Framtidens medarbetare och jobb under lupp på regional SYV-dag

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD Kompetensbristen på den svenska arbetsmarknaden är ett stort problem för många av Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Nyligen anordnades en SYV-dag i Malmö i syfte att hjälpa till att förse studie- och yrkesvägledare med uppdaterad information om olika branschers kompetensbehov.

SYV Malmö
Lovisa Sterner vid SYV-dag i Malmö
Lovisa Sterner driver insiktsbyrån Grasp Insight och pratade om morgondagens medarbetare.
Ambjörn Wahlberg
Speeddejting med Ambjörn Wahlberg, Grafiska Företagen.
Ylwa Glismann
Ylwa Glismann, Installatörsföretagen.
Tommy Nilsson2
Tommy Nilsson, Transportföretagen.
Marie Enhörning
Marie Enhörning, Svensk Handel.
Claes Sandvig
Speeddejt med Claes Sandvig, Visita.
Företagsbesök Stoby och IKEA
Företagsbesök genomfördes på bl.a. Stoby och IKEA.

Under en dag fick ca 80 studie- och yrkesvägledare, SYV, från skolor i Skåne träffa några av Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer (bransch- och arbetsgivareförbund) och medlemsföretag i Malmö för att bli uppdaterade gällande rådande kompetensbrist på den svenska arbetsmarknaden.

Förmiddagen inleddes med Lovisa Sterner som driver insiktsbyrån Grasp Insight. Fokus var på våra kommande medarbetare, konsumenter och medborgare.

Lovisa Sterner Ungdomsbarometern

Lovisa Sterner, Grasp Insight.

– Morgondagens medarbetares attityder, drivkrafter och förväntningar på livet och arbetet skiljer sig från min generation. Som arbetsgivare idag är det viktigt att tänka på hur man kan attrahera, behålla och utveckla den yngre målgruppen, säger Lovisa Sterner.

Förmiddagen fortsatte med speeddejting med några av Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer: Transportföretagen, Svensk Handel, Visita, Grafiska företagen, Installatörsföretagen och Ung Företagsamhet.  

På speeddejten med Ung Företagsamhet, UF, presenterade Cecilia Lundström och Lovisa Larsson hur deras arbete med att utbilda ungdomar i entreprenörskap ser ut och vilka fördelar det ger såväl individen som vårt samhälle. 

UF Syv

Cecilia Lundström och Lovisa Larsson, Ung Företagsamhet Skåne.

– Forskning visar bland annat att UF-elever har en högre etablering på arbetsmarknaden, blir i större utsträckning chefer och företagare och har lägre sjukfrånvaro. Vi tror att ju tidigare man introducerar entreprenörskap desto bättre, säger Cecilia Lundström, gymnasieansvarig på UF i Skåne. 

Hon fick medhåll från Elizabeth Malmqvist, studie- och yrkesvägledare på Söderkullaskolan i Malmö.

– Att lära sig om entreprenörskap tidigt är ju fantastiskt. Det gäller bara att få med lärarna på det tänket också, så att entreprenörskapet introduceras redan på grundskolenivå, säger hon. 

En annan speeddejt var med Visita där SYV fick träffa Claes Sandvig, regionchef, som också ser det som avgörande att förmedla att en yrkesutbildning inte begränsar dig, utan snarare öppnar fler dörrar och erbjuder fler möjligheter. 

– Det är väldigt vanligt att det första jobbet är i just besöksnäringen. Det första jobbet är oerhört viktigt för att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom finns det ett enormt rekryteringsbehov inom vår bransch. Branschen borde kunna attrahera fler om bara insikten var större om att inga dörrar är stängda för vidareutbildning efter en yrkesutbildning, säger Claes Sandvig.

Claes Sandvig

Speeddejt med Claes Sandvig, Visita.

Tyvärr konstaterar Claes Sandvig att det finns ett minskat intresse för yrkesutbildningar inom besöksnäringen. 

– Fördelningen mellan teoretiska utbildningar och yrkesutbildningar ligger idag på 75/25 procent. I Malmö är den siffran ännu lägre, cirka 18 procent. Det betyder att många går en tuff teoretisk gymnasieutbildning och får kämpa hårt för att sedan ha en examen som man kanske inte riktigt vet vad man ska göra med. I den här frågan har ni som SYV ett jätteviktigt uppdrag med att matcha personer till utbildningar som möter deras framtidsvisioner på bästa sätt, säger Claes Sandvig. 

Som en röd tråd genom dagen löpte diskussioner och viljan av att uppmuntra ungdomar till att välja yrkesutbildningar, och att detta val inte begränsar deras framtid utan tvärtom bjuder på många möjligheter. 

Carola Netterlid

Carola Netterlid

Foto: STEFAN TELL

Dagen avslutades med att deltagarna fick följa med på företagsbesök till några av Svenskt Näringslivs medlemsföretag som driver verksamhet inom de branscher som under dagen diskuterats.

– Att informera och visa upp arbetsplatser för studie- och yrkesvägledare och andra vuxna i skolan är en viktig nyckel för att kunna stötta elever till att välja utbildningar som leder till jobb, säger Carola Netterlid, biträdande regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.

Kostnadsfritt skolmaterial 

www.eduna.se hittar du material om företagande, jobb och ekonomi som syftar till att föra skola och näringsliv närmare varandra.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fler lokala åtgärder behövs för att mota krisen

CORONA Allt fler företag påverkas av coronakrisen. Mer än sju av tio företag i Skåne upplever nu att försäljningen har minskat. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill länsstyrelsen mildra krisen

CORONA Coronakrisen har lett till en akut situation för många företag runt om i landet, och det är viktigt att alla hjälper till att dämpa fallet. Nyligen gick Svenskt Näringsliv ut med förslag på vad kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra. Länsstyrelsen i Skåne har redan implementerat en del förslag, och fler är på gång.
NYHET Publicerad:

Det gör Skånes kommuner för att stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Skåne.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Skåne lanserar digital tävlingsdag med anledning av corona

NYTT FORMAT I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in behöver vi hitta nya lösningar för att kunna leverera saker i ett passande format. Då passar Ung Företagsamhet på att ställa om hela sin tävlingsdag i Skåne till ett digitalt format. 
NYHET Publicerad:

Lokala åtgärder mot coronakrisen

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder. 
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samverkan i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Skåne behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHET I  Skåne är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 7,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna. 
NYHET Publicerad:

Här är Skånes mest företagsamma kommuner

FÖRETAGSAMHET Skåne har landets sjätte högsta företagsamhet. Båstad har länets mest företagsamma befolkning medan andelen företagsamma personer ökat mest i Perstorp, Vellinge och Ängelholms kommun. Samtidigt minskar företagsamheten bland de yngre och befinner sig nu på en historiskt låg nivå. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Inställt vårmöte för NSD Södra regionen

KONFERENS Arbetsgruppen för NSD Södra regionen har beslutat att inte arrangera något möte för medlemmarna under våren 2020.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka företagsklimatet i din kommun!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företag i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så att vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och din kommun.
NYHET Publicerad:

Så påverkas ditt företag av Brexit

BREXIT Vad innebär Brexit rent konkret för dig som företagare? Vi hjälper dig att på ett tidseffektivt sätt få koll på vad du som handlar med, eller investerar i, Storbritannien behöver göra för att förbereda dig för kommande förändringar. 
NYHET Publicerad:

Lantbrukare om den tidskrävande ansökningsprocessen: “Oacceptabelt”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Detta skapar ett tillstånd för företagen att stanna i sin utveckling istället för att expandera. Mattias Espert, Smågris Syd AB och Making Bacon AB utanför Trelleborg, menar att myndigheter borde se mer positivt på nyetableringar i vissa områden för en levande landsbygd med jobb och infrastruktur, istället för att se det som en belastning för samhället. 
NYHET Publicerad:

Svedala och Skurup deltar i program för att utveckla företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Svedala och Skurup är två av elva kommuner som under 2020 kommer att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet, vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och myndighetsutövning, startar nu under våren.
NYHET Publicerad:

Nobina: ”Vi behöver 150 bussförare i Skåne”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Nobina, nordens största kollektivstrafiksoperatör, är ett företag som i dag skriker efter kompetens. Med sina 7000 anställda i Sverige är de ändå i stort behov av fler bussförare. ”Vi kommer att behöva anställa omkring 150 bussförare fram till sommaren bara i Skåne”, säger Linda Uddenäs, rekryteringsstrateg på Nobina.