Arbetar med redovisnings- och revisionsfrågor, bokföringsfrågor och frågor som rör hållbarhetsrapportering. Sekreterare i Näringslivets redovisningsgrupp (NRG).
Sofia Bildstein-Hagberg skriver även i bloggen Fokus på skatterna.
Även i år har regeringens höstbudget lämnats över till riksdagen och även i år är Svenskt Näringslivs ekonom Fredrik Carlgen med i podden Skattefrågan och guidar oss igenom tabellverket. Att inflationskriget ser ut att vara vunnet och att reformutrymmet har blivit större var känt sedan tidigare – må…
Den som snabbt behöver läsa in sig på EU:s nya krav på hållbarhetsrapportering kan ta del av Näringslivs skrift CSRD Vad innebär de nya reglerna om hållbarhetsrapportering? som publicerades under sommaren. Där beskrivs bland annat hur rapporteringsramverket är uppbyggt, vilka företag och koncerner s…
Bokföringslagens nya arkiveringsregler börjar gälla den 1 juli. Ändringarna tillåter att bokföringsmaterial som tidigare behövt sparas som pappersoriginal kan lagras elektroniskt. Men vad innebär den nya lagstiftningen egentligen, är det fritt fram att ta alla gamla pärmar till återvinningen nu?
Lagstiftningen som genomför CSRD i svensk rätt träder i kraft den 1 juli. Det innebär att reglerna kring hållbarhetsrapportens innehåll, struktur och placering skärps och att upplysningskraven standardiseras i EU-gemensamma standarder för hållbarhetsrapportering (ESRS). Det nya rapporteringsramverke…
Som ordförande i Kommittén om förenklad beskattning av ägare till fåmansföretag har justitierådet Linda Haggren ägnat de senaste två åren åt att fundera ut hur det erkänt komplicerade 3:12-regelverket kan göras både bättre och enklare att tillämpa. I detta avsnitt av Skattefrågan berättar Linda om f…
Enligt de nya krav på hållbarhetsrapportering som är på väg att rullas ut i EU ska rapporterande företag tillämpa standarder för hållbarhetsrapportering som ska antas av kommissionen. Än så länge har tolv sådana European Sustainability Reporting Standards antagits - ESRS Set 1. Utöver dessa standard…
Den 22 april remitterades en rad skatteförslag inför kommande höstbudget. Det mest märkbara förslaget är en uppjustering av jobbskatteavdraget och en motsvarande skattesänkning för pensionärer. Dessutom görs bland annat ändringar i expertskatten, flygskatten, rut- och rot och en utökning av växastöd…
Den ideella organisationen Ung Företagsamhet arbetar med att utbilda skolungdomar i företagande och företagsamhet. Sedan starten 1980 har de hjälpt över en halv miljon gymnasieelever att starta eget och driva företag under skoltiden. De flesta som startar UF-företag väljer att utveckla och sälja en …
Tre reformer på företagsbeskattningsområdet aviserades i finansplanen för budgetpropositionen 2024. Två av dessa är nu på remiss. Det gäller ändringar i reglerna om avdrag för tidigare års underskott i bolagsbeskattningen och förenklingar för enskilda näringsidkare. Katarina Bartels och Richard Hell…
I den lagrådsremiss med förslag på genomförande av kraven på hållbarhetsredovisning enligt CSRD som nu överlämnats, föreslår regeringen att stora börsnoterade företag och koncerner med över 500 anställda ska tillämpa de nya reglerna första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter 1 juni …
När revisionsplikten avskaffades 2010 var Sverige i princip det enda landet i Europa som krävde att alla aktiebolag ska anlita en revisor. Under den tid som förflutit sedan dess har insikten om att överimplementering av EU-regler är skadligt för svensk konkurrenskraft bara ökat. Ingen trodde väl där…
Parallellt med överläggningarna i OECD har FN fått ett mandat att ta fram en skattekonvention med gemensamma principer för beskattning av gränsöverskridande verksamheter. I vårens första avsnitt av Skattefrågan berättar Svenskt Näringslivs skatteexpert Claes Hammarstedt om hur FNs arbete kan komma a…
Räkenskapsinformation behöver inte längre arkiveras i den form som det tagits emot. Det betyder att papperskvitton inte längre behöver sparas, skriver Sofia Bildstein-Hagberg, expert finansiell rapportering.
Som ett led i EU:s konkurrenskraftsagenda och ambitionen att minska kostnaderna som följer av de krav på rapportering som tynger europeiska företag har kommissionen uppjusterat storlekskriterierna för vad som definieras som mikroföretag, SME-företag och stora företag i EU:s redovisningsdirektiv. Att…
Den 16 januari publicerade regeringen vårens propositionsförteckning. En snabb skrollning bland Justitiedepartementets planerade produkter bekräftar att brottsbekämpning och migration är frågor som står högt på den politiska dagordningen. Fast i mars kommer det även handla om bokföring för då aviser…
Remissrundan för den utredning som haft i uppdrag överväga och föreslå åtgärder för att motverka att företag används för att begå brott och andra oegentligheter har nyligen avslutats. I utredningens uppdrag ingick bland annat att redovisa för- och nackdelar med det nuvarande undantaget från revision…
Podcasten Skattefrågan gör en djupdykning i de direktivförslag som kommissionen la fram den 12 september. Det första förslaget är en omarbetad variant av de gamla försöken att harmonisera skattebasen för stora företag i EU. BEFIT - Business in Europe Framework for Income Taxation - bygger på pelare …
Det pågår en omfattande utvidgning av reglerna om hållbarhetsrapportering för stora företag i EU. Genom det så kallade Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) och tillhörande europeiska rapporteringsstandarder (ESRS) utökas kraven på den information som ska lämnas i hållbarhetsrapporten …
Den 20 september ska budgetpropositionen lämnas över till riksdagen men baserat på de förslag som redan aviserats under sensommaren och den tidiga hösten går det redan att säga en hel del om innehållet. I ett nytt avsnitt av podden Skattefrågan kommenterar Svenskt Näringslivs ekonom Fredrik Carlgren…
Regeringen vill minska regelkrånglet och inrättar bland annat ett Förenklingsråd som ska föreslå åtgärder för att begränsa företagens administrativa kostnader. Det behövs. Företagens regelkostnader skenar och regeringen har legat lågt för länge. Bland de tusentals regelverk som reglerar företag är …