Arbetar med redovisnings- och revisionsfrågor, bokföringsfrågor och frågor som rör hållbarhetsrapportering. Sekreterare i Näringslivets redovisningsgrupp (NRG).
Sofia Bildstein-Hagberg skriver även i bloggen Fokus på skatterna.
Chefen för Skatteverkets rättsavdelning Michael Erliksson har varit på besök i studion på Storgatan för att berätta om hur man får dryga 10 000 anställda att göra samstämmiga bedömningar av en lagstiftning som blir alltmer komplicerad. I podden reder han ut vilken roll har den rättsliga vägledningen…
Utredningen Bolaget som brottsverktyg har föreslagit att det ska införas ett lagstadgat krav på att aktiebolag från och med 2026 ska ge in årsredovisning och revisionsberättelse till Bolagsverket i ett elektroniskt format. De flesta svenska aktiebolag erbjuds sedan några år tillbaka den möjligheten …
Efter en lång startsträcka har Finansdepartementet remitterat inte mindre än tio förändringar på skatteområdet inför höstbudgeten. Bland förslagen märks förstärkt jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer, pausad indexering av skatt på drivmedel och sänkt skatt på plastpåsar. I detta avsnitt av …
EU-kommissionen vill harmonisera rapporteringskraven för gränsöverskridande transaktioner mellan företag och modernisera momsuppbörden inom EU. Det behövs förändringar i momssystemet men förslagen riskerar att höja företagens regelkostnader, menar Oscar Brissle, skatteexpert, i podden Skattefrågan.
Nytt avsnitt av podden Skattefrågan som gästas av Anders Bengtsson, kammarrättslagman och särskild utredare i 2021 års utredning om vissa internationella företagsskattefrågor. Utredningen tillsattes i april 2021 och det ursprungliga uppdraget var att följa upp och se över inkomstskattelagens regler …
I december publicerades det nya EU-direktivet om hållbarhetsrapportering Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Direktivet, som ska implementeras stegvis från och med 2024, innebär bland annat att gällande EU-krav på att årsredovisningen ska innehålla en hållbarhetsrapport utökas till …
Näringslivets Skattedelegations nytillträdda ordförande Caroline af Ugglas är med i Skattefrågan och delar med sig av sina erfarenheter av hur skattefrågor kommer in i styrelsearbetet. Caroline har lång erfarenhet som bland annat aktiechef på Skandia, styrelseledamot i många tunga börsföretag och fö…
Det var osäkert in i det sista men i torsdags, den 15 december, antog EU till slut ett direktiv om en minimiskatt på 15 procent för stora gränsöverskridande bolag. Claes Hammarstedt är med i podden Skattefrågan och ger en bakgrund till direktivet och de långdragna förhandlingarna där Polen och Unger…
Trots att det är mycket som faktiskt hänger på att momsen fungerar som den ska så är intresset sorgligt svalt för att diskutera annat än själva skattesatserna. Anna Sandberg Nilsson tycker att det pratas på tok för lite om moms i skattedebatten och förklarar varför i detta avsnitt av podden. Mycket …
Katarina Fast Lappalainen är doktor i offentlig rätt och universitetslektor i rättsinformatik vid Stockholms universitet. Hennes forskning rör sig kring rättssäkerhetsfrågor och just nu är hon mitt uppe i ett stort projekt om skatt och digitalisering. I detta avsnitt av podden berättar Katarina om p…
I Sverige kan de flesta aktiebolag sedan ett par år tillbaka välja att lämna in sin årsredovisning digitalt till Bolagsverket och en pågående utredning tittar just nu på hur ett obligatoriskt krav på digital inlämning av årsredovisningen kan se ut. Att utvecklingen går mot att elektroniska årsredovi…
EU-länderna har snabbförhandlat en förordning med åtgärder för att motverka energikrisen. I ett nytt avsnitt av skatteavdelningens podcast reder Fredrik Carlgren ut de komplicerade detaljerna i krispaketet. Bland annat ska företag som producerar fossila bränslen betala ett så kallat solidaritetsbidr…
Podden gästas av Johan Fall som ägnat senaste veckan åt att lusläsa Tidöavtalet och den nya regeringsförklaringen. Generellt präglas överenskommelsen av en förståelse för vikten av konkurrenskraftiga förutsättningar för näringslivet för att säkra jobb, tillväxt och välstånd. Men går det att läsa ut …
Höstomgången med skatteavdelningens podcast Skattefrågan drar i gång med en djupdykning i det FoU-avdrag som infördes 2014. Syftet med regelverket, som berättigar till avdrag på företagets sociala avgifter upp till en viss nivå, är att stimulera investeringar i forskning och utveckling i särskilt sm…
Nytt avsnitt av podden, som vi numera kort och gott kallar Skattefrågan. Svenskt Näringslivs skattechef Johan Fall är med och kommenterar slutrapporten i SNS forskningsprojekt Skatter i en globaliserad värld som nyligen publicerades. Projektet har belyst skattesystemet mot bakgrund av de samhällsför…
Genom en ändring i EU:s redovisningsdirektiv ska företag och koncerner vars omsättning överstiger 750 miljoner euro offentliggöra en rapport med inkomstskatteuppgifter. Kravet gäller räkenskapsår som inleds den 22 juni 2024 eller senare. En utredning har nu lagt fram förslag på hur rapporteringskrav…
I ett nytt avsnitt av 20 skattefrågor kommenterar Claes Hammarstedt och Richard Hellenius de två nya kommittédirektiv på skatteområdet som beslutades den 25 maj. Det ena utredningsdirektivet rör exitskatt, dvs. kapitalbeskattningen av fysiska personer som flyttar utomlands och upphör att vara obegrä…
Chefen för Skatteverkets storföretagsavdelning Anette Landén ansvarar för beskattningen av 22 000 av Sveriges allra största företag. I detta avsnitt av podden 20 skattefrågor samtalar vi om hur arbetet förändrats under de dryga femton år som hon haft uppdraget. Det handlar förstås mycket om digitali…
Nyligen beslutade regeringen om en lagrådsremiss med förslag på en ny skattelättnad för arbetsresor som ska ersätta dagens reseavdrag. Tanken är att det nya regelverket ska vara ett enkelt och färdmedelsneutralt system som bygger på avstånd från arbetsplatsen. Men blir det verkligen så enkelt? I det…
Bränslepriserna rusar och företag kämpar för att hålla verksamheten i gång. I detta avsnitt av podden 20 skattefrågor sammanfattar Svenskt Näringslivs experter Fredrik Carlgren och Robert Lönn vad bränslepriset består av och hur mycket som är skatt.