Stockholms Städsystem

Ett öppet ledarskap är viktigast för att lyckas med mångfald, enligt Emma Unevik, vd på Stockholms Städsystem. "Det krävs stor förståelse och acceptans för olika kulturer och att kunna ifrågasätta sin egen syn på hur man tycker att saker ska vara."

Städbolaget där nio av tio är utlandsfödda

NYHET Publicerad

MÅNGFALD På Stockholms Städsystem är 90 procent av medarbetarna utlandsfödda och det är något som företagets vd Emma Unevik är mycket stolt över. ”Det är fantastiskt att handgripligen vara en del av integrationen. Vi pratar inte bara om det – vi gör det.”

Emma Unevik

"Att ha medarbetare från hela världen är den stora charmen med att driva det här bolaget", säger Emma Unevik.

Städbranschen är en av de branscher som sysselsätter flest personer med utländsk bakgrund. De utgör 57 procent av alla anställda vilket gör branschen till en stor integrationsmotor. Dessutom anställs många med en relativt låg utbildningsgrad. 81 procent av de anställda har som mest en gymnasieutbildning, och av dem har hälften inte gått på gymnasiet.

För många av de som börjar jobba i städbranschen är det deras första jobb. På städbolaget Stockholms Städsystem med omkring 120 medarbetare är nio av tio anställda utrikesfödda vilket också följer snittet i Stockholm.

 – Vi är väldigt stolta över att sticka ut på det här sättet. Det är fantastiskt att handgripligen vara en del av integrationen. Vi pratar inte bara om det – vi gör det, säger Emma Unevik som driver bolaget tillsammans med sin bror.

För Stockholms Städsystem är det inget nytt att medarbetarna har många olika nationaliteter. Så har det varit så länge Emma Unevik, som är tredje generationen i familjeföretaget, kan minnas.

 – Att ha medarbetare från hela världen är den stora charmen med att driva det här bolaget. Det är mycket skratt, glädje och omtanke. En härlig blandning människor som skapar en härlig dynamik och högt i tak.

Hon hoppas att städbranschen ska vara ett föredöme för andra branscher, och att de ska våga anställa fler med utländsk bakgrund.

 – Förhoppningsvis har vi gått i bräschen och visat att det är fullt möjligt.

Men det är vissa saker den som vill öka mångfalden och anställa fler utlandsfödda bör tänka på för att det ska bli bra, påpekar hon.

En mycket betydelsefull faktor är såklart språket. Stockholms Städsystem ställer som krav att de som anställs ska kunna tala och göra sig förstådda på svenska, och kunna ta till sig enkla skriftliga instruktioner. Med många anställda som inte pratar flytande svenska gäller det att ha enkla arbetsinstruktioner som är lätta att förstå. Det är också viktigt att stimulera dessa medarbetare att plugga svenska så att de hela tiden utvecklas språkmässigt, konstaterar Emma Unevik.

 – Ofta kan de mer svenska än de själva tror. Ibland handlar det om att man som arbetsledare får lära sig att prata långsammare och tydligare, och att uppmuntra till att våga fråga.

Många lär sig språket främst på sin arbetsplats när de får tillämpa svenska hela dagarna och därför försöker Stockholms Städsystem alltid se till att blanda nationaliteter när grupper sätts samman.

 – Det förpliktigar att prata svenska på arbetsplatsen. Pratar alla svenska med varandra utvecklas de språkmässigt och det gör också att alla är med i gemenskapen.

Arbetsledarna har fått utbildning för att kunna förstå och hantera situationer som kan uppstå på grund av kulturskillnader. Det kan handla om allt från att lösa en konflikt som uppstår när medarbetare från två länder i krig plötsligt ska jobba sida vid sida, eller att planera långsemestrar mitt i vintern när det är högsäsong i en medarbetares hemland och de vill åka dit och hälsa på släkt och vänner.

Eller att hantera att någon akut måste åka till sitt hemland till en familjemedlem som är sjuk eller behöver hjälp på något sätt.

Ett öppet ledarskap är allra viktigast för att lyckas med mångfald, enligt Emma Unevik. Cheferna måste ha bra värderingar.

 – Det krävs stor förståelse och acceptans för olika kulturer och att kunna ifrågasätta sin egen syn på hur man tycker att saker ska vara. Att vara beredd att ta till sig andra idéer som kanske är ännu bättre.

Mångfalden ger ett annat perspektiv på tillvaron, betonar hon. Som arbetsgivare får Stockholms Städsystem mycket tillbaka från sina anställda.

 – Det betyder många gånger jättemycket för dem att komma in på arbetsmarknaden, få arbetskamrater och känna att de är en del av något. Som arbetsgivare får vi mycket glädje och omtanke tillbaka. Det märks, syns och hörs att vi gör något bra och att det är uppskattat.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Komvux: Positiv signal från regeringen

UTBILDNING Regeringen satsar på vuxenutbildningen. Den som har störst behov av studier ska ges förtur och språk blir en naturlig del av yrkesutbildningen. ”Förändringarna är ett steg i rätt riktning för en mer effektiv kompetensförsörjning”, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Tafatt regering hämmar kompetensförsörjningen

DEBATT Arbetsgivare skriker efter rätt kompetens. Samtidigt konstaterar privatanställda tjänstemän att svårigheten att intyga sin kompetens för en ny arbetsgivare är det största hindret för att byta jobb. Att regeringen i det läget väljer att inte hörsamma ett enda av de förslag som presenteras i Valideringsdelegationens utredning är olyckligt, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv och Unionen.
NYHET Publicerad:

Så tog sig byggjätten ur machokulturen

STRATEGI En missad storaffär gjorde att Skanskas mångfaldsarbete tog fart på allvar. "Ledningen hade nog inte förstått att det kunde vara affärskritiskt", säger Monica Westerberg på Skanska Sverige där andelen kvinnor nu har ökat markant.
NYHET Publicerad:

Ica:s toppkvinnor tar för sig allt mer

MÅNGFALD Fokusera på jämlikhet och inkludering så får ni mångfalden på köpet. Rådet kommer från Emma Nyquist, mångfaldsstrateg inom Ica-gruppen. Koncernen fick nyligen ta emot priset som den europeiska detaljhandelns mest jämställda företag.
NYHET Publicerad:

De är techbranschens hetaste kvinnor 

HALLÅ DÄR Livia Moore, marknadschef på riskkapitalbolaget Antler, som har varit med och tagit fram en lista på 50 tongivande kvinnor i techbranschen. Varför behövs det?
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

”Lär av dem som blickar framåt”

HALLÅ DÄR Maria Norberg, vd och grundare av Teknikkvinnor, nyss hemkommen från konferensen Move The Dial i Toronto. Varför var du inbjuden dit?
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Här tar kvinnorna plats

JÄMSTÄLLDHET Stena Line gör en rejäl satsning på ökad jämställdhet i hela koncernen. Om tre år ska 30 procent av företagets chefer vara kvinnor, liksom 30 procent av alla som nyrekryteras, enligt hr-ansvariga Margareta Jensen Dickson.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivaren satsar på jobb till utsatta grupper

KOMPETENS Att ta in utlandsfödda och personer med funktionsnedsättning är ett sätt för FM Mattsson Mora Group att ta sitt samhällsansvar och få in ny kompetens.
NYHET Publicerad:

Städbolaget där nio av tio är utlandsfödda

MÅNGFALD På Stockholms Städsystem är 90 procent av medarbetarna utlandsfödda och det är något som företagets vd Emma Unevik är mycket stolt över. ”Det är fantastiskt att handgripligen vara en del av integrationen. Vi pratar inte bara om det – vi gör det.”
NYHET Publicerad:

Unga inspirerar i energibranschen

HALLÅ DÄR Neval Bilic, ansvarig för frågor kring kompetensförsörjning på Energiföretagen Sverige. Ni har startat initiativet Qraftsamling. Vad är det?
NYHET Publicerad:

Rapport: Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna

ARBETSMARKNAD Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Företagen är inte bara välfärdsskapare utan också stora utbildningsaktörer”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert.
NYHET Publicerad:

McDonalds: Inställningen avgör vem som får jobbet

MÅNGFALD Här jobbar svensk- och utlandsfödda sida vid sida. Alla pratar svenska och har en positiv attityd till jobbet. Det är framgångsreceptet när Eva Dunér, ägare av flera McDonaldsrestauranger, anställer ungdomar. 
NYHET Publicerad:

”Våga testa mångfald på riktigt”

HALLÅ DÄR Delal Apak, vd på rekryteringsföretaget Novare Peritos, med fokus på personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer som exempelvis autism, adhd eller add. Hur ser deras arbetsmarknad ut?
NYHET Publicerad:

Så ska unga tjejer behålla sitt teknikintresse

JÄMSTÄLLDHET Unga tjejer följer äldre tjejer på sociala medier, där de delar med sig av vardagen på en teknisk utbildning. Teknikföretagens senaste grepp är ett försök att få fler tjejer att behålla sitt teknikintresse.
NYHET Publicerad:

Uppskattad jubilar fyller 10 år

KOMMENTAR Yrkeshögskolan fyller tio år. Värna skolans särart och låt den stå modell för fler utbildningsformer, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Fyra svenska medaljer vid yrkes-VM

WEBB-TV Sverige kammade hem ett silver, tre brons och sex Medallion for Excellence vid yrkes-VM i ryska Kazan.
NYHET Publicerad:

Med principen "en av tre" stärker Siemens mångfalden

MÅNGFALD Attityder, envishet och empatiska ledare är centrala faktorer i Siemens satsning på mångfald. Norden-vd:n Ulf Troedsson betonar att arbetet är långt ifrån klart men med några enkla konkreta grepp har företaget på senare år lyckats ta rejäla kliv framåt. 
NYHET Publicerad:

Rekryteringsroboten ger alla samma chans

KOMPETENS Roboten Tengai har inga känslor. Den ställer utmanande frågor under intervjun utan att tveka och rapporterar sedan exakt vad kandidaten svarat.