Har som ansvarsområde företagsbeskattningen samt ägarbeskattningsfrågor rörande fåmansbolag.
Richard Hellenius skriver även i bloggen Fokus på skatterna.
I början av augusti beslutade regeringen/finansministern att ge en utredare i uppdrag att se över beskattningen av inkomster som härrör från särskild vinstandel (s.k. carried interest).
Svenskt Näringsliv har länge påtalat behoven av förbättringar av entreprenörsskatten, även kallad 3:12-skatten – se exempelvis 2021 års rapport Förbättra entreprenörsskatten. Så när Kommittén om förenklad beskattning av ägare till fåmansföretag i dag, efter två års arbete, överlämnat sitt betänkande…
Idag överlämnade särskilde utredaren Anders Bengtsson till Finans- departementet sitt slutbetänkande Förbättrade ränteavdragsregler för företag (SOU 2024:37). Utredningen får, utifrån de direktiv och de resurser den tilldelats, anses ha lyckats presentera förslag som – sedda som en helhet – klart, p…
Ägarförändringar i företag är centralt för utvecklingen av det svenska näringslivet. Detta gäller inte minst för företag med underskott. Exempelvis uppstår det ofta betydande underskott i nystartade företag och i företag som gör expansiva satsningar – det dröjer nämligen i regel en tid innan investe…
Idag publicerades Lagrådets yttrande avseende lagrådsremissen Tilläggsskatt för företag i stora koncerner. Vi har ännu inte hunnit analysera Lagrådets yttrande i detalj, men nedan redogörs i korthet för Lagrådets bedömning av beredningsprocessen i stort.
Det är välkommet att regeringen vill förbättra 3:12-reglerna för att underlätta för små, unga företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner, skriver Richard Hellenius, expert på företagsbeskattning.
Igår den 15 maj gick remisstiden ut för två remisser med förslag till en implementering av det EU-direktiv som bl.a. innebär krav på medlemsländerna att implementera det av OECD framtagna, och av Inclusive framework (IF) antagna, GloBE-regelverket, eller pelare 2-systemet som det oftast benämns. Reg…
Finansminister Elisabeth Svantesson besked om ändrade utredningsdirektiv för att förbättra 3:12-reglerna är efterlängtat. Behovet av förbättringar är stort för att stimulera produktiviteten och tillväxten, skriver Richard Hellenius, expert på företagsbeskattning i ett blogginlägg.
Idag, den 11 maj, offentliggjorde EU-kommissionen ett förslag till EU-direktiv vars huvudsakliga syfte är att minska den skattemässiga skillnaden i beskattningen mellan eget respektive främmande kapital (lån). Direktivförslaget ingår som en del i EU-kommissionens arbete med projektet Business Taxati…
Den 28 oktober beslutade regeringen direktiv (dir. 2021:97) till en ny skatteutredning. Uppdraget som där ges är att följa upp och se över vissa frågor med anledning av de nya skattereglerna för företagssektorn som trädde i kraft den 1 januari 2019. Utredningen ska enligt direktivet avge sitt betänk…
Den 3 juni meddelad HFD en dom i ett ärende där rätten till avdrag för underskott var i fokus. Domstolen fann att skatteflyktslagen inte var tillämplig på det aktuella förfarandet. Nu, en vecka senare, har regeringen som en reaktion på utgången i målet överlämnat en s.k. stoppskrivelse till riksdage…
För att underlätta för små, unga företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner infördes 2017/2018 lättnader i beskattningen av personaloptioner i vissa fall. Lättnaderna var välkomna men gränsvärdena var lågt satta och lagstiftningens utformning föranledde betydande praktiska problem hos berörda …
Förbättra entreprenörsbeskattningen
Ända sedan 2008, då beredningsprocessen avseende den riktade ränteavdragsbegränsningslagstiftningen inleddes, har Svenskt Näringsliv ifrågasatt lagstiftningens förenlighet med EU-rätten.[1] Svenskt Näringsliv har inte varit ensamma om detta, och inte minst från akademiskt håll har lagstiftningens …
Vi har tidigare här på bloggen skrivit om möjligheterna till och behovet av utrymme för retroaktiv tillämpning av regler som föreslås i ärendet Justerade bestämmelser om avdrag för koncernbidragsspärrade underskott och avdrag för negativt räntenetto.
Vi har här på bloggen tidigare skrivit om olyckliga oklarheter avseende de s.k. kvalificerade personaloptionerna. För att underlätta för små, unga företag att rekrytera och behålla nyckelpersoner infördes lättnader i beskattningen för s.k. kvalificerade personaloptioner – med ikraftträdande den 1 …
Vi har tidigare här på bloggen skrivit om behovet av utrymme för retroaktiv tillämpning av regler som föreslås i ärendet Justerade bestämmelser om avdrag för koncernbidragsspärrade underskott och avdrag för negativt räntenetto.
Som förut redogjorts för här på bloggen har Finansdepartementet tidigare remitterat ett förslag till lagändring som syftar till att åtgärda den brist i de nya ränteavdragsreglerna som uppstått för företag med s.k. spärrade underskott.
Som en följd av den uppkomna coronakrisen är det tyvärr oundvikligt att vi kommer se att antal företag som inte kommer kunna betala sina skulder, inklusive skatteskulder. Det kommer i sin tur medföra att frågan om det skatterättsliga företrädaransvaret kommer aktualiseras i många fall.
Som tidigare redogjorts för här på bloggen har Finansdepartementet remitterat ett förslag till lagändring som syftar till att åtgärda den brist i de nya ränteavdragsreglerna som uppstått för företag med s.k. spärrade underskott.