NYHET11 april 2022

”Vi behöver få upp statusen på olika yrken inom branschen”

Allt fler rekryteringsförsök misslyckas. För att komma till rätta med problemet krävs mer information om branschens möjligheter, mer utbildning på plats och att statusen på restaurang- och hotellyrket höjs, menar Pelle Stohlander, vd på Lumber & Karle i Kvänum.

Pelle Stohlander, Vd på Lumber & Karle. Foto: Lumber & Karle

Svensk ekonomi återhämtar sig allt mer efter pandemin, men för att företag ska kunna möta den växande efterfrågan måste de hitta rätt kompetens och lyckas med rekryteringar. I Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät svarade 74% av de företag i länet som försökt rekrytera, att de har svårt att hitta personal. Det har lett till att 3 av 10 rekryteringsförsök i länet helt misslyckats.

Lumber & Karle driver hotell, restaurang, konferens, bowlingbana samt SPA och gym i Kvänum. Vi har pratat med Pelle Stohlander, VD, som vittnar om en utbredd kompetensbrist. Företaget söker erfaren personal med bakgrund inom hotell och restaurang. Främst efterfrågas kockar och personal i kallskänken, men även personal till servering och bar. Kompetensbristen var ett problem innan pandemin, men har nu tilltagit ytterligare.

Vi behöver få upp statusen på olika yrken inom branschen. För att göra det behöver vi rannsaka oss själva: allt från arbetstider, löner och göra det roligt för våra anställda att gå till jobbet.
Pelle Stohlander
VD Lumber & Karle

- Arbetssökande med erfarenhet är så eftertraktade att de kan välja mellan många arbetsgivare och det företag som erbjuder mest lön vinner. Det gör att lönenivån drivs upp och konkurrensen bli osund. Jag tror inte folk förstår hur allvarligt det är. Jag har kollegor som har fullbokade restauranger men som är tvungna att stänga på grund av att det inte finns personal, berättar Pelle Stohlander.

Pelle berättar att många verksamheter utåt sett alltid är öppna, men att kvalitén på själva tjänsterna försämras på grund av personalbrist och oerfaren personal. Det gör även att de inte kan sätta det nödvändiga pris som krävs för att täcka marginalerna. För att komma till rätta med situationen menar han att det krävs ett krafttag från statens och branschens sida.

- Vi behöver få upp statusen på olika yrken inom branschen. För att göra det behöver vi rannsaka oss själva: allt från arbetstider, löner och hur vi kan göra det roligare för våra anställda att gå till jobbet. Samtidigt måste vi höja kvalitén på våra utbildningar och informera mer om de olika möjligheterna som finns inom branschen. Exempelvis inom ekonomi, HR, marknadsföring, ledning eller coachning.

I dagsläget samverkar företaget med skolor och har kontakt med kommunen för att lösa problemen men långsiktigt tror Pelle att hotell- och restaurangbranschens utbildningar måste bli högskoleförberedande för att göra de mer attraktiva. Han understryker även att det krävs mer utbildning på plats eftersom det inte är jättelätt att teoretiskt förklara hur ett praktiskt yrke går till. Ett väl utformat lärlingssystem med tydlig vägledning och uppföljning, där ungdomar knyts an på ett tidigt stadium menar han kan vara en av lösningarna.

Text: Annie Hilmersson

RekryteringsenkätenKompetensförsörjning
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist