Lärarbristen hämmar flickors teknikintresse

NYHET Publicerad

JÄMSTÄLLDHET Lärare har en nyckelroll för att fler tjejer ska intressera sig för teknik, tro på sig själva och välja ett teknikyrke. Men bristen på behöriga tekniklärare är stor, och vissa lärare verkar dessutom känna obehag inför teknik som de inte tror sig kunna, enligt forskaren Ulrika Sultan.

Ulrika_Sultan

"Företagen lutar sig mot att det finns en stabil gymnasie- och grundskola där eleverna får med sig de kunskaper som företagen behöver. Men så är det inte idag", säger Ulrika Sultan.

Det går fortfarande trögt med att attrahera fler flickor till teknikområdet, även om det sakta blir bättre.

Ulrika Sultan, forskare i teknisk undervisning vid Linköpings universitet, har fördjupat sig i flickors teknikintresse. Bland annat har hon samarbetat med Teknikföretagen kring boken Teknik – 10 lektioner i att förändra världen, som stöd för tekniklärare.

En betydelsefull faktor är att flickor själva inte tror att de gillar teknik. Det finns nioåriga flickor som har bestämt sig för att de inte kan teknik, förklarar Ulrika Sultan.

– Det är ju oacceptabelt! Att vartannat barn anser sig vara otekniskt är ett stort problem för vårt samhälle. Jag är förvånad över att vi låter flickor prata om sig själva på det här viset. Det är som att de skulle säga att ”jag kommer aldrig kunna simma”.

Och de flickor som faktiskt håller på mycket med teknik får lära sig av andra att det inte är teknik de sysslar med. Som exempel nämner hon hästtjejer som ofta är ”extremt tekniska”. De gör allt från att komma på nya tekniska lösningar i stallet och hantera ryktborstar och sadlar, till att bemästra ett djur på 500 kilo.

– Det är kvaliteter som jag tänker mig att företag vill ha. En person som är entreprenöriell, som vågar ta för sig, och som använder tekniska verktyg för att lösa problem. Men hästtjejerna själva tror inte att de håller på med teknik, eftersom de får höra det.

Flickor påverkas också av att stereotypen av någon som sysslar med teknik fortfarande är en man. För att dessa stereotyper inte ska forma en är det viktigt att ha nära förebilder, och störst påverkan har föräldrar och lärare, påpekar hon. Inte superkvinnor och popartister. 

– Det där med förebilder är lurigt. Att bara lyfta fram en kvinna som jobbar med teknik får ingen att bli sugen på att jobba med teknik. De förebilder som finns nära har störst påverkan.

Lärare har allra störst påverkan, enligt Ulrika Sultan. Hur de bemöter teknikintresse och ger stöd i klassrummet spelar stor roll för hur flickorna uppfattar sig själv och för vilka möjligheter de anser sig ha inom teknik.

– Vi ser att många flickor som söker tekniska utbildningar har fått uppmuntran från en lärare som sagt att ”vad bra du är – det här är ju din grej”.

Men för att fler tjejer ska välja en teknikinriktning måste också grundskolans teknikundervisning bli bättre. Skolan har en viktig roll eftersom det är enda platsen där alla barn och ungdomar måste vara.

– Där ges en jättemöjlighet att få elever att upptäcka att de gillar teknik och uppmuntra dem att söka tekniska utbildningar. Där kan man också visa att teknik förändrar världen och vilken makt det är att förstå teknik och jobba med det.

Samtidigt finns det lärare som nästan är rädda för teknik. Ulrika Sultan reagerar starkt när lärare som stöter på en ny teknisk grej eller något som inte fungerar ger upp i stället för att ta sig an problemet och försöka lösa det, även om de inte vet från början hur det ska lösas.

– Det är inte bra när en lärare utstrålar det. Vi måste tänka på hur vi hanterar teknik framför barn. Bland årskurs 1–7-lärare är det till största delen kvinnor som tyvärr har antagit rollen som icke-tekniska.

Ett annat stort problem är lärarbristen. Nästan hälften av lärarna i teknik är obehöriga, och om vem som helst när som helst går in och undervisar i ett ämne de inte kan blir det inte den bästa teknikundervisningen, påpekar hon.

– Tänk vilken ilska det skulle väcka om det handlade om svenska eller matte! Det är Sveriges framtid det handlar om och jag förstår näringslivets oro. Företagen lutar sig mot att det finns en stabil gymnasie- och grundskola där eleverna får med sig de kunskaper som företagen behöver. Men så är det inte idag.

På tre fronter

Tre initiativ från Teknikföretagen för att öka tjejers teknikintresse:

- #CreateTechfidence. På sociala medier sprids ett initiativ under hashtagen #CreateTechfidence som uppmuntrar vuxna att fundera på hur de hanterar teknik inför unga i sin vardag.

- Teknik – 10 lektioner i att förändra världen. En bok som stöttar tekniklärare i att skapa en undervisning som så många som möjligt känner sig inkluderade i, och som utgår från samhällsproblem som intresserar unga.

- Bredda Bilden. En bank med bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller jobbar i teknikbranschen. Bilderna är nedladdningsbara med fri användning för de som vill bidra till att bredda bilden.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Så täpper Volvo till kunskapsluckan

UTBILDNING Biltillverkaren krokar arm med den akademiska världen, andra industrier och fordonsföretag för att vässa medarbetarnas kompetens. ”För oss ger investeringar i kompetensutveckling konkurrenskraft”, säger Camilla Antonsson, HR chef.
NYHET Publicerad:

Sverige tappar experter på ai till USA och Kina

AI Att utvecklingen inom artificiell intelligens inte har tagit fart i Sverige beror på att det saknas fokus på konkreta tillämpningar hos de som faktiskt ska använda tekniken, enligt Christian Guttmann, AI-chef och forskare. Därför tappar Sverige AI-experter till Kina och USA där de får jobba i framkant.
NYHET Publicerad:

”Mångfald sitter i detaljerna”

STRATEGI Cheferna är centrala i vårdföretaget Humanas arbete med att öka mångfalden och få in fler män. De måste tänka mångfald i alla situationer för att det verkligen ska genomsyra organisationen, enligt hr-direktören Anna Giertz Skablova.
NYHET Publicerad:

5 000 kvinnor utsågs förra året till chefer

RAPPORT Förra året tog nästan 5 000 kvinnor steget till en chefsposition i näringslivet. Det visar den senaste rapporten Fakta om löner och arbetstider. För första gången är andelen kvinnor som är chefer lika hög som andelen kvinnor totalt.
NYHET Publicerad:

Lärarbristen hämmar flickors teknikintresse

JÄMSTÄLLDHET Lärare har en nyckelroll för att fler tjejer ska intressera sig för teknik. Men bristen på behöriga tekniklärare är stor, och vissa lärare känner dessutom obehag inför teknik som de inte tror sig kunna, enligt forskaren Ulrika Sultan.
NYHET Publicerad:

It-kurs öppnar dörren till yrkeslivet för ensamkommande

MÅNGFALD Med en kurs i spelprogrammering hoppas Semcon ge ensamkommande flyktingungdomar inspiration och råg i ryggen att välja en teknikutbildning.
NYHET Publicerad:

Varannan vakant it-tjänst finns i Stockholm

ARBETSKRAFT Kompetensbristen kostar Sverige 34 miljarder kronor varje år, enligt Stockholms handelskammare, och den slår olika hårt i olika branscher och regioner. Bland annat finns mer än hälften av alla it-vakanser i Stockholm, vilket hindrar företag från att växa.
NYHET Publicerad:

Vardagslärandet höjer kompetensen

KOMPETENS I en bransch med bristyrken värnar Caverion Sverige mycket om sina medarbetare. Att se var och en som individer med olika ambitioner och mål är viktigt för att kompetensutvecklingen ska fungera, menar Annelie Gustavsson, Head of Talent Management.
NYHET Publicerad:

Nyanlända lyfte arbetsmoralen på Bröderna Jansson

INTEGRATION Efter några veckors praktik erbjöd Bröderna Jansson-Nissavarvet två nyanlända svetsare från Syrien anställning. Det är ett lyft för kulturen och arbetsmoralen, enligt vd:n Christin Jansson.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kvinnor söker byggutbildning

HALLÅ DÄR Elin Kebert, expert kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier. De senaste två åren har allt fler kvinnor sökt till yrkeshögskolans utbildningar inom samhällsbyggnad och byggteknik. Hur kommer det sig?
NYHET Publicerad:

Här väger värderingar lika tungt som kompetens

MÅNGFALD Värderingar är lika viktigt som kompetens när fastighetsbolaget Atrium Ljungberg rekryterar. Det har lett till att företagets anställda har många olika bakgrunder och att mångfald händer mer eller mindre av sig självt, berättar vd:n Annica Ånäs.
NYHET Publicerad:

Så utbildar Tieto i inkluderande ledarskap

UTVECKLING Kompetensbristen gör det viktigare än någonsin att vara attraktiv som arbetsgivare inom it och teknik. Därför utbildar nu Tieto alla sina chefer i inkluderande ledarskap.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Egen akademi höjer kompetensen på hotellkedjan

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hotellbranschen är på framåtmarsch, vilket innebär både möjligheter och utmaningar. För Scandic Hotels innebär det ständigt växande antalet medarbetare att kompetensutvecklingen är helt avgörande i företagets verksamhet.
NYHET Publicerad:

It-chefer går i spetsen för en jämställd arbetsplats

STRATEGI Det räcker inte med ett ledarskapsprogram för kvinnor för att göra arbetsplatsen mer jämställd. För att få effekt behövs en kulturförändring där koncernledningen är med på noterna. Det menar Helena Tronner, som lett jämställdhetsrevolutionen på it-konsultbolaget Knowit.
NYHET Publicerad:

Kings kvinnliga nätverk bjuder in alla anställda - oavsett kön

HALLÅ DÄR Andrea Backström, utvecklingschef på spelbolaget King med 11 spelstudior och kontor i Europa och USA. Hur gick det till när du var med och startade ert första kvinnliga nätverk?
NYHET Publicerad:

Skogsbranschen tar fart med fler kvinnor som ägare

AFFÄRER Idag är fyra av tio skogsägare kvinnor och de är betydligt mer aktiva än sina manliga kollegor. Branschen som historiskt varit extremt mansdominerad har fått ett lyft med ökad jämställdhet.
NYHET Publicerad:

Tjejers teknikintresse tas till vara i unga år

UTBILDNING Att tjejer väljer bort mansdominerade utbildningar beror ofta på att de inte tror att de ska klara av det. Trots att de har högre betyg än killar. Redan i 12–15 årsåldern börjar de tänka bort det som är manligt kodat, visar forskningen.
NYHET Publicerad:

”Vi måste hålla i taktpinnen själva”

KOMPETENS Småländska familjeföretaget Ewes är numera en arbetsplats där kontinuerligt lärande och utveckling är självklart. ”Det är så vi förblir konkurrenskraftiga”, säger vd:n Anton Svensson.