Lärarbristen hämmar flickors teknikintresse

NYHET Publicerad

JÄMSTÄLLDHET Lärare har en nyckelroll för att fler tjejer ska intressera sig för teknik, tro på sig själva och välja ett teknikyrke. Men bristen på behöriga tekniklärare är stor, och vissa lärare verkar dessutom känna obehag inför teknik som de inte tror sig kunna, enligt forskaren Ulrika Sultan.

Ulrika_Sultan

"Företagen lutar sig mot att det finns en stabil gymnasie- och grundskola där eleverna får med sig de kunskaper som företagen behöver. Men så är det inte idag", säger Ulrika Sultan.

Det går fortfarande trögt med att attrahera fler flickor till teknikområdet, även om det sakta blir bättre.

Ulrika Sultan, forskare i teknisk undervisning vid Linköpings universitet, har fördjupat sig i flickors teknikintresse. Bland annat har hon samarbetat med Teknikföretagen kring boken Teknik – 10 lektioner i att förändra världen, som stöd för tekniklärare.

En betydelsefull faktor är att flickor själva inte tror att de gillar teknik. Det finns nioåriga flickor som har bestämt sig för att de inte kan teknik, förklarar Ulrika Sultan.

– Det är ju oacceptabelt! Att vartannat barn anser sig vara otekniskt är ett stort problem för vårt samhälle. Jag är förvånad över att vi låter flickor prata om sig själva på det här viset. Det är som att de skulle säga att ”jag kommer aldrig kunna simma”.

Och de flickor som faktiskt håller på mycket med teknik får lära sig av andra att det inte är teknik de sysslar med. Som exempel nämner hon hästtjejer som ofta är ”extremt tekniska”. De gör allt från att komma på nya tekniska lösningar i stallet och hantera ryktborstar och sadlar, till att bemästra ett djur på 500 kilo.

– Det är kvaliteter som jag tänker mig att företag vill ha. En person som är entreprenöriell, som vågar ta för sig, och som använder tekniska verktyg för att lösa problem. Men hästtjejerna själva tror inte att de håller på med teknik, eftersom de får höra det.

Flickor påverkas också av att stereotypen av någon som sysslar med teknik fortfarande är en man. För att dessa stereotyper inte ska forma en är det viktigt att ha nära förebilder, och störst påverkan har föräldrar och lärare, påpekar hon. Inte superkvinnor och popartister. 

– Det där med förebilder är lurigt. Att bara lyfta fram en kvinna som jobbar med teknik får ingen att bli sugen på att jobba med teknik. De förebilder som finns nära har störst påverkan.

Lärare har allra störst påverkan, enligt Ulrika Sultan. Hur de bemöter teknikintresse och ger stöd i klassrummet spelar stor roll för hur flickorna uppfattar sig själv och för vilka möjligheter de anser sig ha inom teknik.

– Vi ser att många flickor som söker tekniska utbildningar har fått uppmuntran från en lärare som sagt att ”vad bra du är – det här är ju din grej”.

Men för att fler tjejer ska välja en teknikinriktning måste också grundskolans teknikundervisning bli bättre. Skolan har en viktig roll eftersom det är enda platsen där alla barn och ungdomar måste vara.

– Där ges en jättemöjlighet att få elever att upptäcka att de gillar teknik och uppmuntra dem att söka tekniska utbildningar. Där kan man också visa att teknik förändrar världen och vilken makt det är att förstå teknik och jobba med det.

Samtidigt finns det lärare som nästan är rädda för teknik. Ulrika Sultan reagerar starkt när lärare som stöter på en ny teknisk grej eller något som inte fungerar ger upp i stället för att ta sig an problemet och försöka lösa det, även om de inte vet från början hur det ska lösas.

– Det är inte bra när en lärare utstrålar det. Vi måste tänka på hur vi hanterar teknik framför barn. Bland årskurs 1–7-lärare är det till största delen kvinnor som tyvärr har antagit rollen som icke-tekniska.

Ett annat stort problem är lärarbristen. Nästan hälften av lärarna i teknik är obehöriga, och om vem som helst när som helst går in och undervisar i ett ämne de inte kan blir det inte den bästa teknikundervisningen, påpekar hon.

– Tänk vilken ilska det skulle väcka om det handlade om svenska eller matte! Det är Sveriges framtid det handlar om och jag förstår näringslivets oro. Företagen lutar sig mot att det finns en stabil gymnasie- och grundskola där eleverna får med sig de kunskaper som företagen behöver. Men så är det inte idag.

På tre fronter

Tre initiativ från Teknikföretagen för att öka tjejers teknikintresse:

- #CreateTechfidence. På sociala medier sprids ett initiativ under hashtagen #CreateTechfidence som uppmuntrar vuxna att fundera på hur de hanterar teknik inför unga i sin vardag.

- Teknik – 10 lektioner i att förändra världen. En bok som stöttar tekniklärare i att skapa en undervisning som så många som möjligt känner sig inkluderade i, och som utgår från samhällsproblem som intresserar unga.

- Bredda Bilden. En bank med bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller jobbar i teknikbranschen. Bilderna är nedladdningsbara med fri användning för de som vill bidra till att bredda bilden.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Här tar kvinnorna plats

JÄMSTÄLLDHET Stena Line gör en rejäl satsning på ökad jämställdhet i hela koncernen. Om tre år ska 30 procent av företagets chefer vara kvinnor, liksom 30 procent av alla som nyrekryteras, enligt hr-ansvariga Margareta Jensen Dickson.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivaren satsar på jobb till utsatta grupper

KOMPETENS Att ta in utlandsfödda och personer med funktionsnedsättning är ett sätt för FM Mattsson Mora Group att ta sitt samhällsansvar och få in ny kompetens.
NYHET Publicerad:

Städbolaget där nio av tio är utlandsfödda

MÅNGFALD På Stockholms Städsystem är 90 procent av medarbetarna utlandsfödda och det är något som företagets vd Emma Unevik är mycket stolt över. ”Det är fantastiskt att handgripligen vara en del av integrationen. Vi pratar inte bara om det – vi gör det.”
NYHET Publicerad:

Unga inspirerar i energibranschen

HALLÅ DÄR Neval Bilic, ansvarig för frågor kring kompetensförsörjning på Energiföretagen Sverige. Ni har startat initiativet Qraftsamling. Vad är det?
NYHET Publicerad:

Rapport: Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna

ARBETSMARKNAD Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Företagen är inte bara välfärdsskapare utan också stora utbildningsaktörer”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert.
NYHET Publicerad:

McDonalds: Inställningen avgör vem som får jobbet

MÅNGFALD Här jobbar svensk- och utlandsfödda sida vid sida. Alla pratar svenska och har en positiv attityd till jobbet. Det är framgångsreceptet när Eva Dunér, ägare av flera McDonaldsrestauranger, anställer ungdomar. 
NYHET Publicerad:

”Våga testa mångfald på riktigt”

HALLÅ DÄR Delal Apak, vd på rekryteringsföretaget Novare Peritos, med fokus på personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer som exempelvis autism, adhd eller add. Hur ser deras arbetsmarknad ut?
NYHET Publicerad:

Så ska unga tjejer behålla sitt teknikintresse

JÄMSTÄLLDHET Unga tjejer följer äldre tjejer på sociala medier, där de delar med sig av vardagen på en teknisk utbildning. Teknikföretagens senaste grepp är ett försök att få fler tjejer att behålla sitt teknikintresse.
NYHET Publicerad:

Uppskattad jubilar fyller 10 år

KOMMENTAR Yrkeshögskolan fyller tio år. Värna skolans särart och låt den stå modell för fler utbildningsformer, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Fyra svenska medaljer vid yrkes-VM

WEBB-TV Sverige kammade hem ett silver, tre brons och sex Medallion for Excellence vid yrkes-VM i ryska Kazan.
NYHET Publicerad:

Med principen "en av tre" stärker Siemens mångfalden

MÅNGFALD Attityder, envishet och empatiska ledare är centrala faktorer i Siemens satsning på mångfald. Norden-vd:n Ulf Troedsson betonar att arbetet är långt ifrån klart men med några enkla konkreta grepp har företaget på senare år lyckats ta rejäla kliv framåt. 
NYHET Publicerad:

Rekryteringsroboten ger alla samma chans

KOMPETENS Roboten Tengai har inga känslor. Den ställer utmanande frågor under intervjun utan att tveka och rapporterar sedan exakt vad kandidaten svarat.
NYHET Publicerad:

Byggbolag lockar kvinnor för att hitta de bästa

HALLÅ DÄR Helena Söderberg, HR-direktör på byggföretaget JM. I höst drar ert lärlingsprogram för kvinnor igång för tredje året i rad. Vad ligger bakom det?
NYHET Publicerad:

Här har kompetensutveckling högsta prioritet

KOMPETENS Med eget universitet i USA kan företaget General Electric erbjuda möjligheter till kompetensutveckling för sina medarbetare. Christina Dahlgren, HR-chef vid det svenska dotterbolaget, berättar om en utbildningsverksamhet som ger gott om utrymme för medarbetarna att utveckla sig själva och företaget.
NYHET Publicerad:

Nya krav i AI-världen

KOMPETENS Digitalisering och artificiell intelligens ger inte färre jobb utan nya typer av jobb som ställer högre krav på kognitiv förmåga. Det gör att fler måste bli bättre på att anpassa sig och lära nytt under arbetslivet, menar Joakim Wernberg på Entreprenörsforum.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Så täpper Volvo till kunskapsluckan

UTBILDNING Biltillverkaren krokar arm med den akademiska världen, andra industrier och fordonsföretag för att vässa medarbetarnas kompetens. ”För oss ger investeringar i kompetensutveckling konkurrenskraft”, säger Camilla Antonsson, HR chef.
NYHET Publicerad:

Sverige tappar experter på ai till USA och Kina

AI Att utvecklingen inom artificiell intelligens inte har tagit fart i Sverige beror på att det saknas fokus på konkreta tillämpningar hos de som faktiskt ska använda tekniken, enligt Christian Guttmann, AI-chef och forskare. Därför tappar Sverige AI-experter till Kina och USA där de får jobba i framkant.
NYHET Publicerad:

”Mångfald sitter i detaljerna”

STRATEGI Cheferna är centrala i vårdföretaget Humanas arbete med att öka mångfalden och få in fler män. De måste tänka mångfald i alla situationer för att det verkligen ska genomsyra organisationen, enligt hr-direktören Anna Giertz Skablova.
NYHET Publicerad:

5 000 kvinnor utsågs förra året till chefer

RAPPORT Förra året tog nästan 5 000 kvinnor steget till en chefsposition i näringslivet. Det visar den senaste rapporten Fakta om löner och arbetstider. För första gången är andelen kvinnor som är chefer lika hög som andelen kvinnor totalt.