Skattejurist på skatteavdelningen.
Tara Muinafshar skriver även i bloggen Fokus på skatterna.
En särskild utredare ska se över FoU-avdraget och expertskattereglerna. Bra, anser Tara Muinafshar, skattejurist, i ett blogginlägg på Fokus på skatterna.
På ett välbesökt seminarium om forskning och utveckling (FoU) anordnat av Svenskt Näringsliv förra veckan, meddelades mycket välkommet att Skatteverket delar Svenskt Näringslivs uppfattning att det är hög tid att FoU-avdraget ses över för att regelverket ska bli tydligare och mer rättssäkert.
I regeringens budgetproposition för 2023, som presenterades i tisdags, aviseras att FoU-avdraget ska förstärkas genom att den totala avgiftsreduceringen ska öka från 1,2 till 3 miljoner kronor per månad för ett företag eller en koncern. Det är positiva besked, men som vi har påtalat tidigare blir ef…
I en analys gjord av Svenskt Näringsliv framkommer att skatteincitamentet för forskning och utveckling (FoU) i socialavgiftslagen (SAL) träffar betydligt snävare än vad som var syftet. Regelverket är svårtillämpbart och beviskraven alltför höga. Detta får stöd i statistik från Skatteverket som visar…
Igår, torsdag den 19 maj, röstade EU-parlamentet för ett års upphävande av tullar på all import från Ukraina för att stödja landets ekonomi med anledning av den ryska invasionen. Förslaget fick 515 positiva röster, 32 emot och 11 nedlagda.
Efter fyra år av förhandlingar har EU:s nya momsskattesatsdirektiv idag trätt i kraft. Efter en sista genomgång i EU-parlamentet i mars antogs direktivet officiellt av EU:s finansministrar under gårdagens Ekofin och har idag offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning. Ikraftträdandet h…
Som vi tidigare uppmärksammat har svenska företag länge legat i EU-toppen som momsbetalare. EU-kommissionens senaste undersökning av momstappet (VAT-Gap) publicerad i december förra året, visade att Sverige fortsatt är bland de bästa i EU på att få in momsen. Tätt följt av Kroatien som tappade 1 % a…
I veckan lämnade Näringslivets Skattedelegation och Svenskt Näringsliv remissyttrande över EU-kommissionens förslag till skalbolagsdirektiv (COM (2021) 565). Kommissionen föreslår införandet av ett EU-omfattande ”minimumtest” i syfte att identifiera bolag som bedriver ekonomisk verksamhet men som en…
Från och med den 1 januari i år har Polen adderats till listan av EU-länder som tillämpar frivillig skattskyldighet för finansiella tjänster. I Polen kan numera frivillig skattskyldighet tillämpas på finansiella tjänster som är undantagna enligt 135(1)(b) till (g) i momsdirektivet, dock enbart i B2B…
Under gårdagens möte i Ekofin nådde EU:s finansministrar en överenskommelse om att uppdatera nuvarande regler avseende vilka momsskattesatser som EU-länderna får tillämpa. Förslaget ger medlemsstaterna större flexibilitet i vilka skattesatser som får tillämpas, samtidigt som reglerna stödjer EU:s up…
Under veckan har oppositionspartierna presenterat sina skuggbudgetar och följande momsförslag läggs fram.
Nyligen publicerade EU-parlamentets utredningstjänst (EPRS) en rapport om momstapp (på engelska VAT Gap, d.v.s. skillnaden mellan teoretisk och faktisk moms, närmare beskrivet nedan), reducerade momsskattesatser och deras inverkan på efterlevnadskostnader för företag och konsumenter.
Nu har det gått drygt tre år sedan EU-kommissionen presenterade sitt förslag om förändrade regler avseende vilka momsskattesatser som EU-länderna får tillämpa. I korthet innebär förslaget att den nuvarande listan som finns i bilaga III till momsdirektivet, över transaktioner vilka reducerade skattes…