Västsverige tjänar miljarder på arbetskraftsinvandring

NYHET Publicerad

RAPPORT Efterfrågan på kompetens är hög inom många delar av Västra Götalands näringsliv – störst är behovet dock av högkvalificerad arbetskraft. Arbetskraftsinvandring har därför stor betydelse för västsvenska företag. Det gynnar såväl företag som den samhällsekonomiska utvecklingen. Under 2018 skapades cirka elva miljarder i omsättning till följd av arbetskraftsinvandringen, vilket bidragit till en ökning i skatteintäkter till knappts två miljarder.

Arbetskraftsinvandring får allt större betydelse för västsvenska företag. Genom arbetskraftsinvandring kan företagen fylla ett behov av kompetens som inte täcks av den inhemska arbetsmarknaden. Förutom att gynna enskilda företag bidrar arbetskraftsinvandringen även till den samhällsekonomiska utvecklingen genom att öka produktionsnivåer och skatteintäkter.

Ifjol ökade arbetskraftsinvandringen till Sverige markant jämfört med tidigare år. Under 2018 beviljades nästan 21 000 nya arbetstillstånd, vilket motsvarar en ökning på 66 procent jämfört med 2016 års nivåer. En utveckling som bidragit till tillväxten i Västra Götaland.

Näringslivsstrukturen ökar behovet
Västra Götalands näringsliv är stort och dess struktur varierar mellan länets 49 kommuner. Näringsstrukturen präglas dock fortfarande i hög grad av industri- och tillverkningsföretag, som inte sällan uppvisar relativt hög specialiseringsgrad. Västra Götaland har Sveriges största industrisektor – var femte anställd inom industrisektorn i riket är verksamma i länet. Även transportsektorn är stor i länet med flera aktörer inom fordonssektorn samt logistikrelaterade företag. Göteborgs hamn är Sveriges största hamn, där en stor andel av Sveriges import och export hanteras.

En stor andel arbetskraftsinvandrare i Västra Götaland bidrar med sin kompetens inom regionens industrisektor. Individer inom yrkeskategorin Civilingenjörsyrken har gett upphov till 29 procent av omsättningsökning. Det medan IT-arkitekturer, systemutvecklare och testledare m.fl. samt ingenjörer och tekniker genererat 19 respektive 12 procent av de ekonomiska värdena i Västra Götaland. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.

I sin prognos för arbetsmarknadsläget i Västra Götaland beskriver Arbetsförmedlingen att arbetsgivare aldrig tidigare upplevt så påtaglig brist på arbetskraft. Efterfrågan på kompetens är fortsatt hög inom många delar av Västra Götalands näringsliv – störst är behovet dock av högkvalificerad arbetskraft vilket ställer krav på möjligheten att locka till sig kompetens från andra delar av världen.

Tillväxt och skatteintäkter som följd
I Västra Götaland har arbetskraftsinvandringen under 2018 gett upphov till omsättning motsvarande ungefär elva miljarder kronor, vilket innebär 17 procent av den totala omsättningsökningen. Ökningen i förädlingsvärde har uppgått till cirka 5,7 miljarder. Det är dock inte bara enskilda företag som gynnas av möjligheten att locka till sig kompetens från hela världen. Det bidrar också till skatteintäkter som skapas till följd av arbetskraftsinvandringen i respektive län. I Västra Götaland uppgår de ökade skatteintäkterna till följd av arbetskraftsinvandringen till ungefär två miljarder kronor.

Det svenska regelverket för arbetskraftsinvandring har ibland kallats det mest liberala inom OECD. Dock krävs att vissa villkor uppfylls för att tillståndet ska beviljas. Under 2017 fick begreppet ”kompetensutvisning” uppmärksamhet, då bagatellartade misstag i arbetskraftsinvandrares hanteringen av arbetskraftsinvandrares anställningsvillkor lett till utvisningsbeslut – trots att både arbetsgivare och arbetstagare varit nöjda med villkoren. Sedan dess har lagändringar och vägledande domar troligtvis skapat större trygghet för arbetskraftsinvandrare, men mycket behövs göras för att återupprätta Sveriges rykte bland individer på den internationella arbetsmarknaden.

Arbetskraftsinvandrare bidrar med stora värden till det Västra Götaland varje år. Det är därför av stor vikt att regelverket är välfungerande och rättssäkert – både för enskilda individer som rekryteras samt de västsvenska företag som rekryterar kompetensen från tredje land.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ett bra val för framtiden

FREDAGSKRÖNIKA Nu är det dags för Västra Götalands niondeklassare att välja gymnasieprogram. En vanlig myt är att man ska välja ett högskoleförberedande program för att hålla alla dörrar öppna men valfriheten är minst lika stor vid ett yrkesprogram.
NYHET Publicerad:

Vet du verkligen hur mycket du betalar i skatt?

FREDAGSKRÖNIKA Om någon vecka trillar lönen in på kontot och som vanligt dras drygt 30 procent i skatt. Eller? Har du verkligen koll på hur mycket du betalar i skatt? Och hur stor kostnaden för din lön är för din arbetsgivare? Då är du en av få.
NYHET Publicerad:

Här höjs skatten i Västra Götaland – så mycket får du betala där du bor

SKATT Kommunalskatten påverkar alla med en inkomst och är den enskilt största utgiften för svenska familjer. 2020 fortsätter den genomsnittliga kommunalskatten att öka och med ökande behov i välfärden spås skattesatsen öka ytterligare i framtiden, vilket får stor påverkan på det lokala företagsklimatet. Här är hela listan som visar hur skatten förändras i din kommun.
NYHET Publicerad:

Ett händelserikt år och en företagsam framtid

KRÖNIKA Julen står för dörren och det är dags att runda av året 2019. Det har varit ett händelserikt år för oss på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland, inte minst för min egen del. I augusti tog jag över rodret som regionchef och kom in i en verksamhet med full fart framåt och många saker på gång.
NYHET Publicerad:

En västsvensk gasell som springer snabbast i branschen

GASELLFÖRETAG Plint är branschledande och arbetar med flera stora företag. Främst satsar de på streamingtjänster och arbetar exempelvis med Netflix och Amazon. Nu är de utsedda till ett av Västra Götalands gasellföretag 2019.
NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.