Framtidens medarbetare och jobb under lupp på regional SYV-dag

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD Kompetensbristen på den svenska arbetsmarknaden är ett stort problem för många av Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Nyligen anordnades en SYV-dag i Malmö i syfte att hjälpa till att förse studie- och yrkesvägledare med uppdaterad information om olika branschers kompetensbehov.

SYV Malmö
Lovisa Sterner vid SYV-dag i Malmö
Lovisa Sterner driver insiktsbyrån Grasp Insight och pratade om morgondagens medarbetare.
Ambjörn Wahlberg
Speeddejting med Ambjörn Wahlberg, Grafiska Företagen.
Ylwa Glismann
Ylwa Glismann, Installatörsföretagen.
Tommy Nilsson2
Tommy Nilsson, Transportföretagen.
Marie Enhörning
Marie Enhörning, Svensk Handel.
Claes Sandvig
Speeddejt med Claes Sandvig, Visita.
Företagsbesök Stoby och IKEA
Företagsbesök genomfördes på bl.a. Stoby och IKEA.

Under en dag fick ca 80 studie- och yrkesvägledare, SYV, från skolor i Skåne träffa några av Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer (bransch- och arbetsgivareförbund) och medlemsföretag i Malmö för att bli uppdaterade gällande rådande kompetensbrist på den svenska arbetsmarknaden.

Förmiddagen inleddes med Lovisa Sterner som driver insiktsbyrån Grasp Insight. Fokus var på våra kommande medarbetare, konsumenter och medborgare.

Lovisa Sterner Ungdomsbarometern

Lovisa Sterner, Grasp Insight.

– Morgondagens medarbetares attityder, drivkrafter och förväntningar på livet och arbetet skiljer sig från min generation. Som arbetsgivare idag är det viktigt att tänka på hur man kan attrahera, behålla och utveckla den yngre målgruppen, säger Lovisa Sterner.

Förmiddagen fortsatte med speeddejting med några av Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer: Transportföretagen, Svensk Handel, Visita, Grafiska företagen, Installatörsföretagen och Ung Företagsamhet.  

På speeddejten med Ung Företagsamhet, UF, presenterade Cecilia Lundström och Lovisa Larsson hur deras arbete med att utbilda ungdomar i entreprenörskap ser ut och vilka fördelar det ger såväl individen som vårt samhälle. 

UF Syv

Cecilia Lundström och Lovisa Larsson, Ung Företagsamhet Skåne.

– Forskning visar bland annat att UF-elever har en högre etablering på arbetsmarknaden, blir i större utsträckning chefer och företagare och har lägre sjukfrånvaro. Vi tror att ju tidigare man introducerar entreprenörskap desto bättre, säger Cecilia Lundström, gymnasieansvarig på UF i Skåne. 

Hon fick medhåll från Elizabeth Malmqvist, studie- och yrkesvägledare på Söderkullaskolan i Malmö.

– Att lära sig om entreprenörskap tidigt är ju fantastiskt. Det gäller bara att få med lärarna på det tänket också, så att entreprenörskapet introduceras redan på grundskolenivå, säger hon. 

En annan speeddejt var med Visita där SYV fick träffa Claes Sandvig, regionchef, som också ser det som avgörande att förmedla att en yrkesutbildning inte begränsar dig, utan snarare öppnar fler dörrar och erbjuder fler möjligheter. 

– Det är väldigt vanligt att det första jobbet är i just besöksnäringen. Det första jobbet är oerhört viktigt för att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom finns det ett enormt rekryteringsbehov inom vår bransch. Branschen borde kunna attrahera fler om bara insikten var större om att inga dörrar är stängda för vidareutbildning efter en yrkesutbildning, säger Claes Sandvig.

Claes Sandvig

Speeddejt med Claes Sandvig, Visita.

Tyvärr konstaterar Claes Sandvig att det finns ett minskat intresse för yrkesutbildningar inom besöksnäringen. 

– Fördelningen mellan teoretiska utbildningar och yrkesutbildningar ligger idag på 75/25 procent. I Malmö är den siffran ännu lägre, cirka 18 procent. Det betyder att många går en tuff teoretisk gymnasieutbildning och får kämpa hårt för att sedan ha en examen som man kanske inte riktigt vet vad man ska göra med. I den här frågan har ni som SYV ett jätteviktigt uppdrag med att matcha personer till utbildningar som möter deras framtidsvisioner på bästa sätt, säger Claes Sandvig. 

Som en röd tråd genom dagen löpte diskussioner och viljan av att uppmuntra ungdomar till att välja yrkesutbildningar, och att detta val inte begränsar deras framtid utan tvärtom bjuder på många möjligheter. 

Carola Netterlid

Carola Netterlid

Foto: STEFAN TELL

Dagen avslutades med att deltagarna fick följa med på företagsbesök till några av Svenskt Näringslivs medlemsföretag som driver verksamhet inom de branscher som under dagen diskuterats.

– Att informera och visa upp arbetsplatser för studie- och yrkesvägledare och andra vuxna i skolan är en viktig nyckel för att kunna stötta elever till att välja utbildningar som leder till jobb, säger Carola Netterlid, biträdande regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.

Kostnadsfritt skolmaterial 

www.eduna.se hittar du material om företagande, jobb och ekonomi som syftar till att föra skola och näringsliv närmare varandra.  

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Prioritera elförsörjningen nu

ENERGI Nu är vi i snabb takt på väg in i en ny tidsålder. I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga skånska beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Skåne startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Skåne. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Vi blickar framåt – dags att starta igång Sverige

KRÖNIKA I sommartider brukar de flesta känna glädje och inspiration. Man har gjort en summering av hur verksamheten gått det senaste halvåret och gjort upp planer för det kommande halvåret och förhoppningsvis då med en känsla av nöjdhet och framtidstro.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ulrika Forsgren Högman

FÖRETAGSKLIMAT Vi har träffat Ulrika Forsgren Högman, ny förvaltningschef för kommunledningskontoret i Lomma kommun med ansvar även för kommunikation och näringslivsfrågor, för en kort intevju. Läs hennes tankar om sin roll här.
NYHET Publicerad:

Vi behöver kraftsamla för jobben

DEBATT De ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin är stora. Nu behöver Sverige införa ett ambitiöst program för att återstarta ekonomin och öka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Bluffaktura – så här gör du

SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Flygplatschef tror på framtiden – men det kan ta tid att komma tillbaka

CORONAKRISEN När coronakrisen slog till försvann 99 procent av alla passagerare från Malmö Airport. I avgångshallen, som normalt brukar eka av liv, är det allt som oftast tomt. Men nu börjar resandet så sakteliga komma igång igen med fler avgångar och fler passagerare. ”Det finns en lust och en önskan efter att resa och den kommer inte att försvinna”, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag som står inför omställning

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Skånes företagare om sin kommun

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Skåne har försämrats och det även innan coronakrisen. I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får 18 kommuner i Skåne ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med året innan. Bara 11 får ett bättre betyg. Samtidigt är det allt färre kommuner som får ett riktigt lågt betyg. Enbart en kommun hamnar under gränsen för ett godtagbart företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stöden måste nå ut!

KOMMENTAR Under coronakrisen är det många företagare som kämpar för sin överlevanad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Företagen i Skåne tror på fortsatt nedgång

WEBBINARIUM En rekordstor andel företag i Skåne har upplevt sjunkande produktion och försäljning det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. Fyra av tio tror att nedgången kommer att fortsätta de kommande sex månaderna. Detta presenterades vid ett webbinarium om det ekonomiska läget nyligen.
NYHET Publicerad:

Fyra av fem företag i Skåne har lägre produktion än normalt

CORONA De ekonomiska effekterna av coronakrisen är fortsatt stora. Det visar en undersökning bland 426 medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Bara 17 procent av företagen uppger att de använder hela sin normala produktionskapacitet.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

"Vi slåss för att kunna överleva”

GÄSTKRÖNIKA "Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat." Så skriver stjärnkrögaren Tareq Taylor i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Fler lokala åtgärder behövs för att mota krisen

CORONA Allt fler företag påverkas av coronakrisen. Mer än sju av tio företag i Skåne upplever nu att försäljningen har minskat. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Krisen tvingade Altitude Meetings att ställa om

FÖRETAGSAMHET Få företag är oberörda av den kris som följt i coronavirusets spår, men vissa branscher drabbas hårdare än andra. Altitude Meetings i Malmö arrangerar möten, konferenser och events och har på kort tid tappat i stort sett alla bokningar i sina lokaler. Nu paketerar de om sina erbjudanden för att fungera digitalt. "Det viktiga är att inte stanna upp utan att fortsätta framåt, om än i andra former", säger vd Yasemin Arhan Modéer.
NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.