Corona och covid-19

Samlad information om coronakrisen

36224954-corona-viruses-3d-inside-an-organism
Foto: Anterovium

Läget för svenska företag är akut. Svenskt Näringsliv arbetar med att ta fram konkreta krisåtgärder. Här hittar du våra förslag och annan viktig information till dig som företagare.

Läs mer


Jacke: ”Alla utom regeringen överens om att korttidsarbetet måste utökas”

CORONAKRISEN Flera arbetsgivarorganisationer anser att Moderaternas nya krisförslag är bra. Samtidigt ger Stefan Löfven besked om att det i nuläget inte är aktuellt med ett förslag om heltidspermitteringar. ”Jag konstaterar att i princip alla utom regeringen nu är överens om att det behövs ytterligare insatser för att kunna övervintra företag och jobb under denna exceptionella kris”, säger vd Jan-Olof Jacke.

Anna Stellinger 5
Nya handelshinder gör krisen värre
Läs Anna Stellingers kommentar »
Johan Olsson
Rätt program ökar chanserna att klara av gymnasieskolan
Läs Johan Olssons kommentar »
Carolina Brånby
Det digitala Europa ska byggas med människan i centrum
Läs Carolina Brånbys kommentar »
Catharina Bäck
Minskade krav på omställning i sjukförsäkringen – fel väg att gå
Läs Catharina Bäcks kommentar »
Mia Bernhardsen
Komvux: Positiv signal från regeringen
Läs Mia Bernhardsens kommentar »
Linda Flink - ler
Viktiga perspektiv saknas i regeringens klimathandlingsplan
Läs kommentaren »
Jonas Frycklund
Långsam ökning av ojämlikheten
Läs Jonas Frycklunds kommentar »
Mikaela Almerud
Långliggarna äventyrar kompetensförsörjningen
Läs kommentaren »
Ellen Hausel Heldahl
Välfärdens utmaningar kräver kraftsamling  
Läs Ellen Hausel Heldahls kommentar »
Karin Rebas
PISA-resultaten ett glädjebesked – men orosmoln finns kvar
Läs Karin Rebas kommentar »

"Vi slåss för att kunna överleva”

GÄSTKRÖNIKA "Det gick så fort. Nästan över en natt började kunderna försvinna och avbokningarna trilla in. Vi restauranger befinner oss nu i en kris som vi aldrig har skådat tidigare. Varje dag går restauranger och hotell i graven, och med dem många arbetstillfällen, livsverk och drömmar. Får vi inte hjälp snart kommer mycket att gå förlorat." Så skriver stjärnkrögaren Tareq Taylor i en gästkrönika.

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.

”Försäkringskassan vill göra det så enkelt som möjligt”

CORONAKRISEN Företagen vet inte när de ska få kompensation för sjuklönekostnader på grund av coronautbrottet. Läget är akut och besked från regering och myndigheter brådskar, enligt Svenskt Näringsliv. ”Vi använder alla lämpliga kanaler för att informera när systemet väl är beslutat och på plats”, säger Cecilia Udin på Försäkringskassan.

"Bra åtgärder men inte tillräckligt kraftfulla"

CORONAKRISEN Ett nytt krispaket för företag är klart. Enligt vd Jan-Olof Jacke krävs unikt breda och omfattande åtgärder för att rädda företag och jobb. "Det är bra att regeringen presenterar nya åtgärder och det är på bra områden, men de är inte tillräckligt kraftfulla", säger han i en kommentar.