Charlotte Reidhav

"Som chef får jag ett stort ägandeskap för vilket utrymme jag har att ge mina medarbetare och vad jag som chef och arbetsgivare måste ge för att bibehålla min konkurrenskraft", säger Charlotte Reidhav, chef på Eon där chef och medarbetare sätter lönen själva.

Lönebildning: "Börja testa nya sätt att jobba"

NYHET Publicerad

STRATEGI Energibranschen är en av de branscher som kommit längst när det gäller individuella löner. På Eon har processlöneavtalet utvecklat både chefer och medarbetare. ”Det har pushat mig till att våga prata om det som är svårt”, säger Charlotte Reidhav, chef på Eon.

EFA-konferens

Anders Awad Pettersson på Unionen, Sigrun Malm på Sveriges Ingenjörer och Ulf Nordström på EFA diskuterade processlöneavtal.

Katarina Sigéus Ek

Katarina Sigéus Ek, hr-chef på Eon.

Foto: ADAM IHSE / TT

”Lön, motivation och prestation – hur hänger det ihop?” var rubriken på den konferens som arrangerades av Energiföretagens Arbetsgivareförening EFA, Unionen och Sveriges Ingenjörer nyligen på Clarion Sign i Stockholm. Hit kom 85 deltagare från olika företag och organisationer för att inspireras, nätverka och utbyta erfarenheter kring lönebildning.

En av programpunkterna handlade om hur Eon sedan 2015 arbetar med ett sifferlöst avtal där chef och medarbetare har fullt mandat att förhandla och sätta lönen vid lönesamtalet. Fackförbunden och hr-organisationen ansvarar för att avtal och process fungerar och uppdateras, och att cheferna får den utbildning och stöd som de behöver.

Hr-chefen Katarina Sigeus Ek förklarade varför Eon flyttat ut ansvaret för lönebildningen så radikalt.

– Vi ville få en större utväxling av lönesättningen och då måste ansvaret ligga på de två som bäst kan bedöma och prata om prestation – chef och medarbetare.

Det blir ett verktyg för chefer i deras ledarskap men också ett sätt att ge medarbetarna hög kvalitet på den typen av samtal, konstaterar hon. De får veta hur prestationen bedöms, vad som ligger bakom deras lön och vad de kan göra för att utvecklas vidare.

– Kvaliteten i samtalet är viktigare än storleken på löneökningen. Det är feedback och hjälp att utvecklas vidare som medarbetare vill ha.

Samtidigt är det en stor uppgift för cheferna, poängterade Katarina Sigeus Ek.

– Vissa chefer säger att det här är det bästa som har hänt dem som ledare men det finns också de som tycker att det har varit svårt.

En av Eons chefer, Charlotte Reidhav, berättade att hennes första lönerevision, innan det nya sättet att arbeta med lönesättningen införts, tyckte hon att det var skönt att ha en siffra att luta sig mot.

– Jag är ganska säker på att jag var dålig på att ge feedback och på att ha lönesamtal. Jag vågade inte ha riktigt ha ärliga dialoger med mina medarbetare.

Men sedan hon fick ett större ansvar för lönesättningen har hon utvecklats betydligt som chef.

– Det har pushat mig till att våga prata om det som är svårt och att göra det på ett ganska enkelt sätt. Jag är övertygad om att det utvecklar chefer, medarbetare och vår affär – det ger mycket energi.  

Cheferna får utbildning och stöd i hur feedback- och lönesamtal ska gå till, vad som ska gås igenom och hur chefen kan hantera det. De får också information bland annat om marknadsläget, om vad som händer i omvärlden.

– Som chef får jag ett stort ägandeskap för vilket utrymme jag har att ge mina medarbetare och vad jag som chef och arbetsgivare måste ge för att bibehålla min konkurrenskraft. Kopplingen mellan affärens ekonomi och lönebildningen blir starkare, säger Charlotte Reidhav.

Katarina Sigeus Ek råder andra företag som funderar på att jobba på samma sätt med sin lönebildning att ”våga hoppa”.

– Börja testa nya sätt att jobba! Ha samtidigt beredskap för att ni kommer att behöva göra justeringar. Var lyhörda och lyssna på varandra för att tillsammans hitta vägen framåt.

Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert och konferensens moderator, betonade vikten av att utveckla de inblandades roller vid den här typen av förändring. Till exempel när fackliga ombud går från att företräda alla sina kollegor och förhandla om deras löner, till att i stället vara rådgivare och berätta för medlemmarna råd hur de kan resonera inför ett lönesamtal.

– Hur ska man tänka när man ska förflytta sig från förhandlingslogiken till det verksamhetsnära perspektivet? Vad betyder det för min roll? Det är en intressant aspekt för att lyckas med medarbetar- och verksamhetsnära lönebildning.

Ulf Nordström på EFA berättade om drivkraften bakom energibranschens öppna processavtal som kom till för snart 20 år sedan.

– Det var ett gemensamt intresse från EFA, Sveriges Ingenjörer och Unionen att lönesättning bäst görs ute på företagen och inte från centralt håll i Stockholm.

Sigrun Malm på Sveriges Ingenjörer betonade att processavtal kräver en lokal facklig part på företaget för att fungera och att det än så länge är få som har vågat släppa siffran helt.

Enligt Anders Awad Pettersson på Unionen ger den höga fackliga täckningsgraden i branschen helt andra förutsättningar för den här typen av avtal än på annat håll.

– Energiavtalet sticker verkligen ut.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tät återkoppling motiverar Ambeas medarbetare

MOTIVATION För att koppla lönen tajtare till den enskilde medarbetaren har Ambea skruvat upp frekvensen på sina utvecklingssamtal. Nu hålls de tre gånger per år. ”Vi tyckte att det var lite förlegat att ha utvecklingssamtal bara en gång per år”, säger hr-chefen Pernille Ramirez.
NYHET Publicerad:

"Det är chefen som får det att hända"

HALLÅ DÄR Sofia Malmrud, doktorand på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Du är halvvägs igenom din avhandling om individuell lönesättning. Vad är din angreppsvinkel?
NYHET Publicerad:

Lönebildning: "Börja testa nya sätt att jobba"

STRATEGI Energibranschen har kommit långt när det gäller individuella löner. På Eon har processlöneavtalet utvecklat både chefer och medarbetare. ”Det har pushat mig till att våga prata om det som är svårt”, säger Charlotte Reidhav, chef på Eon.
NYHET Publicerad:

Företagsnära lönesättning lönar sig

LÖNEBILDNING Hur det går för företaget och vad medarbetaren presterar avgör hur hög lönen ska vara, enligt Mattias Dahl, vice vd. ”De flesta anser att det är rimligt. Ingen vill se motsatsen – att det inte har någon betydelse.”
NYHET Publicerad:

Så behåller it-företaget kompetenta medarbetare

LÖNEBILDNING It-mästarens nya lönemodell innebär att företaget lägger krut på att utveckla medarbetare som bidrar extra mycket till verksamhetens framgångar. ”På så sätt kan vi ännu bättre se till att inte tappa dem”, säger hr-chefen Göran Lejerwik.
NYHET Publicerad:

”Intressant att få bredden på en och samma dag”

HALLÅ DÄR Greta Sundin, strategiskt ansvarig för löne- och förmånsfrågor samt hr-ekonomi inom utbildningskoncernen Academedia. I oktober är du för tredje gången med på Lönebildningsdagen som Svenskt Näringsliv ordnar. Vad är det som lockar?
NYHET Publicerad:

Telekomjätte lockar ingenjörer med trendig lönemodell

LÖNEBILDNING Från lokal till global lönebildning för 100 000 anställda spridda över hela världen. För fem år sedan lade telekomjätten Ericsson om hela sin löneprocess för att öka attraktiviteten, enligt Sverker Walldal på Ericsson.
NYHET Publicerad:

Nationalekonomer vill se förändrade kollektivavtal

HALLÅ DÄR Lars Calmfors, nationalekonom och medförfattare till en ny bok, Kollektivavtal och lönebildning i en ny tid. Vad handlar den om?
NYHET Publicerad:

Höstens lönebildningsdag löser hr-utmaningar

I PRAKTIKEN Den 9 oktober är det för femte året i rad dags för Lönebildningsdagen i Stockholm. Konferensens rubrik är Bang for the buck – 5 utmaningar och 6,5 lösningar, och den här gången får hr-rollen extra uppmärksamhet.
NYHET Publicerad:

”Motivation kan inte köpas för pengar”

HALLÅ DÄR Johan Thesslin som skrivit boken Lön och motivation: chefens handbok för att belöna och utveckla medarbetare, tillsammans med AnnCharlotte Bretan. Varför skrev ni den?
NYHET Publicerad:

Vägledande avtal dras med utmaningar

STRATEGI Ledaravtalet var först ut med företagsnära lönebildning år 1992. Många kollektivavtal har följt efter, men det finns också utmaningar, enligt Ledarnas förhandlingschef Helena Hedlund.
NYHET Publicerad:

Så får IBM rättvisare löner

LÖNESÄTTNING När it-jätten IBM införde en ny lönemodell lyfte det medarbetarnas engagemang. Genom att chef och medarbetare på egen hand tar större ansvar för återkoppling och bedömning blir lönesättningen dessutom rättvisare, enligt Simona Scaravella, hr-chef på IBM Sverige.
NYHET Publicerad:

Digitalisering inleder seminarieserie om framtidens arbetsmarknad

DEN TEKNISKA UTVECKLINGEN Den 11 juni är det dags för det första seminariet som arrangeras av Svenskt Näringslivs projekt Framtidens arbetsmarknad, FrAM. I fokus är digitaliseringen och den konkurrenskraft som finns i teknikutvecklingen.
NYHET Publicerad:

Här tar medarbetarna fram lönemodellen

LÖNEBILDNING På Gnosjö Automatsvarvning tog medarbetarna fram den nya bedömningsmodellen som ligger till grund för lönesättningen. Nu är det tydligare för alla hur de kan påverka sin lön och karriärutveckling, enligt vd:n Linda Fransson.
NYHET Publicerad:

Lönesättning som förändrar beteenden

STRATEGI För Epiroc i Kalmar var det en fullträff att koppla lönekriterierna rakt av till den värdegrund som företaget tagit fram. ”Löneprocessen driver precis det vi vill driva – förbättrade beteenden”, säger vd:n Jenny Heimersson.
NYHET Publicerad:

Därför fungerar sifferlöst så bra i energibranschen

HALLÅ DÄR Nikta Nabavi, ansvarig för Unionens kollektivavtal inom energibranschen. Varför fungerar sifferlösa avtal så bra inom det området?
NYHET Publicerad:

AP-fond lockar med hållbarhet och mångfald

REKRYTERING När ungdomar söker jobb vill de inte bara veta vad en arbetsgivare gör, utan även hur jobbet utförs. ”Lönen har nog fortfarande en viss status men lika mycket status ligger i att företaget har schysta värderingar”, säger Eva Halvarsson, vd på Andra AP-fonden.
NYHET Publicerad:

Unga vill göra karriär – men har inte bråttom

MILLENNIEGENERATIONEN Att unga bara vill vidare till nästa jobb för att få upp lönen är en missuppfattning, konstaterar Isak Petrén, senior analytiker på Willis Towers Watson. ”Millennials vill göra karriär men det är inget måste att byta jobb för att åstadkomma det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Så stärker prisade Centiro företagskulturen

STRATEGI På Centiro blir medarbetare sedda som individer samtidigt som de hela tiden får utmaningar som utvecklar. I en väl fungerande arbetsmiljö och kultur är lönen inte den viktigaste frågan, enligt koncernchefen Niklas Hedin.
NYHET Publicerad:

Almega jobbar vidare för fler sifferlösa avtal

HALLÅ DÄR Stefan Koskinen, förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen. Vad ser ni som viktigast när unga väljer arbetsgivare?