att utöka antalet platser och tillfällen för de utbildningar som redan finns. Antalet helårsplatser kan därmed gå från 43 000–44 000 helårsplatser till nästan 49 000 nästa år.

– Det blir ännu mer av det vi brukar ha för att se till att de som har blivit korttidspermitterade, varslade eller uppsagda ska ha ett bra utbud av YH-utbildningar att välja mellan.

Sedan tidigare är dessutom 100 kortare YH-utbildningar planerade att starta i år med runt 7000 kursdeltagare 2020 och 2021. De är i genomsnitt fem-sex veckor långa och upplägget är ofta flexibelt för att det ska gå att arbeta heltid parallellt med utbildningen.

Framför allt inriktar de sig på två områden med stora behov av nya kunskaper, digitalisering och hållbarhet/energiomvandling/klimat.

– Med de här tillfälliga pengarna kan vi troligen utöka med ytterligare 2000 platser, säger Thomas Persson.

Den ökade efterfrågan på utbildning som corona ger upphov till ligger också bakom försöksverksamheten YH Flex som MYH startar till hösten. Det är en variant av YH där den som har jobbat länge inom ett yrke kan tillgodoräkna sig en stor del av en utbildning genom att komplettera med några kurser och sedan få en fullständig examen.

– Det är en validering av både teoretiska och praktiska kunskaper som vi nu testar för att se om det kan underlätta kompetensförsörjningen. Vi börjar med att se hur det fungerar under coronakrisen.

MYH samarbetar med myndigheter som Tillväxtverket, Arbetsförmedlingen, Skolverket, Vinnova och högskolemyndigheterna kring utbildningarna.

Varje YH-utbildning har också en ledningsgrupp som till största delen består av personer från det privata och det offentliga arbetslivet som bidrar med kunskap om vilka utbildningar som behövs för tillfället och hur de bäst läggs upp för att fungera i verkligheten.

– Där finns ett riktigt bra nätverk. Vi har också nära samarbete med många branschkonstellationer där vi diskuterar hur branschen ser ut på kort och lång sikt, för att vi ska veta vilken kompetens som behövs när vi prioriterar mellan utbildningar.

De planerade extraresurserna till Yrkeshögskolan leder i slutänden till att tillgången på kompetens ökar, både genom att redan anställda utbildar sig och genom att det blir lättare att hitta personer med rätt kompetens att anställa.

– Fler personer med högre kompetens borde vara bra för arbetslivet både ur kort och långt perspektiv – det ger utvecklingspotential. Fortsätter kompetensbehoven som fanns före corona att finnas även efter att krisen klingat av gör det här att vi ligger steget före, säger Thomas Persson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fortsatt allvarligt läge

CORONAKRISEN Trots statistik som pekar på att vi börjar få bättre kontroll över smittospridningen kommer oroande statistik för företagens resultat. ”Vi kan inte slappna av nu om det ska finnas några jobb att komma tillbaka till efter semestrarna”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny satsning lockar kvinnor till industrin

UTBILDNING I Värmland görs en storsatsning på industrirelaterad vuxenutbildning för att försöka komma till rätta med kompetensbristen. Mikaela Larsson utbildar sig till cnc-operatör i Karlstad och känner att hon har hamnat rätt. ”Det är ju det här jag ska göra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

”Vi måste vända på tratten” 

HALLÅ DÄR Anders Ferbe, du var tidigare ordförande i Valideringsdelegationen som i våras lämnade sitt slutbetänkande. Varför är det så viktigt att valideringen utvecklas?
NYHET Publicerad:

Snabba vägar till ny kunskap

KOMPETENS Korta utbildningar på distans. Det är det företagen vill ha nu, enligt utbildnings-vd:n Maria Scullman. Hon är övertygad om att det fortsätter även efter corona. ”Företagen har gjort den förflyttning som det har pratats om länge – att bli mer digitala och jobba på distans”.
NYHET Publicerad:

Digitalt kompetenslyft för garveriet

DIGITALISERING När corona slog till ställde Ödins garveri på Gotland snabbt om och lanserade en nätbutik. Ägaren Eva Lilja går nu en utbildning om digitalisering inom handeln. ”Det är nyttigt att försöka förstå hur det hänger ihop, var det är viktigt att synas och hur kunder tänker”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Företagen kommer att vara motorn i återhämtningen"

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv vill se en bred kraftsamling för jobben när Sverige lämnar den akuta fasen av den ekonomiska krisen. I dag presenteras därför ett första jobbpaket med åtgärder som lägger grunden för en återhämtning baserad på framtidstro, konkurrenskraft och hållbarhet.
NYHET Publicerad:

”Överlever företagen har fler ett jobb att gå till”

ARBETSMARKNAD Svensk arbetsmarknad är i gungning. Arbetslösheten ökar rekordartat, visar Arbetsförmedlingens senaste prognos. ”Det är viktigt att företagen överlever krisen, så att så många som möjligt har ett jobb att gå till”, säger chefekonom Bettina Kashefi.
NYHET Publicerad:

Ny prognos: Ekonomiska krisen allt djupare

KONJUNKTUREN Trots tecken på en svag vändning uppåt, så räknar Svenskt Näringsliv med en fortsatt djup ekonomisk nedgång. BNP krymper med drygt sex procent under innevarande år, enligt en ny prognos. ”Situationen sätter en enorm press på våra företag och deras verksamheter”, säger chefekonom Bettina Kashefi.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Flygplatschef tror på framtiden – men det kan ta tid att komma tillbaka

CORONAKRISEN När coronakrisen slog till försvann 99 procent av alla passagerare från Malmö Airport. I avgångshallen, som normalt brukar eka av liv, är det allt som oftast tomt. Men nu börjar resandet så sakteliga komma igång igen med fler avgångar och fler passagerare. ”Det finns en lust och en önskan efter att resa och den kommer inte att försvinna”, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
NYHET Publicerad:

Fortsatt osäkerhet hos campingföretagen

CORONAKRISEN Beskedet om friare resor inom Sverige har inte gjort att campingföretagen vågar blåsa faran över. Osäkerheten är fortfarande stor. Ingen vet hur sommaren kommer att se ut. "Vi har haft både avbokningar och nya bokningar de senaste dagarna. Sammantaget har det blivit en liten ökning, men vi känner oss fortfarande väldigt osäkra. Det gäller att avvakta", säger Maria Bootsman på Ljusdals Camping.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Förslag: Rätt till förebyggande sjukpenning för högriskgrupper

CORONAKRISEN Kritik har riktats mot regeringen för att ersättningen dröjer till personer som är i riskgrupper och inte kan arbeta hemma. Efter förhandlingar i riksdagen presenterades nyligen ett förslag till ersättning som innebär rätt till förebyggande sjukpenning för riskgrupper.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Försiktig optimism hos västmanländskt företag

CORONAKRISEN Kadesjös i Västerås med cirka 60 anställda går likt många andra företag just nu en osäker framtid till mötes. Företaget har trots krisen haft full beläggning under hela våren och bland annat hjälpt vården i form av att tillverka bågar till de skyddsvisir som används. VD Birgitta Lindblad berättar dock att osäkerheten inför hösten är påtaglig och att det måste råda en försiktighet i planeringen inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Åtgärdspaketen som ska ta företagen ur krisen

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv tar ledningen i ett nytt, stort projekt för att återstarta ett coronadrabbat Sverige. Redan i juni, trots att krisen är långt ifrån över, kommer de första förslagen. ”Vi är i det här tillsammans. Om vi ska få fart på Sverige måste företagen få fart”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Återstarta Sverige med bättre villkor för jobb och företagande

CORONAKRISEN Förutsättningarna för företagande, arbete, forskning och utveckling, investeringar och handel avgör hur bra och hur snabbt Sverige tar sig tillbaka till ett nytt normalläge. Projekt ”Återstarta Sverige” bidrar med konkreta reformförslag och prioriteringar, skriver vd Jan-Olof Jacke på DN Debatt.
NYHET Publicerad:

”Fysiska möten värdesätts mer i framtiden”

ARBETSMARKNAD Företag och anställda kommer att jobba på ett annat sätt på andra sidan corona. Det säger Mattias Dahl, vice vd. ”Det som annars hade hänt under tio år händer på ett år när det gäller digitalisering, men samtidigt upptäcker vi hur mycket det mänskliga mötet betyder”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tappa inte greppet om lönebildningen

KRÖNIKA Vi är i den största kris som de flesta av oss upplevt och det är oklart hur länge den kommer att pågå. För att inte riskera att fler jobb går förlorade är det viktigt att hålla huvudet kallt i lönebildningen. Det skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.