Valet 2018

Sverige behöver en företagsvänlig regering

COLOURBOX4472969stadshuset
Foto: AigarsR

Sveriges företagare bygger vårt välstånd. Därför måste nästa regering bedriva en företagsvänlig politik. Vi har tre prioriterade frågor under valrörelsen: Jobben är vägen till integration, försvåra inte för företagen i välfärdssektorn och stärk företagens kompetensförsörjning.

Läs mer

S stoppar tillkomsten av fler privata vårdcentraler

VÄLFÄRD Stopp för etableringen av fler fristående vårdcentraler och en lag mot privatiseringen av landets akutsjukhus. Socialdemokraterna presenterade idag en rad förslag som ska ”skapa ordning och reda” i vården. "Ett otroligt klåfingrigt utspel", säger Vårdföretagarna i en kommentar.

KarinRebas
Utbildningsplikten är feltänkt
Läs Karin Rebas kommentar »
Niklas Beckman
Vanligt att arbetstiden höjs
Läs Niklas Beckmans kommentar »
Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik, Svenskt Näringsliv.
Vinst leder inte till betygsinflation
Läs Anders Morins kommentar »
F Sand
Resurstilldelning till högre utbildning bör stöpas om
Läs Fredrik Sands kommentar »
Niklas Bergström
Tunga WTO-medlemmar struntar i spelregler
Läs Niklas Bergströms kommentar »
Juristen Christina Wainikka på Wainikkas Innovationsbyrå.
Sämre skydd för företagshemligheter
Läs Christina Wainikkas kommentar »
Catharina Bäck
Viktig utredning om ökad trygghet för företagare
Läs Catharina Bäcks kommentar »
Niklas Beckman
Regeringen har inte säkrat den svenska modellen
Läs Niklas Beckmans kommentar »
Mårten Bergman
Trots ambitionshöjning består infrastrukturskulden
Läs Mårten Bergmans kommentar »
Karl Lallerstedt
Effektivt totalförsvar kräver engagerade företag
Läs Karl Lallerstedts kommentar »

”Bättre samarbete kan lösa företagens kompetensförsörjning”

DEBATT "Kompetensbrist och svårigheter att rekrytera är en av de största utmaningarna för svenska företag, många gånger med missade affärsmöjligheter som resultat. Bättre samarbete mellan näringslivet och universitet och högskolor är en nyckelfaktor för att lösa problemet", skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation och Emil Görnerup, forskningspolitisk expert.

Göteborgarna förlorar miljarder på kommunens skatteläckage

DEBATT Regeringens och vänsterpartiets argument att privat välfärd skulle innebära läckage av skattemedel stämmer inte. Det verkliga läckaget av skattemedel finns istället i form låg effektivitet i Sveriges kommuner, det skriver företagaren Andreas Gyllestrand, ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté.

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.

Domstol går på Visitas linje 

OSUND KONKURRENS Hotellbokningssajten booking.com strider mot konkurrenslagen genom att hindra hotell från att sätta lägre priser än vad sajten erbjuder. Det slår Patent- och marknadsdomstolen fast. "Dagens dom ökar hotellens möjlighet att sätta priser efter faktiska kostnader", säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.

Foderbrist förödande för mjölkproducenter

KATASTROFLÄGE Torkan orsakar foderkris för landets bönder. ”I värsta fall leder det till nödslakt av djuren. Det är illa i sig, men ännu värre är att det är fullt i slakterierna vilket gör att djuren i så fall blir kadaver”, säger bonden Anna Vägermark.

Nyheter från entreprenör

Tidningen för företagsamt folk

Persson pratar valrörelse

VALET 2018 Svenskt Näringsliv är en politisk organisation, men tar inte partipolitisk ställning. ”Vi pratar hellre sakfrågor än personfrågor. Politisk färg är mindre intressant”. Det säger ordförande Fredrik Persson i en intervju med SVT.