”Lär av dem som blickar framåt”

NYHET Publicerad

HALLÅ DÄR Maria Norberg, vd och grundare av Teknikkvinnor, nyss hemkommen från konferensen Move The Dial i Toronto. Varför var du inbjuden dit?

Move The Dial

"Många tyckte att det jag sa om att inkludera alla i arbetet var bra". Det säger Maria Norberg som nyligen deltog på en stor kanadensisk konferens om mångfald och jämställdhet.

Maria Norberg

Maria Norberg, vd och grundare av Teknikkvinnor.

– Move The Dial är en organisation som liknar Teknikkvinnor. Den jobbar för mångfald och inkludering i teknikbranschen med stort fokus på att få in kvinnor i branschen och att få dem att stanna. Konferensen hade 2700 deltagare från en mängd olika länder.

– Jag deltog i en paneldebatt med en kvinna från Indien, en från USA och en från Japan. Vi hade alla olika perspektiv och bakgrund och diskuterade likheter och skillnader mellan våra länder när det gäller kvinnors möjligheter i teknikbranschen.

Vad ser du för skillnader när det gäller teknikkvinnor i Sverige jämfört med andra länder? 

– Vi har kommit väldigt långt på samhällsnivå, till exempel när det kommer till lagar och regler, och det har stor påverkan. I vissa länder kostar barnomsorg så mycket att det är omöjligt för båda föräldrarna att jobba heltid. Och en kvinna som vill tillbaka till yrkeslivet efter att ha varit hemma med barnen i tio år kan ha svårt att få anställning.

– På så sätt har vi bättre förutsättningar i Sverige än många andra länder men teknikbranschen har ändå ett jobb att göra för att förändra sin kultur och sina normer. Där har vi en bit kvar att gå.

Vad kan teknikföretag i andra länder lära av den svenska teknikbranschen?

– Många tyckte att det jag sa om att inkludera alla i arbetet var bra. För att få till en förändring av normen, kulturen och synen på teknikkunniga kvinnor behöver männen inkluderas. Det räcker inte att kvinnor driver frågan om jämställdhet utan det måste även män göra, och det görs i större utsträckning i Sverige. Här är det mer naturligt att prata om det än vad det är i många andra länder.

Vad kan vi lära av teknikföretag utomlands? 

– Jag fick uppfattningen att retoriken kring mångfald och jämställdhet ser annorlunda ut. Man delar med sig mer av personliga upplevelser i form av konkreta exempel och erfarenheter. Med på konferensen fanns många häftiga organisationer med mångfaldsperspektiv som alla hade en positiv vinkel – att de bryr sig om samtiden och framtiden i stället för att prata om hur dåligt det har varit historiskt.

Vad anser du är nyckeln till att få fler kvinnor att välja att arbeta med teknik? 

– På en nivå handlar det om att förändra normerna kring stereotypen av vem som jobbar med teknik. Idag är den personen en vit högutbildad man. Redan i tidig ålder lär sig många barn att det är män som jobbar med teknik och den bilden behöver föräldrar och lärare bidra till att förändra.

– Det är också viktigt att synliggöra förebilder, och det behöver inte alltid vara den starkast lysande stjärnan på himlen. Ännu större betydelse har de som finns framför en i livet, i vardagen. De superframgångsrika kvinnorna behövs men för personer som pluggar på universitetet eller är i början av karriären blir det lätt ouppnåeligt. Kan jag se en person som är två steg framför mig i karriären är det lättare att bygga en relation och se vad man själv kan göra. Det är mer inom räckhåll.

– Förändras normen av vem som jobbar med teknik minskar fördomarna gentemot kvinnor i teknikbranschen hos chefer och andra som rekryterar, och då kommer kvinnor och män att bedömas mer lika än de gör idag.

Teknikkvinnors rekordresa

Teknikkvinnor startades som en Facebookgrupp i september 2017. På fem dagar hade 5 000 personer gått med i gruppen. Idag har den nästan 28 000 medlemmar spridda över hela Sverige och ytterligare två grupper har skapats, Teknikkvinnor Chef och Teknikkvinnor Jobb.

Visionen är att det ska vara lika självklart för alla att jobba inom teknik och att alla teknikbranscher är inkluderande och jämställda.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny satsning lockar kvinnor till industrin

UTBILDNING I Värmland görs en storsatsning på industrirelaterad vuxenutbildning för att försöka komma till rätta med kompetensbristen. Mikaela Larsson utbildar sig till cnc-operatör i Karlstad och känner att hon har hamnat rätt. ”Det är ju det här jag ska göra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

”Vi måste vända på tratten” 

HALLÅ DÄR Anders Ferbe, du var tidigare ordförande i Valideringsdelegationen som i våras lämnade sitt slutbetänkande. Varför är det så viktigt att valideringen utvecklas?
NYHET Publicerad:

Snabba vägar till ny kunskap

KOMPETENS Korta utbildningar på distans. Det är det företagen vill ha nu, enligt utbildnings-vd:n Maria Scullman. Hon är övertygad om att det fortsätter även efter corona. ”Företagen har gjort den förflyttning som det har pratats om länge – att bli mer digitala och jobba på distans”.
NYHET Publicerad:

Digitalt kompetenslyft för garveriet

DIGITALISERING När corona slog till ställde Ödins garveri på Gotland snabbt om och lanserade en nätbutik. Ägaren Eva Lilja går nu en utbildning om digitalisering inom handeln. ”Det är nyttigt att försöka förstå hur det hänger ihop, var det är viktigt att synas och hur kunder tänker”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Trygghetsfonden: Ta vara på tillfället

OMSTÄLLNING Trots att pandemin innebär stora utmaningar är det ett bra tillfälle både för företag och individer att stärka sin kompetens för att stå ännu bättre rustade när det lättar. Det menar Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden.
NYHET Publicerad:

Nytt avtal öppnar för utbildning

BESÖKSNÄRING Ett nytt avtal inom besöksnäringen öppnar för att använda korttidspermitteringen till kompetensutveckling. Det kan göra att fler stannar kvar i branschen och ser chansen att komma tillbaka till något ännu bättre efter krisen, menar Kersti Wittén på Visita.
NYHET Publicerad:

Industrins parter överens: Utbilda personalen nu

AVTAL Både arbetsgivare och fackförbund inom industrin är överens om att det är bra att passa på att utbilda personalen nu. ”Jag tror att det blir mer fokus på kompetensen framöver”, säger Peter Kancans på Industriarbetsgivarna.
NYHET Publicerad:

750 miljoner till Yrkeshögskolan

STÖDPAKET Regeringen vill ge Yrkeshögskolan 750 miljoner kronor för kompetensutveckling i samband med corona. Det innebär 2000 fler utbildningsplatser, enligt Thomas Persson, generaldirektör, Myndigheten för yrkeshögskolan.
NYHET Publicerad:

”Coronakrisen får inte övergå i en kompetenskris”

HALLÅ DÄR Mia Bernhardsen, arbetsmarknadsexpert. Vad hände med Rekryteringsenkäten som skulle ha presenterats i början av april?
NYHET Publicerad:

Komvux: Positiv signal från regeringen

UTBILDNING Regeringen satsar på vuxenutbildningen. Den som har störst behov av studier ska ges förtur och språk blir en naturlig del av yrkesutbildningen. ”Förändringarna är ett steg i rätt riktning för en mer effektiv kompetensförsörjning”, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Tafatt regering hämmar kompetensförsörjningen

DEBATT Arbetsgivare skriker efter rätt kompetens. Samtidigt konstaterar privatanställda tjänstemän att svårigheten att intyga sin kompetens för en ny arbetsgivare är det största hindret för att byta jobb. Att regeringen i det läget väljer att inte hörsamma ett enda av de förslag som presenteras i Valideringsdelegationens utredning är olyckligt, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv och Unionen.
NYHET Publicerad:

Så tog sig byggjätten ur machokulturen

STRATEGI En missad storaffär gjorde att Skanskas mångfaldsarbete tog fart på allvar. "Ledningen hade nog inte förstått att det kunde vara affärskritiskt", säger Monica Westerberg på Skanska Sverige där andelen kvinnor nu har ökat markant.
NYHET Publicerad:

Ica:s toppkvinnor tar för sig allt mer

MÅNGFALD Fokusera på jämlikhet och inkludering så får ni mångfalden på köpet. Rådet kommer från Emma Nyquist, mångfaldsstrateg inom Ica-gruppen. Koncernen fick nyligen ta emot priset som den europeiska detaljhandelns mest jämställda företag.
NYHET Publicerad:

De är techbranschens hetaste kvinnor 

HALLÅ DÄR Livia Moore, marknadschef på riskkapitalbolaget Antler, som har varit med och tagit fram en lista på 50 tongivande kvinnor i techbranschen. Varför behövs det?
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

”Lär av dem som blickar framåt”

HALLÅ DÄR Maria Norberg, vd och grundare av Teknikkvinnor, nyss hemkommen från konferensen Move The Dial i Toronto. Varför var du inbjuden dit?
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Här tar kvinnorna plats

JÄMSTÄLLDHET Stena Line gör en rejäl satsning på ökad jämställdhet i hela koncernen. Om tre år ska 30 procent av företagets chefer vara kvinnor, liksom 30 procent av alla som nyrekryteras, enligt hr-ansvariga Margareta Jensen Dickson.