NYHET8 april 2022

”Vi blir väldigt sårbara när vi inte hittar personal”

Det finns en stark optimism bland näringslivet i Halland. Samtidigt anger 70 procent av de företag i länet som letar personal att de har svårt att rekrytera. “Vi hade ett stort behov av folk redan innan pandemin, men nu har problemet blivit än mer aktuellt”, konstaterar Anna Hultberg som är delägare på Harrys i Halmstad.

Anna Hultberg, delägare Harrys i Halmstad. Foto: Svenskt Näringsliv & Harrys

Många av företagen i Halland har svårt att rekrytera personal. Enligt Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät uppger fler än vartannat företag att de försökt att rekrytera det senaste halvåret och hela 70 procent uppger att det varit svårt att hitta rätt person att anställa. Hela fyra av tio rekryteringsförsök i länet har helt misslyckats senaste sex månaderna.

Anna Hultberg, delägare i restaurangkedjan Harrys i Halmstad, vittnar om rekryteringssvårigheterna och konsekvenserna det får för verksamheten.

Hur ser läget ut?

Vi har tidigare varit i en ganska bra situation där vi inte har behövt säga upp så många från personalen. Däremot har vi endast två kategorier av folk som jobbar hos oss: de som helt saknar erfarenhet och de som har väldigt lång erfarenhet. När vi rekryterar är det antingen personer under 18 år eller personer över 60 år som lämnar in ansökan.

Vi har en lite mognare publik hos oss och restaurangbranschen är en tuff miljö att arbeta i. Det kan därför vara svårt att vara för ung och oerfaren, men det kan även vara fysiskt slitigt för den äldre personalen. Vi saknar därför mellanskiktet av människor, vilket är ett resultat av pandemin. Efter sommaren 2020 har vi inte kunnat nyanställa personal. Mycket av vår kompetens har försvunnit till grossister, Systembolaget och liknande. Vi hade ett stort behov av folk redan innan pandemin, men nu har problemet blivit än mer aktuellt, konstaterar Anna Hultberg.

Vad blir konsekvenserna av att inte kunna rekrytera?

Det blir väldiga problem eftersom brist på personal ofta leder till att vi tvingas ha begränsade öppettider. Det finns inget backup-system. Är personal sjuk kan vi behöva stänga, det har jag hört flera kollegor i branschen som behövt göra. Under pandemin fick många tömma plånböckerna, vilket ledde till att många nu ligger med en dålig likviditet som nu blir värre. Vi blir därför väldigt sårbara när vi inte hittar personal, berättar Anna Hultberg.

Vad behövs göras?

Vi behöver fler yrkesutbildningar och ytterligare en yrkeskategori inom kockyrket. Jag ser även gärna att restaurangbranschen får någon form av stödåtgärd för att provjobba och lära upp personer som står utanför arbetsmarknaden.

Ofta kan man hitta guldkorn bland de som inte har någon tidigare erfarenhet av restaurangyrket, men det tar tid och pengar att lära upp personal. Det är därför många som inte vågar ta in ny oerfaren personal, eftersom man inte har resurserna som krävs, avslutar Anna Hultberg.

Text: Annie Hilmersson

RekryteringsenkätenKompetensförsörjning
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist