Chef för skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv.
Johan Fall skriver även i bloggen Fokus på skatterna.
Bolagsskatten kan sänkas från årsskiftet 2026. Det blir verklighet om regeringen fullföljer sitt förslag som idag har skickats på remiss tillsammans med ett helt koppel av andra mer eller (ofta) mindre betydelsefulla förslag på skatteområdet.
En rad offensiva åtgärder, med tonvikt på skatteområdet, för att stärka ekonomins tillväxt meddelades från Finland i onsdags kväll (23 april). Bland förslagen märks sänkt bolagsskatt från 20 till 18 procent, utökade förlustavdragsmöjligheter, sänkt arvsskatt, sänkta inkomstskatter om drygt 1 miljard…
Svenskt Näringsliv tar nu emot nomineringar till sin uppsatstävling för kandidat-, master- och magisteruppsatser skrivna om skatter. Läs mer här!
Igår beslutade regeringen att inte gå vidare med förslaget i betänkandet ”En ny statistik över hushållens tillgångar och skulder” (SOU 2022:51). Detta förslag handlade om att införa ett superregister där samtliga i Sveriges befolkning skulle omfattas och registerföras på mycket detaljerad nivå, mer …
Igår remitterades åtta skatteförslag på vitt skilda områden. Sammantaget motsvarar förslagen skattesänkningar på knappt 13 miljarder kronor, vilket motsvarar mindre än en halv procent av alla skatter. Även om vart och ett av förslagen är välkommet, kan inget av dem knappast anses som särskilt offens…
I Norge blossar en debatt om landets förmögenhetsskatt. Även Sveriges Radio gjort reportage och Affärsvärlden och Aftonbladet har skrivit om saken. Ämnet har också kopplats samman med den svenska diskussionen om att införa ett superregister över alla svenska personers tillgångar och skulder, något s…
En utredning har nyligen föreslagit att Sverige ska införa ett register över alla svenska invånares tillgångar och skulder. Med ett sådant register är det tekniskt möjligt att återinföra en förmögenhetsskatt.
Idag har Finansdepartementet sänt ut tio skatteförslag på remiss. De omfattar skatter på såväl arbete som kapital samt flera punktskatter. Vissa förslag är tidsbegränsade medan andra är tänkt att gälla permanent. Sammantaget uppgår förslagen till cirka 20 miljarder kr sänkt skatt och 1,25 miljarder …
Svenskt Näringsliv har under lång tid föreslagit regelförenklingar på skatte- och redovisningsområdet till tidigare regeringar och även deltagit i utredningar som tagit fram sådana förslag. Tyvärr tycks den politiska viljan att förenkla hittills ha varit begränsad. Det finns flera konkreta och färdi…
Skatterna finns med i flera delar av den nya regeringens programförklaringar. Det rör sig huvudsakligen om mer övergripande formuleringar om inriktning och i något fall även kvantifierade uppgifter men sällan några närmare tidsangivelser. Nedan följer några korta reflektioner, utan anspråk på fullst…
Den internationella utvecklingen på skatteområdet pressar Sverige att vässa sitt skattesystem. Regelverkens konkurrenskraft behöver stärkas på många områden. Möjligheterna att via bolagsbeskattningen kompensera nuvarande hårda beskattning inom andra fält krymper dessutom alltmer.
Åsa Hansson skriver i DN 1 juni om en ny skatterapport från SNS. Bland rapportens reformförslag sätts stor tilltro till bolagsskatten, även om förslagens utformning på området är svävande och konkretion om detaljer saknas.
Skatteförslagen från LO drabbar alla landets företag och företagare och leder till minskade investeringar, färre anställningar och minskad tillväxt, skriver skattechef Johan Fall i ett blogginlägg.
Förslaget att lämna ut inkomstdata om alla svenskar till Luxemburg borde kastas i papperskorgen, skriver skattechef Johan Fall.
”Budskapen är djupt oroande. De skatteförslag han luftar är dessvärre raka motsatsen till vilka julklappar som vore lämpliga för att stärka Sveriges välstånd”, skriver skattechef Johan Fall, apropå finansministerns uttalande i en TT-intervju.
I en intervju i Expressen berättar språkröret Märta Stenevi att Miljöpartiet på sin kongress nästa vecka ska presentera ett program för social rättvisa. Enligt Stenevi är förslaget att partiet ska arbeta för att ”trappa ner ränteavdragen på bostadslån, beskatta fritidshus hårdare än permanenthus och…
Den diskussion om ränteavdrag som tagit fart behöver föras med insikt om hur avdragen hänger samman med annan beskattning av kapitalinkomster. Ränteavdragen är en integrerad del i kapitalinkomstbeskattningen, där utgifter för räntor läggs samman med kapitalinkomster såsom ränta på bankinlåning och u…
I ett temanummer av tidskriften Ekonomisk Debatt behandlas den ESO-rapport som i höstas lade fram förslag om en genomgripande skattereform. Jag framhåller i min kommentar att det behövs många skattereformer och konstaterar att huvudfokus behöver vara att tydliggöra de konkreta skälen för var och en …
I en intervju som återgivits i ett antal media efterlyser finansminister Magdalena Andersson ett skifte i den ekonomiska politiken. Andersson talar om ökade skatteinkomster och pekar ut kapitalbeskattningen. Till TT säger hon att ”vi har internationellt en väldigt låg kapitalbeskattning.” och att de…
En rapport från Expertgruppen i offentlig ekonomi har på 250 sidor lagt en mängd förslag till förändringar på skatteområdet. Somligt är bra, annat kan bli bättre. I rapporten förs även resonemang om paketeringen av dessa förslag.