Ismail och Christin

Abdullah Ismail är en av de nyanlända från Syrien som fått jobb som svetsare på Bröderna Jansson-Nissavarvet. Enligt vd:n Christin Jansson var det praktiken som fick företaget att ta steget och ta in medarbetare som inte kunde svenska.

Nyanlända lyfte arbetsmoralen på Bröderna Jansson

NYHET Publicerad

INTEGRATION Efter bara några veckors praktik erbjöd industriföretaget Bröderna Jansson-Nissavarvet de två nyanlända svetsarna från Syrien anställning. Förutom att företaget behöver kompetensen är det ett lyft för kulturen och arbetsmoralen, enligt vd:n Christin Jansson. 

– Det fungerar helt fantastiskt! De är yrkesskickliga, arbetsvilliga och gör det de ska med stor energi. Ska sanningen fram så har det inte precis sänkt arbetsmoralen på vår arbetsplats, säger Christin Jansson.

Det var ett par år sedan som hörde Arbetsförmedlingen i Halmstad av sig till halländska Bröderna Jansson- Nissavarvet och frågade om två nyanlända från Syrien, Abdullah Ismail och Mohamad Taha, kunde komma på studiebesök.

Båda hade arbetat som svetsare i sitt hemland och för att få ett svenskt bevis på sin kompetens gick de en Lerniakurs där det ingick sju veckor praktik. Under besöket visade det sig att de hade jobbat med just den typ av svetsning som Bröderna Jansson gör.

– De ville göra sin praktik hos oss och vi letar ju efter kompetens. Eftersom det som de hade gjort i sitt hemland stämde så väl med profilen vi behövde erbjöd vi dem att praktisera här, säger vd;n Christin Jansson.

I början kunde de inte så bra svenska och det fanns en viss oro bland medarbetarna för hur det skulle fungera, men ledningen förklarade att det måste gå att lösa.

– Språket är en akilleshäl för att integreras i samhället och därför pushade vi på att de skulle lära sig svenska och även prata svenska med varandra på jobbet. Vi hjälpte dem också att komma igång med SFI på kvällarna.

Efter avslutad utbildning fick de en provanställning på företaget och efter sex månader blev de fast anställda. Nu har de varit fast anställda i ett år. Språket har lossnat efter hand och för Bröderna Jansson har det varit ett rejält lyft.

I början fick företaget ett litet bidrag från Arbetsförmedlingen, men det var inte det viktiga, betonar Christin Jansson. Tack vare praktikperioden vågade Bröderna Jansson ta steget och ta in två nyanlända som inte kunde svenska.

– Det viktiga var att få lära känna dem, få klart för sig vad de kunde och se att de fungerade hos oss, och praktiken kostade ju ingenting. Bidraget var inget vi jagade efter – vi behövde deras kompetens.

Efter att de första två nyanlända anställts har företaget anställt ytterligare två personer på samma sätt. Christin Jansson tror att fler företag skulle överväga att ta in nyanlända om arbetsförmedlare tog aktiv kontakt på samma sätt som i Bröderna Janssons fall.  

– Om hon inte hade frågat hade vi kanske inte vi kommit på det. Som företag har man inte riktigt koll på vilken kompetens de som kommer till Sverige har. Kommunikationen som fanns förr mellan företag och arbetsförmedling finns inte längre.

På samma sätt som det tar minst ett halvår innan den som anställs direkt efter gymnasiet har kommit in i jobbet har Bröderna Jansson insett att det tar tid även för någon som inte kan språket.

– Då är det kommunikationen det hänger på den första tiden i stället. De måste också få ett halvår på sig fast de behöver lära sig andra saker.

I början var det mest kritiska att övertyga alla om att det kommer att bli bra. Idag ser alla medarbetare med nya ögon på personer från andra länder och är inte lika snabba med att generalisera personer med en annan bakgrund än deras egen, berättar Christin Jansson.

– Nu har vi lärt oss att det fungerar alldeles utmärkt på vår arbetsplats och det finns en stolthet över att vi gemensamt har sett till att de kommit i arbete och är en del av det svenska samhället.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Komvux: Positiv signal från regeringen

UTBILDNING Regeringen satsar på vuxenutbildningen. Den som har störst behov av studier ska ges förtur och språk blir en naturlig del av yrkesutbildningen. ”Förändringarna är ett steg i rätt riktning för en mer effektiv kompetensförsörjning”, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Tafatt regering hämmar kompetensförsörjningen

DEBATT Arbetsgivare skriker efter rätt kompetens. Samtidigt konstaterar privatanställda tjänstemän att svårigheten att intyga sin kompetens för en ny arbetsgivare är det största hindret för att byta jobb. Att regeringen i det läget väljer att inte hörsamma ett enda av de förslag som presenteras i Valideringsdelegationens utredning är olyckligt, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv och Unionen.
NYHET Publicerad:

Så tog sig byggjätten ur machokulturen

STRATEGI En missad storaffär gjorde att Skanskas mångfaldsarbete tog fart på allvar. "Ledningen hade nog inte förstått att det kunde vara affärskritiskt", säger Monica Westerberg på Skanska Sverige där andelen kvinnor nu har ökat markant.
NYHET Publicerad:

Ica:s toppkvinnor tar för sig allt mer

MÅNGFALD Fokusera på jämlikhet och inkludering så får ni mångfalden på köpet. Rådet kommer från Emma Nyquist, mångfaldsstrateg inom Ica-gruppen. Koncernen fick nyligen ta emot priset som den europeiska detaljhandelns mest jämställda företag.
NYHET Publicerad:

De är techbranschens hetaste kvinnor 

HALLÅ DÄR Livia Moore, marknadschef på riskkapitalbolaget Antler, som har varit med och tagit fram en lista på 50 tongivande kvinnor i techbranschen. Varför behövs det?
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

”Lär av dem som blickar framåt”

HALLÅ DÄR Maria Norberg, vd och grundare av Teknikkvinnor, nyss hemkommen från konferensen Move The Dial i Toronto. Varför var du inbjuden dit?
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Här tar kvinnorna plats

JÄMSTÄLLDHET Stena Line gör en rejäl satsning på ökad jämställdhet i hela koncernen. Om tre år ska 30 procent av företagets chefer vara kvinnor, liksom 30 procent av alla som nyrekryteras, enligt hr-ansvariga Margareta Jensen Dickson.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivaren satsar på jobb till utsatta grupper

KOMPETENS Att ta in utlandsfödda och personer med funktionsnedsättning är ett sätt för FM Mattsson Mora Group att ta sitt samhällsansvar och få in ny kompetens.
NYHET Publicerad:

Städbolaget där nio av tio är utlandsfödda

MÅNGFALD På Stockholms Städsystem är 90 procent av medarbetarna utlandsfödda och det är något som företagets vd Emma Unevik är mycket stolt över. ”Det är fantastiskt att handgripligen vara en del av integrationen. Vi pratar inte bara om det – vi gör det.”
NYHET Publicerad:

Unga inspirerar i energibranschen

HALLÅ DÄR Neval Bilic, ansvarig för frågor kring kompetensförsörjning på Energiföretagen Sverige. Ni har startat initiativet Qraftsamling. Vad är det?
NYHET Publicerad:

Rapport: Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna

ARBETSMARKNAD Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Företagen är inte bara välfärdsskapare utan också stora utbildningsaktörer”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert.
NYHET Publicerad:

McDonalds: Inställningen avgör vem som får jobbet

MÅNGFALD Här jobbar svensk- och utlandsfödda sida vid sida. Alla pratar svenska och har en positiv attityd till jobbet. Det är framgångsreceptet när Eva Dunér, ägare av flera McDonaldsrestauranger, anställer ungdomar. 
NYHET Publicerad:

”Våga testa mångfald på riktigt”

HALLÅ DÄR Delal Apak, vd på rekryteringsföretaget Novare Peritos, med fokus på personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer som exempelvis autism, adhd eller add. Hur ser deras arbetsmarknad ut?
NYHET Publicerad:

Så ska unga tjejer behålla sitt teknikintresse

JÄMSTÄLLDHET Unga tjejer följer äldre tjejer på sociala medier, där de delar med sig av vardagen på en teknisk utbildning. Teknikföretagens senaste grepp är ett försök att få fler tjejer att behålla sitt teknikintresse.
NYHET Publicerad:

Uppskattad jubilar fyller 10 år

KOMMENTAR Yrkeshögskolan fyller tio år. Värna skolans särart och låt den stå modell för fler utbildningsformer, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Fyra svenska medaljer vid yrkes-VM

WEBB-TV Sverige kammade hem ett silver, tre brons och sex Medallion for Excellence vid yrkes-VM i ryska Kazan.
NYHET Publicerad:

Med principen "en av tre" stärker Siemens mångfalden

MÅNGFALD Attityder, envishet och empatiska ledare är centrala faktorer i Siemens satsning på mångfald. Norden-vd:n Ulf Troedsson betonar att arbetet är långt ifrån klart men med några enkla konkreta grepp har företaget på senare år lyckats ta rejäla kliv framåt. 
NYHET Publicerad:

Rekryteringsroboten ger alla samma chans

KOMPETENS Roboten Tengai har inga känslor. Den ställer utmanande frågor under intervjun utan att tveka och rapporterar sedan exakt vad kandidaten svarat.