Valet 2018

Sverige behöver en företagsvänlig regering

COLOURBOX4472969stadshuset
Foto: AigarsR

Sveriges företagare bygger vårt välstånd. Därför måste nästa regering bedriva en företagsvänlig politik. Vi har tre prioriterade frågor under valrörelsen: Jobben är vägen till integration, försvåra inte för företagen i välfärdssektorn och stärk företagens kompetensförsörjning.

Läs mer

Företagare fastnade i kommunens byråkrati

REGELKRÅNGLET Det såg så bra ut för företagarna Marita och Jon Jonsson. En bygglovsansökan mottogs positivt av Gotlands kommun. Därefter sex månaders tystnad, följt av VA-prövning med tillhörande provpumpning i tre veckor, varje dag. Efter åtta månader tvingades paret att dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.

Niklas Beckman
Vanligt att arbetstiden höjs
Läs Niklas Beckmans kommentar »
Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik, Svenskt Näringsliv.
Vinst leder inte till betygsinflation
Läs Anders Morins kommentar »
F Sand
Resurstilldelning till högre utbildning bör stöpas om
Läs Fredrik Sands kommentar »
Niklas Bergström
Tunga WTO-medlemmar struntar i spelregler
Läs Niklas Bergströms kommentar »
Juristen Christina Wainikka på Wainikkas Innovationsbyrå.
Sämre skydd för företagshemligheter
Läs Christina Wainikkas kommentar »
Catharina Bäck
Viktig utredning om ökad trygghet för företagare
Läs Catharina Bäcks kommentar »
Niklas Beckman
Regeringen har inte säkrat den svenska modellen
Läs Niklas Beckmans kommentar »
Mårten Bergman
Trots ambitionshöjning består infrastrukturskulden
Läs Mårten Bergmans kommentar »
Karl Lallerstedt
Effektivt totalförsvar kräver engagerade företag
Läs Karl Lallerstedts kommentar »
Tobias Krantz
Lättare ingripa mot kommunala skolor som missköts
Läs Tobias Krantzs kommentar »

Foderbrist förödande för mjölkproducenter

KATASTROFLÄGE Torkan orsakar foderkris för landets bönder. ”I värsta fall leder det till nödslakt av djuren. Det är illa i sig, men ännu värre är att det är fullt i slakterierna vilket gör att djuren i så fall blir kadaver”, säger bonden Anna Vägermark.

Persson pratar valrörelse

VALET 2018 Svenskt Näringsliv är en politisk organisation, men tar inte partipolitisk ställning. ”Vi pratar hellre sakfrågor än personfrågor. Politisk färg är mindre intressant”. Det säger ordförande Fredrik Persson i en intervju med SVT.

Dags att rensa i miljöskatteröran

MILJÖ Subventioner å ena sidan, skatter på det man just subventionerat å den andra. Det är verkligheten på en rad områden när olika miljöskatter träder i kraft. ”Det är en fullständig röra av styrmedel, helt utan logik. Nu måste regeringen rensa upp i det här”, säger professor Runar Brännlund som utrett miljöskatternas effektivitet på uppdrag av Svenskt Näringsliv.

Nyheter från entreprenör

Tidningen för företagsamt folk

Icahandlaren som tog kampen mot stöldligorna

SÄKERHET På kort tid har Mikael Ovrells butik i Kortedala drabbats av stöldligor som länsar butikshyllor och hotar personal – och hans familj. Men han vägrar att ge upp. ”Jag är inte ett offer utan jag står rakryggad för att hantera detta kaos som samhället har skapat”, säger han.

Jobb en förutsättning för integration

ARBETSMARKNAD Med många utlandsfödda utanför arbetsmarknaden och företag som skriker efter kompetens borde integrationen kunna lösas. Men varför går det så långsamt? Och vad behöver göras för att få att det ska fungera bättre? Det diskuterades vid ett seminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv i Almedalen.

”Utan konkurrenskraft ingen välfärd”

KONKURRENS Konkurrenskraftiga företag garanterar välfärden. Men varför är det ingen som diskuterar Sveriges globala konkurrenskraft? Det är en ödesfråga för framtiden, menade deltagarna när Svenskt Näringsliv inledde årets seminarier i Almedalen.