Trots att det har blivit enklare missar svenska företag missar chansen att delta i FN:s upphandlingar, skriver experten Ellen Hausel Heldahl. I en nygjord film berättar två företag om hur de tog hem FN-kontrakt.
Inom EU upphandlar en kvarts miljon offentliga organisationer för hisnande 2,5 biljoner euro (cirka 15 procent av BNP). Alla annonser över tröskelvärdet i Europa ska annonseras i TED (Tenders Electronic Daily) och det ger europeiska företag i en möjlighet att lämna anbud över landsgränserna.
En affärsmöjlighet som många svenska företag däremot missar är att det finns andra upphandlande organisationer än de inom EU. När jag emellanåt träffar svenska upphandlare från till exempel FN, Världsbanken, Europeiska investeringsbanken (EIB) eller European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) klagar de ofta på att de nästan aldrig får anbud från svenska företag. Det kan bero på att det är svårt att hitta information om dessa affärsmöjligheter på svenska hemsidor och att inhemska informationskanaler saknas.
Detta vill Svenskt Näringsliv råda bot på. I syfte att sprida kunskap och information om affärsmöjligheterna som finns utanför EU och framföra allt inom FN har vi tagit skapat en informationssida på Svenskt Näringslivs hemsida som förhoppningsvis ska vara inspirerande och informativ. I tider av oro och ökad protektionism behövs svenska företags innovationskraft och kunskap i världen.
Det har funnits en uppfattning hos svenska företag att det är svårt att komma in på FN-marknaden. Men detta håller på att förändras, i takt med att FN:s upphandlingssystet blivit allt mer digitalt . De som lägger anbud i Sverige och Europa kommer att känna igen sig i det digitala system som skapats inom FN. Min målsättning är att vi framöver ska lägga till ytterligare information om andra organisationers upphandlingar.
Vi hoppas så klart att fler svenska företag hittar till hemsidan och låter sig inspireras!
Offentlig upphandling