Att ta in utlandsfödda och personer med funktionsnedsättning är ett sätt för FM Mattsson Mora Group att ta sitt samhällsansvar och få in ny kompetens. ”Vi har fått in bra personer som gör ett gott jobb i vår produktion – det är ju det vi eftersträvar”, säger Lisa Sundman Maripuu, hr-direktör.
Sedan flera år tillbaka sysselsätter krantillverkaren FM Mattsson Mora Group personer med olika typer av funktionsnedsättning via ett samarbete med Samhall. Det handlar om enklare arbetsuppgifter som utförs vid monteringen i slutet av produktionslinan.
– Det är härligt att se att de är så överlyckliga över att få arbeta med delar som många andra medarbetare tycker är tråkiga och monotona. Rätt person på rätt plats, helt enkelt, säger Lisa Sundman Maripuu, hr-direktör.
Omkring 15 personer jobbar samtidigt men eftersom sjukfrånvaron är högre i den här gruppen är det totalt sett fler individer involverade för att kunna täcka upp för varandra.
En arbetsledare från Samhall finns placerad hos FM Mattsson Mora Group och jobbar nära produktionsledarna, stämmer av hur det går och lyssnar på möjliga förbättringar. På det stora hela fungerar allt bra, konstaterar Lisa Sundman Maripuu.
– Vi försöker se till att de så mycket som möjligt jobbar tillsammans med övriga medarbetare så att de känner att de är en del av vårt företag.
Viken typ av arbetsgivare vinner på att ta in personer med funktionsnedsättningar?
– Jag tror att alla kan vinna på det om det finns rätt förutsättningar och att det finns arbetsuppgifter som är lämpliga och som individerna klarar av. Min erfarenhet är att olikheter berikar. Det är vinster från båda håll, både för arbetsgivaren och individen, säger hon.
För ett år sedan tog FM Mattson Mora Group nästa steg för att öka mångfalden. Företaget startade tillsammans med ett annat företag i Mora, Arbetsförmedlingen och Mora kommun ett projekt med siktet inställt på att ta in fler med utländsk bakgrund.
– På en liten ort som Mora vill vi att vår arbetsplats ska spegla samhället – vi vill ta ett samhällsansvar.
FM Mattson Mora Group är alltid på jakt efter duktiga och kompetenta medarbetare, särskilt med tanke på kompetensbristen inom vissa områden.
– Vi vill aktivt bredda rekryteringsbasen och öka mångfalden. Det är brist på svarvarkompetens i hela landet och vårt önskemål var bland annat att de vi tog in skulle ha utbildning eller yrkeserfarenhet som svarvare. Och vi fick faktiskt in en sådan person, säger Lisa Sundman Maripuu.
Eftersom de alla var relativt nya i Sverige kunde de inte så mycket svenska, men de lärde sig snabbt och av de tre personer som kom till FM Mattsson Mora Group är två kvar idag som tillsvidareanställda.
– De har blivit bra mottagna och de kommer in med en oerhört hög arbetsmoral.
Samtidigt är det omgärdade regelverket och kontakterna med olika myndigheter inte helt enkelt, enligt Lisa Sundman Maripuu. För FM Mattsson Mora Group var det bra att jobba nära Arbetsförmedlingen och Mora kommun och kunna ställa frågor till om hur företaget skulle agera, vad som gäller för olika typer av stöd, och vad arbetsgivaren har för ansvar. Men hon anser att det överlag behöver bli lättare för arbetsgivare.
– Många företag vill ta in fler med utländsk bakgrund men det tar mycket tid. Det är administrativt tungt. Även om vi skulle vilja ta in fler så vi måste också tänka på tiden det tar.
FM Mattsson Mora Group kommer att fortsätta framåt att jobba för en större mångfald, konstaterar Lisa Sundman Maripuu.
– Vinsten för oss är att vi har fått in bra personer som gör ett gott jobb i vår produktion – det är ju det vi eftersträvar. Vi har också vunnit genom att vi har breddat vår mångfald.
Omställning och yrkesväxlingJämställdhet och mångfaldArbetsgivarfrågorKompetensförsörjningIntegration