Peab driver tre gymnasieskolor. ”Även om skolan är styrd vad den ska utbilda, så kan vi alltid forma och lägga till kurser efter behov, säger vd Alexandra Johansson.
Byggjätten Peab driver egna gymnasieskolor inom bygg och anläggning i Solna, Göteborg och Malmö. 40 elever antas varje år. Drivkraften är att få rätt kompetens och samtidigt göra samhällsnytta.
– Vi ser det som en del av samhällsinsatsen, alla ska kunna bli medarbetare hos oss, säger Alexandra Johansson vd på Peabskolan.
Skolan startades i Ängelholm 2006, i en tid när söktrycket till bygg- och anläggningsprogrammen var högre än idag. Så det var inte personalbrist, snarare att företaget ville få större möjlighet att påverka utbildningen och knyta skolan närmare arbetslivet, som låg bakom företagets satsning.
Alexandra Johansson påpekar att skolorna är en fantastisk möjlighet att få in medarbetare i företagskulturen. Men den största fördelen är att skola och företag kan få del av varandras kompetens,
– Även om skolan är styrd vad den ska utbilda, så kan vi alltid forma och lägga till kurser efter behov, säger hon.
En egen pedagogisk modell, där ämnen integreras, gör det tydligt för eleverna vad de ska använda ämneskunskaperna till. Mer än 50 procent av studietiden under andra och tredje läsåret utgörs av arbetsplatslärande, vilket är mer än vad skollagen kräver.
Praktiken äger rum på flera arbetsplatser eftersom vissa moment inte alltid finns på Peabs byggen.
– Det är ute i verkligheten man lär sig bäst, konstaterar Alexandra Johansson.
Behovet av kompetens är stort. Därför är lärarna är legitimerade, flera kommer direkt från arbetslivet och läser in lärarutbildningen. Skolorna används även till att utbilda medarbetare internt, till exempel i kunskaper det finns lagkrav på eller i jämställdhet och mångfald.
– Det är ju inte så att Peabskolorna kan förse företaget med all kompetens vi behöver, men det är en viktig komponent. Vi har behov av många yrkeskategorier. De som kommer från oss går in och blir lärlingar, så där det behövs lärlingar bidrar vi med en stor andel, säger hon.
Carin Hedström
Samverkan mellan utbildning och näringslivKompetensutvecklingFramtidens yrkesutbildning